Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Εισαγγελική έρευνα για αγορά ελικοπτέρων επί υπουργίας Παπαντωνίου


Για ποιους λόγους διατάχθηκε εισαγγελική έρευνα για την αγορά 12 ελικοπτέρων. Τα δημοσιεύματα για την περίοδο Παπαντωνίου, προκάλεσαν παρέμβαση της δικαιοσύνης
Εισαγγελική έρευνα διέταξε η προϊσταμένη της εισαγγελίας Αθήνας Παναγιώτα Φάκου για την αγορά 12 ελικοπτέρων τύπου Απάτσι, επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου.
 
Αφορμή για την εισαγγελική έρευνα στάθηκε δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για ζημία του δημοσίου εκατομμυρίων ευρώ, λόγω των διαδικασιών που επελέγησαν για την υπογραφή της συγκεκριμένης σύμβασης, αλλά και των προκαταβολών που δόθηκαν πριν την παραλαβή των ελικοπτέρων. Πρόκειται για συνέχεια της μεγάλης "επιχείρησης" της Δικαιοσύνης για πλήρη διερεύνηση των συμβάσεων για την προμήθεια εξοπλιστικών προγραμμάτων από το 1990 έως το 2010.
 
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας "Real News", τον Αύγουστο του 2003 η Ελλάδα υπέγραψε συμφωνία για την αγορά 12 Απάτσι με συνολικό κόστος που 593.546.882 δολάρια.
 
Το κόστος όμως τελικά έφτασε στα 663.226.367 δολάρια. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να κάνει την αγορά μέσω swap agreement που προσφέρει η Deutsche Bank, στην οποία όμως μπήκε "καπέλο" σχεδόν 70 εκατ. Δολαρίων. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, επιλέχθηκε αυτός ο τρόπος για να μην εμφανίζεται πουθενά στα επίσημα στοιχεία.
Σύμφωνα επίσης με το ρεπορτάζ της Real, αν και στη σύμβαση αναφέρεται ρητά ότι δεν θα δοθεί ούτε ένα δολάριο προκαταβολή τουλάχιστον μέχρι το 2007, τον Οκτώβριο του 2003 (λίγους μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης δηλαδή), στην κατακυρωτική εντολή της προμήθειας εμφανίστηκε ότι πληρώσαμε άμεσα το 40% της αξίας των ελικοπτέρων τα οποία μάλιστα καθυστερήσαμε να παραλάβουμε.
 
Τα δημοσιεύματα κυριακάτικων εφημερίδων περί εισαγγελικών ερευνών προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου. "Καμία κατηγορία, κανένα ψέμα δεν άντεξε στη βάσανο του αντικειμενικού ελέγχου", δήλωσε ο Γ. Παπαντωνίου, επισημαίνοντας ότι "η επίμονη επανάληψη ανακριβειών που έχουν τόσες φορές διαψευστεί δημιουργεί ερωτηματικά για τις σκοπιμότητες που υπηρετεί".
 
Δημοσιεύματα είχαν πρόσφατα αναφερθεί στο όνομα της συζύγου του Γιάννου Παπαντωνίου, το οποίο περιλαμβάνεται στην περιβόητη "λίστα Λαγκάρντ".
Σημειώνεται ότι ο Γιάννος Παπαντωνίου τα τελευταία χρόνια αναπτύσσει έντονη δραστηριότητα στο εξωτερικό, ανάμεσα στα άλλα και ως πρόεδρος του Κέντρου Ερευνών Προοδευτικής Πολιτικής. Μεταξύ των άλλων κάνει διαλέξεις και σεμινάρια σε αμερικανικά και άλλα πανεπιστήμια, ενώ πραγματοποιεί συχνά επαφές με υψηλόβαθμους πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες στη Δύση.
 
Το βιογραφικό του Παπαντωνίου
Το 1981 εκλέχθηκε ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ. Εξελέγη βουλευτής Α΄ Αθηνών με το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 1989 (Ιουνίου), του 1990, του 1993, του 1996, του 2000 και του 2004. Στις 15 Νοεμβρίου 1988 αντικατέστησε στη Βουλή τον παραιτηθέντα βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Απόστολο Λάζαρη.
Διετέλεσε Υπουργός Εθνικής Οικονομίας από το 1994, Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών από το 1996 έως τον Οκτώβριο του 2001, και Υπουργός Εθνικής Άμυνας από τον Οκτώβριο του 2001 έως το Μάρτιο του 2004.
Ως υπουργός εθνικής Οικονομίας και Οικονομικώς ασκήθηκε σε βάρος του κριτική ότι είχε την κύρια ευθύνη μαζί με τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη για την απότομη και μεγάλη πτώση του ελληνικού χρηματιστηρίου.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: