Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

"Απίθανο" να εγκριθεί η δόση για την Ελλάδα στο Eurogroup στις 12 Νοεμβρίου - Αξιωματούχος στο Reuters: Έχει διογκωθεί ο κίνδυνος χρεοκοπίας


- Αξιωματούχοι δηλώνουν πως μία απόφαση μπορεί να παρθεί αλλά όχι αναγκαστικά στις 12 Νοεμβρίου
 - Το ΔΝΤ επιμένει πως πρώτα πρέπει να μειωθεί το χρέος έως 50 δισ. ευρώ για να είναι διαχειρίσιμο
 - Ερώτημα εάν μία τέτοια απόφαση είναι απίθανη ακόμα κι αν έχουν εγκριθεί τα μέτρα

Σαν βόμβα έπεσε η είδηση που μεταδίδει το Dow Jones Newswires, το οποίο επικαλείται δύο ευρωπαίους αξιωματούχους, και σύμφωνα με τους οποίους στο Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου είναι απίθανο να δοθεί μία λύση στο χρέος της Ελλάδας και τις επείγουσες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας.
Αυτό σε συνδυασμό με τα όσα έχει πει ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς ότι στις 16 Νοεμβρίου τελειώνουν τα χρήματα στα κρατικά ταμεία, προκαλεί μεγάλη αναστάτωση στην ελληνική κυβέρνηση, που αναζητά εναλλακτικά σενάρια για τη χρηματοδότηση του κράτους.
Ένας εκ των ευρωπαίων αξιωματούχων που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, δήλωσε πως η 12η Νοεμβρίου είναι περισσότερο ένα ακόμα βήμα στο δρόμο και δεν υπάρχει κανένα "πιστόλι που να μας σημαδεύει το κεφάλι μας".
Αυτό βέβαια που δεν διευκρινίζεται είναι εάν η απόφαση για εκταμίευση είναι απίθανη ακόμα κι αν τα μέτρα έχουν περάσει και υπερψηφιστεί από το ελληνικό κοινοβούλιο.
Σκόπελος για την εκταμίευση της δόσης είναι και ο ρόλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, καθώς το ΔΝΤ επιθυμεί πρώτα να έχει τα εχέγγυα πως η Ευρώπη έχει ήδη βρει τους τρόπους προκειμένου να μειώσει το ελληνικό χρέος σε επίπεδα που να είναι διαχειρίσιμα.
Συγκεκριμένα το ΔΝΤ επιθυμεί η Ευρώπη να βρει τρόπους να μειωθεί το ελληνικό χρέος έως και 50 δισεκατομμύρια ευρώ, κάτι που προς το παρόν όμως η Ευρώπη και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το απορρίπτουν κατηγορηματικά.
Την ίδια ώρα, ευρωπαίος αξιωματούχος μιλώντας στο Reuters αναφέρει πως ο κίνδυνος ελληνικής χρεοκοπίας στις 16 Νοεμβρίου έχει διογκωθεί.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: