Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

ΙΤΕΑ: ΔΕΙΤΕ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΝ ΤΟ ΝΕΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ! ΧΑΡΤΕΣ ΚΑΙ ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ


Από παρουσιάσεις που έγιναν πρόσφατα σχετικά με το χωροταξικό σχεδιασμό και τις χρήσεις γης στην ζώνη Β’ του Δελφικού Τοπίου προέκυψαν πολλά πολύ σοβαρά θέματα για την Ιτέα ένα εκ των οποίων είναι  το ακόλουθο. Σύμφωνα  με τις αρχικές προτάσεις του μελετητή του  Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου  Ιτέας, προβλέπεται η δημιουργία νέου νεκροταφείου στον περιφερειακό της Ιτέας . Στην απορία εάν είναι δυνατόν αυτή η πρόταση να αφορά αποτέλεσμα επιστημονικής μελέτης και να μπορεί να τεκμηριωθεί αντίστοιχα, ή πολιτική απόφαση των τοπικών αιρετών, απαντά η απόφαση που πήρε το Υπ. Πολιτισμού και Τουρισμού ΥΠΠΟΤ/ΓΔΑΠΚ/ΑΡΧ/Α1/Φ43/35829/1801 ( ΦΕΚ 147/2-5-2012) σχετικά με τα όρια μεταξύ Α’ και Β’ ζώνης, όπου το «νέο» αυτό νεκροταφείο παρουσιάζεται επίσημα να εξαιρείται από την Ζώνη Α’ του Δελφικού Τοπίου. Αυτό δεν αποφασίστηκε αυθαίρετα από το ΥΠΠΟΤ αλλά ήταν στην πρόταση που κατέθεσε το καλοκαίρι του 2011 ο Δήμος Δελφών   για το σύνολο των θεμάτων του Δελφικού Τοπίου. Για την διαμόρφωση αυτής της πρότασης δεν ενημερώθηκε ποτέ η τοπική κοινωνία, η πρόταση δεν συζητήθηκε ποτέ με κανέναν, ούτε καν στο Δημοτικό Συμβούλιο, και όσοι το μάθανε τότε ήταν όσοι διάβασαν ένα και  μοναδικό δημοσίευμα σε τοπική εφημερίδα χωρίς χάρτες για να γίνει κατανοητό που βρίσκεται το νέο νεκροταφείο. Το άρθρο αναφερόταν στην πρόταση ως τετελεσμένο γεγονός. Το γιατί ο Δήμος Δελφών επανέρχεται τον Δεκέμβριο του 2012 και φέρνει το θέμα της Ζώνης  Β’ σε δημόσια συζήτηση (ενώ έχει ήδη κάνει πρόταση για τα ίδια πράγματα το 2011 χωρίς να ρωτήσει κανέναν) σίγουρα σημαίνει κάτι που καλό θα ήταν να διερευνηθεί  από όποιον μπορεί, δεν αφορά όμως το προτεινόμενο «νέο» νεκροταφείο. Την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη της ύπαρξης  και «ακεραιότητας» αυτής της πρότασης του 2011, άρα   και την επαναφορά του   «νέου» νεκροταφείου σαν πρόταση για το ΓΠΣ της Ιτέας σήμερα, την φέρνουν αποκλειστικά και μόνο λίγα συγκεκριμένα  άτομα που ανήκουν στους σημερινούς αιρετούς του Δήμου Δελφών.
 Η πρόβλεψη της δημιουργία ενός νέου νεκροταφείου είναι  ορθή γενικά ως  πράξη. Η   χωροθέτησή του όμως δημιουργεί πιθανή υπεραξία σε κάποια ιδιωτική έκταση γής   και απαξιώνει την γύρω περιοχή (ιδιωτική και μη)  στο μέτρο που απαγορεύονται όσες χρήσεις απαγορεύονται από την σχετική Νομοθεσία γύρω από νεκροταφεία. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, η γη όπου «χωροθετήθηκε» το 2011 το «νέο» νεκροταφείο Ιτέας, θα ανήκε σε κάθε άλλη περίπτωση στην Ζώνη Α’ του Δελφικού Τοπίου. Η αξία της δηλαδή θα ήταν πολύ συγκεκριμένη και η μικρότερη της ευρύτερης περιοχής (ελαιόδεντρα εντός Ζώνης  Α απολύτου προστασίας). Η χωροθέτηση   του νέου νεκροταφείου του Δήμου Ιτέας  πιθανώς έδωσε σε αυτή την ιδιωτική ιδιοκτησία οικονομική υπεραξία. Η αρχική εντύπωση για την εκτιμώμενη  απαξίωση  της γύρω γης είναι μηδενική μιας και ούτως ή άλλως και αυτή ανήκει στην Ζώνη Α’ του Δελφικού Τοπίου όπου δεν επιτρέπεται καμία άλλη χρήση εκτός της καλλιέργειας ελιάς (όπως και όλος ο ελαιώνας). Υπάρχει όμως και η αξία της αγροτικής εκμετάλλευσης που μπορεί να απαξιωθεί. Το νέο νεκροταφείο θα έπρεπε σίγουρα κάπου να χωροθετηθεί. Εάν όμως προκύψει ότι κάποιοι έχουν βάλει με προσωπική τους ευθύνη τον Δήμο Δελφών σε οποιαδήποτε διαδικασία εξόδων ή διοικητικών πράξεων για την χωροθέτηση του νέου νεκροταφείου στην συγκεκριμένη θέση χωρίς αυτή η θέση να είναι Νομικά και πρακτικά κατάλληλη, και αφού την πέρασαν από το «παράθυρο» της προαναφερόμενης απόφασης του ΥΠΠΟΤ, τώρα αυτοί οι ίδιοι προσπαθούν να την επισημοποιήσουν «πλαγίως» μέσα από τη μελέτη για το  ΓΠΣ της Ιτέας,  το γεγονός αυτό αφορά σοβαρότατο και προκλητικότατο σκάνδαλο. 
Σύμφωνα με τα ακόλουθα στοιχεία, η δημιουργία του «νέου» νεκροταφείου Ιτέας σε αυτή την θέση αντιβαίνει στο σύνολο ουσιαστικά των διατάξεων του Κώδικα Βασικής Πολεοδομικής Νομοθεσίας -
(Μέρος-ΙΙ - Κεφάλαιο-Θ - Αρθρον-190 (Αρθ-1 ΑΝ-445/68, Αρθ-1 παρ.1, 2 και παρ.3 ΑΝ-582/68, Αρθ-1 και Αρθ-2 ΠΔ-1128/80) )περί ιδρύσεως Κοιμητηρίων και περιορισμών στη δόμηση γύρω από αυτά.
Στην παράγραφο 3 προβλέπεται γνωμοδότηση του Ελληνικού Οργανισμού Tουρισμού όσον αφορά περιοχές που ευρίσκονται κοντά σε κύριες οδικές αρτηρίες και παραλιακούς ή τουριστικούς  γενικά χώρους.
Είναι δυνατόν ο Ε.Ο.Τ. να γνωμοδοτήσει θετικά για τη δημιουργία τρίτου νεκροταφείου σε μήκος 1 χιλιομέτρου με άμεση οπτική πρόσβαση από τον Περιφερειακό Ιτέας-Κίρρας, όταν μάλιστα σε μικρή απόσταση από τη μία των εισόδων υπάρχει και το παλιό νεκροταφείο της Κίρρας, δίνοντας στο διερχόμενο την εικόνα ενός συνεχούς νεκροταφείου;
Στην παράγραφο 5 προβλέπεται ότι:
 "Τα ιδρυόμενα ή επεκτεινόμενα κοιμητήρια πρέπει να απέχουν.." :
α) "...τουλάχιστον 250 μ. από το άκρο του εγκεκριμένου σχεδίου πόλεως"
Το "νέο νεκροταφείο" απέχει 200 περίπου μέτρα από  το άκρο του εγκεκριμένου σχεδίου πόλεως Ιτέας.
β) "...100 μέτρα από μεμονωμένες κατοικίες"
Η προϋπόθεση αυτή καλύπτεται οριακά γιατί υπάρχουν αρκετές κατοικίες που απέχουν λίγο πάνω από 100μ. από το "νέο νεκροταφείο".
γ) "...100 μ. από φρέατα και 50 μ. από πηγές πόσιμου νερού. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να μη δημιουργείται κίνδυνος να ρυπανθεί ή να μολυνθεί ο υδροφόρος ορίζοντας από τον οποίο τροφοδοτούνται τα προαναφερόμενα φρέατα και πηγές"
Σε απόσταση 5 περίπου μέτρων από το "νέο νεκροταφείο" υπάρχει πηγάδι και σχεδόν στο όριο με αυτό γεώτρηση ποσίμου ύδατος.
Επίσης πληθώρα γεωτρήσεων και πηγαδιών υπάρχει σε όλη την περιοχή γύρω από το "νέο νεκροταφείο" και μάλιστα στην περιοχή που γίνεται η διοχέτευση των υπογείων υδάτων προς τη θάλασσα με άμεσο αποτέλεσμα τη μόλυνσή τους από τη δημιουργία του, όπως και τη μόλυνση όλου του υδροφόρου ορίζοντα του οικισμού της Ιτέας.
δ) "...τουλάχιστον 1500 μ. από νοσοκομεία και κλινικές γενικά. Η απόσταση αυτή μπορεί να περιοριστεί μέχρι 500 μ. στις περιπτώσεις που τα κοιμητήρια δεν είναι αμέσως ορατά από τα νοσοκομεία ή τις κλινικές γενικά και ταυτόχρονα η κυρία οδός προσπέλασής τους δεν περνά μπροστά από τα κοιμητήρια»
Το Γηροκομείο-Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων της Ιτέας απέχει ελάχιστα πάνω από τα 500 μέτρα από το "νέο νεκροταφείο".
