Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Στο σκαμνί για το πόθεν έσχες



Μετά τον Γιώργο Βουλγαράκη, ήρθε η σειρά των Γιάννου Παπαντωνίου και Πέτρου Δούκα να παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη για ψευδή δήλωση πόθεν έσχες. Η αρμόδια επιτροπή της Βουλής αποφάσισε αργά το βράδυ της Τετάρτης την παραπομπή τους. Για τον μεν Γιάννο Παπαντωνίου, επειδή δεν ανέφερε στη δήλωσή του τραπεζικό λογαριασμό της συζύγου του, για τον δε Πέτρο Δούκα, διότι η Βουλή θεώρησε πως δεν είναι επαρκείς οι εξηγήσεις τους για μεταβολή κατάθεσης σε τραπεζικό του λογαριασμό.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τα μέλη της επιτροπής δεν πείστηκαν από τις εξηγήσεις των εγκαλουμένων. Για τον Γιάννο Παπαντωνίου η παραπομπή ήταν ομόφωνη, ενώ υπέρ της παραπομπής του Πέτρου Δούκα ψήφισαν επτά μέλη υπέρ και τέσσερα κατά.

Ειδικότερα, ο κ. Παπαντωνίου δεν είχε αναφέρει στη δήλωση πόθεν έσχες του την ύπαρξη λογαριασμού ύψους 1,3 εκατ. δολαρίων της συζύγου του σε τράπεζα του εξωτερικού, ενώ στη δήλωση του Πέτρου Δούκα το 2010 υπήρχε διαφορά ενός εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη του 2009.

Όσο για τον πρώην υπουργό Άμυνας, αναφέρεται συγκεκριμένα ότι διαπιστώθηκε αδήλωτος τραπεζικός λογαριασμός στην HSBC στον οποίο είναι κατατεθειμένα 2,2 εκατομμύρια δολάρια (1,3 εκατ. αρχικά και στη συνέχεια τα υπόλοιπα ποσά). Ο λογαριασμός είναι στο όνομα της συζύγου του και αποκαλύφθηκε με τη δημοσίευση της περιβόητης λίστας Λαγκάρντ. Αρχικά, ο πρώην υπουργός υποστήριξε ότι δεν υπάρχει λογαριασμός και έκανε λόγο για συκοφαντίες. Στην πορεία, ανασκεύασε την θέση του και με υπόμνημα στην επιτροπή «πόθεν έσχες» της Βουλής παραδέχθηκε πως ο λογαριασμός υπάρχει, αγνοούσε όμως την ύπαρξή του, καθώς δεν τον είχε ενημερώσει η σύζυγός του. Επιπλέον, υποστήριξε ότι αποτελούσε «προσωπικό» λογαριασμό της συζύγου του. Τελικά, αργότερα, ο κ. Παπαντωνίου ανασκεύασε για τρίτη φορά τους ισχυρισμούς του, ομολογώντας ότι γνωρίζει τον λογαριασμό και πως εκεί βρίσκονται χρήματα τόσο της συζύγου του, όσο και δικά του.

Υπενθυμίζεται ότι στις 9 Δεκεμβρίου του 2012, οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, στο πλαίσιο έρευνας που διενεργούν για τα εξοπλιστικά προγράμματα επί θητείας του, είχαν ζητήσει από το ΣΔΟΕ το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας, Γιάννου Παπαντωνίου, και μελών της οικογένειάς του. Οι έρευνες αφορούν την προμήθεια των αρμάτων Λέοπαρντ, τη δεύτερη σύμβαση για τα υποβρύχια και την προμήθεια των ελικοπτέρων τύπου Απάτσι.

Αναφορικά με τον κ. Δούκα, σημειώνεται ότι ελεγχόταν, γιατί μεταξύ των δηλώσεων 2009 και 2010 «ξέχασε» να δηλώσει 1 εκατ. ευρώ. Πάντως, ο ίδιος έσπευσε να καταθέσει στην επιτροπή όλα τα σχετικά παραστατικά που δείχνουν ότι τα χρήματα υπάρχουν και πως «εκ παραδρομής» δεν δηλώθηκαν. Παρά ταύτα, μέλη της επιτροπής αναφέρουν πως «αν και δικαιολόγησε τα χρήματα που έλλειπαν, υποχρεούμαστε να τον παραπέμψουμε καθώς δεν τα είχε δηλώσει».

Από το περιβάλλον του Πέτρου Δούκα έγινε γνωστό πως ο πρώην υφυπουργός βασιζόμενος στα πρακτικά της Βουλής και από τις εξηγήσεις που έδωσε στην αρμόδια Επιτροπή, καλύπτεται πλήρως και στο τέλος αυτής της διαδικασίας δεν θα υπάρξει ουσιαστικό ζήτημα, δεδομένου ότι η τελική διαφορά που θα προκύψει- αν προκύψει- δεν θα ξεπερνά λίγες χιλιάδες ευρώ, οπότε θα επιβληθεί και ένα χαμηλό πρόστιμο.

Τόσο ο Πέτρος Δούκας, όσο και ο Γιάννος Παπαντωνίου, σχεδιάζουν να προβούν σε επίσημες δηλώσεις την Πέμπτη.

Προηγήθηκε ο Βουλγαράκης


Υπενθυμίζεται ότι στις 9 Ιανουαρίου, παραπέμφθηκε στη Δικαιοσύνη από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, για αναληθές πόθεν έσχες, προς περαιτέρω διερεύνηση, ο Γιώργος Βουλγαράκης, καθώς οι εξηγήσεις που έδωσε ο πρώην υπουργός στην επιτροπή δεν έπεισαν.

Η παραπομπή αφορά στην αποκάλυψη ότι το όνομα της συζύγου του, Κατερίνας Πελέκη, περιλαμβάνεται στη λίστα Λαγκάρντ. Ο πρώην υπουργός δεν ανέφερε στη δήλωση περιουσιακής του κατάστασης ότι η σύζυγός του ήταν συνδικαιούχος offshore εταιρείας που διατηρούσε λογαριασμό στην τράπεζα HSBC.
 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΒΡΕ ΑΠΛΩΣ Ο ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ 9 εκατ.ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑ Μ.....Σ ! ΔΙΟΤΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΣ ΕΙΧΕ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΤΟΥΣΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥΣ ! ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΠΑΙΔΙΑ ΑΣ ΤΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΠΕΙΝΑΝΕ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΝ ΜΕΛΛΟΝ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΝ ΤΙΠΟΤΕ ΑΡΚΕΙ ΟΙ ΟΦΣΟΡ ΤΟΥ ΛΑΜΟΓΙΟΥ ! ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ ΘΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΞΕΒΡΩΜΙΖΕΙ Ο ΤΟΠΟΣ ΓΙΑΤΙ ΠΟΛΥ ΜΠΟΧΑ ΕΧΕΙ ΜΑΖΕΥΤΕΙ ΠΟΥ ΟΥΤΕ Ο ΦΑΤΑΟΥΛΑΣ {εκ.βοθρων} ΔΕΝ ΤΗΝ ΑΝΤΕΧΕΙ !!! ΑΛΛΟ ΛΑΜΟΓΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ Ο ΓΙΑΝΝΟΣ ! Ο ΩΡΑΙΟΣ ! ΤΟ ΑΡΠΑΚΤΙΚΟ! ΤΟ ΑΡΧΙΛΑΜΟΓΙΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ! Η ΑΘΩΑ ΠΕΡΙΣΤΕΡΑ ! ΠΟΥ ΔΕΝ ΗΞΕΡΕ ΤΙΠΟΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΕΞΩΠΛΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ! ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΜΗΓΘΕΙΕΣ ! ΜΕΣΑ ΚΙ ΑΥΤΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ !!! ΓΙΑ ΔΕ ΤΟΝ ΔΟΥΚΑ ΜΕΣΑ ΚΙ ΑΥΤΟΣ ΟΛΟΙ ΜΕ ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΣΤΑ ΧΕΙΛΗ ΓΙΑ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟ ! ΑΝΤΕ ΓΙΑΤΙ Ο ΑΚΗΣ ΝΟΙΩΘΕΙ ΜΟΝΑΞΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ! ΚΑΛΟΣ Ο ΛΑΚΗΣ ΚΑΛΟΣ ΚΑΙ Ο ΜΑΚΗΣ ΑΛΛΑ ΑΛΛΟ ΠΡΑΓΜΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΜΕ ΔΙΚΟΥΣ ΣΟΥ !!!