Στην παράγραφο 6 προβλέπεται ότι:
"Απαγορεύεται να εγκρίνεται νέο και να επεκτείνεται υφιστάμενο σχέδιο πόλεως, να ανορύσσεται φρέαρ πόσιμου νερού και να ιδρύονται νέα νοσοκομεία ή κλινικές σε αποστάσεις από υφιστάμενα κοιμητήρια που να είναι μικρότερες από τις καθοριζόμενες στην προηγούμενη παράγραφο"
Επομένως με τη δημιουργία του "νέου νεκροταφείου" πέρα από όλα τα άλλα απαγορεύεται ουσιαστικά η οποιαδήποτε μελλοντική επέκταση του σχεδίου πόλεως Ιτέας γιατί με τη δημιουργία ζώνης 250 μέτρων γύρω από αυτό απαγορεύεται η επέκταση σε όλο το χώρο μεταξύ του εγκεκριμένου σχεδίου πόλεως, του περιφερειακού, του δρόμου Ιτέας-Άμφισσας και του χειμάρρου Σκίτσα. Η απαγορευτική αυτή ζώνη επεκτείνεται και βόρεια του περιφερειακού με αποτέλεσμα κι εκεί να απαγορεύεται  η επέκταση του σχεδίου πόλεως και όλα τα άλλα που αναφέρονται στην παράγραφο 6.
Η δημιουργία του "νέου νεκροταφείου" γίνεται έτσι πραγματική θηλιά στο λαιμό της Ιτέας, έτοιμη να την πνίξει σε οποιαδήποτε προσπάθεια μελλοντικής επέκτασής της.
Στην παράγραφο 7 προβλέπεται ότι:
"Τα κοιμητήρια πρέπει να ευρίσκονται σε ευάερες θέσεις όπου οι επικρατούντες άνεμοι να μην κατευθύνονται προς τις κοντά σε αυτά κατοικημένες περιοχές. Η περιοχή τους πρέπει να μην πλημμυρίζει και να αποστραγγίζεται καλά. Τα αποστραγγιζόμενα όμβρια νερά πρέπει να μην ρυπαίνουν ή μολύνουν φρέατα ή άλλες πηγές πόσιμου νερού που ευρίσκονται σε μικρή απόσταση"
Οι βόρειοι άνεμοι που επικρατούν το χειμώνα και διέρχονται από το "νέο νεκροταφείο" κατευθύνονται προς τον οικισμό της Ιτέας.
Ο χώρος που προβλέπεται για τη δημιουργία του "νέου νεκροταφείου" βρίσκεται ακριβώς νότια από αγωγό μέσα από τον οποίο διοχετεύονται τα όμβρια ύδατα που συγκεντρώνονται βόρεια του περιφερειακού  και τα οποία λιμνάζουν σε αυτόν ακριβώς το χώρο για μεγάλες περιόδους του έτους.
Πέρα από όλα αυτά για τη δημιουργία νέου νεκροταφείου είναι απαραίτητη η κατάργηση του παλαιού σύμφωνα με τα αποτελέσματα της απογραφής του πληθυσμού του 2011.
Επίσης για τη δημιουργία του "νέου νεκροταφείου"  απαιτείται η κατασκευή κόμβου που σε συνδυασμό με την απαιτούμενη απόσταση από τον άξονα του δρόμου και την πρόβλεψη του παραπάνω νόμου: «Τα κοιμητήρια περιβάλλονται πάντα με φυτείες (δέντρα και θάμνους) που καλύπτουν ζώνη με επαρκές πλάτος. Σε οποιονδήποτε χώρο απαλλοτριώνεται για να ιδρυθεί νέο κοιμητήριο πρέπει απαραίτητα να δημιουργείται μέσα στην έκταση που προορίζεται για το σκοπό αυτό η προαναφερόμενη ζώνη πρασίνου ενώ το υπόλοιπο κεντρικό μέρος να χρησιμοποιείται μόνο ως κοιμητήριο», περιορίζεται δραστικά ο προς εκμετάλλευση χώρος ακόμα και αν δεν υπήρχαν και οι άλλες απαγορεύσεις που εκτέθηκαν πιο πάνω.
Η θέση του "νέου νεκροταφείου"  είναι περισσότερο από βέβαιο ότι θα αποτελέσει χώρο νέων τροχαίων δυστυχημάτων σε ένα ήδη επιβαρυμένο με φόρο αίματος σημείο.
Η δημιουργία λοιπόν νεκροταφείου είναι  πιθανότατα παράνομη, επικίνδυνη  και αποτελεί παράλληλα ταφόπλακα όχι μόνο για την εικόνα της Ιτέας αλλά και για το ίδιο το μέλλον της.
Το παρόν απευθύνεται σε κάθε Αρμόδιο και ενδιαφερόμενο για την προστασία της ευνομίας και των συμφερόντων της πόλης της Ιτέας.
 

5 σχόλια:

βορδόλακας είπε...

"Επίσης πληθώρα γεωτρήσεων και πηγαδιών υπάρχει σε όλη την περιοχή γύρω από το "νέο νεκροταφείο" και μάλιστα στην περιοχή που γίνεται η διοχέτευση των υπογείων υδάτων προς τη θάλασσα με άμεσο αποτέλεσμα τη μόλυνσή τους από τη δημιουργία του, όπως και τη μόλυνση όλου του υδροφόρου ορίζοντα του οικισμού της Ιτέας."

Πως ακριβώς μολύνει ένα νεκροταφείο;

"Η δημιουργία του "νέου νεκροταφείου" γίνεται έτσι πραγματική θηλιά στο λαιμό της Ιτέας, έτοιμη να την πνίξει σε οποιαδήποτε προσπάθεια μελλοντικής επέκτασής της."

Το τωρινό νεκροταφείο εμπόδισε καθόλου την επέκταση προς βόρεια της Ιτέας; Άσε που δεν φαίνεται να καλύπτει ούτε μια προϋπόθεση της παραγράφου 5.

"Η θέση του "νέου νεκροταφείου" είναι περισσότερο από βέβαιο ότι θα αποτελέσει χώρο νέων τροχαίων δυστυχημάτων σε ένα ήδη επιβαρυμένο με φόρο αίματος σημείο."

Γιατί;
Κόντρες στον περιφερειακό κάνουν γιατί ξέρουν ότι δεν έχει τίποτα γύρω γύρω και είναι αεροδιάδρομος.

"Οι βόρειοι άνεμοι που επικρατούν το χειμώνα και διέρχονται από το "νέο νεκροταφείο" κατευθύνονται προς τον οικισμό της Ιτέας. "

Κύριε Ελέησον.

Δεν σημαίνει ότι συμφωνώ με τη χωροθέτηση και σωστό είναι να τα συζητάμε όλα αυτά αλλά τραβάς το θέμα από τα μαλλιά σε κάποιες πτυχές, τουλάχιστον στη νομιμότητα του.

Ανώνυμος είπε...

Αυτοί που έφτιαξαν το νόμο κάτι ξέρουν, για το πως μολύνει και για ποιούς λόγους έβαλαν και τους υπόλοιπους όρους.

Και βέβαια το παλιό νεκροταφείο (που έγινε με τελείως διαφορετικό νομικό πλαίσιο) εμπόδισε την επέκταση.
Γι αυτό το λόγο ακριβώς το σχέδιο πόλεως δεν επεκτάθηκε στην περιοχή γύρω από το νεκροταφείο.

βορδόλακας είπε...

Οι παλιές εργατικές κατοικίες μια χαρά οικοδομήθηκαν. Όπως και τα σπίτια στους Αγίους Αναργύρους. Όπως και το κολυμβητήριο και τα γήπεδα.
Ίσως το ότι περνά εθνικός δρόμος και για αυτό δεν προχώρησε το σχέδιο πόλεως προς τα εκεί;

Σημαντικότερο ζήτημα βιτρίνας της πόλης είναι η είσοδος. Δεν νομίζω ότι απωθεί τον επισκέπτη το νεκροταφείο μην τρελαθούμε, δεν ανοίγει η καρδιά σου αλλά δεν σε απωθεί.
Στην περίπτωση της Ιτέας σημαντικότερη είναι η εικόνα από τα συνεργεία στην είσοδο της πόλης που έχουν μείνει σε αισθητική τσαντιριού, εκτός κάποιων εξαιρέσεων.

Ανώνυμος είπε...

Για σχέδιο πόλεως μιλάμε αλλά σε εργατικές κατοικίες και σπίτια, που μάλιστα έχουν γίνει πολύ παλίότερα, και γυμναστήρια, στα οποία δεν αναφέρεται ο νόμος, το γυρίζουμε.
Για μεμονωμένες κατοικίες η απόσταση είναι 100 μέτρα.
Οι εργατικές κατοικίες, που είναι κατασκευασμένες εδώ και αρκετά χρόνια, απέχουν στο κοντινότερο σημείο τους 265 μέτρα από το παλιό νεκροταφείο.
Ο ίδιος δρόμος περνά και από το Γυμνάσιο-Λύκειο από το οποίο και κάτω επεκτάθηκε το σχέδιο πόλεως χωρίς κανένα πρόβλημα.

Αν περνάς έξω από μια πόλη και βλέπεις μόνο νεκροταφεία στον περιφερειακό της, θα σου ανοίξει η όρεξη να την επισκεφτείς;

Ανώνυμος είπε...

Από τα τόσα ενδιαφέροντα που ακούσαμε στην συγκεκριμένη εκδήλωση σας έμεινε η χωροθέτηση του νεκροταφείου;Πραγματικά για τους νοήμονες πολίτες που παρεβρέθηκαν οι νέες χρήσεις σε συνδυασμό με τις αναπτυξιακές δυνατότητες της περιοχής ήταν μια φοβερή ανάλυση που πραγματικά βοηθά να κατανοήσει κανείς την πορεία της εξέλιξης της πόλης σε συνδυασμό με τις δυνατότητες αξιοποίησης της με τις τρέχουσες οικονομικοπολιτικές συνθήκες. Κρίμα που μένετε στο νεκροταφείο.