Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

Όταν κοιτάς από ψηλά το σκοτεινό Μανχάταν

 
Ποιος είναι ο φωτογράφος που απαθανάτισε τη Νέα Υόρκη σε black out αμέσως μετά το χτύπημα του τυφώνα Sandy
 
Η ιστορική φωτογραφία του Iwan Baan έγινε εξώφυλλο στο New York Magazine και "σύμβολο" μνήμης του περάσματος του τυφώνα Sandy από την πόλη που δεν κοιμάται ποτέ.
Η φωτογραφία απεικονίζει το Μανχάταν την ώρα που βυθίζεται σταδιακά στο σκοτάδι. Το εξώφυλλο αποφασίστηκε σε μια σύσκεψη που έγινε στο περιοδικό υπό το φως των κεριών και με τους δημοσιογράφους να μην έχουν ακόμα πολύ υλικό στα χέρια τους. Η φωτογραφία του Iwan Baan τους έλυσε τα χέρια και πλέον φιγουράρει στο εξώφυλλο του New York Magazine.
Η φωτογραφία τραβήχτηκε από ελικόπτερο και σε ύψος 5.000 πόδια πάνω από την πόλη. "Ήταν ο μόνος τρόπος για να δείξω ότι εκείνη την ώρα η Νέα Υόρκη ήταν κυριολεκτικά δύο διαφορετικές πόλεις. Η μία φωτισμένη και η δεύτερη έμοιαζε με τριτοκοσμική πόλη βυθισμένη στο σκοτάδι και τον τρόμο", δήλωσε ο φωτογράφος.

Ο Baan χρησιμοποίησε μια Canon 1D X μηχανή με φακό 24-70mm με εντελώς ανοιχτό διάφραγμα. Η ρύθμιση της ήταν σε 25,000 ISO όπως αποκάλυψε ο Ολλανδός φωτορεπόρτερ.
Στη συνέχεια σε δηλώσεις του στα media, είπε: "Μετά το πέρασμα του τυφώνα, ήταν πιο εύκολο να νοικιάσεις αυτοκίνητο παρά ελικόπτερο στην πόλη".
Λόγω του ότι ο εναέριος χώρος πάνω από τη Νέα Υόρκη ήταν άδειος λόγω της απαγόρευσης πτήσεων, το ελικόπτερο στο οποίο βρέθηκε ο Baan μπορούσε να ελιχθεί ευκολότερα μέχρι εκείνος να βρει την κατάλληλη γωνία λήψης.
Και τελικά να τραβήξει την εικόνα που επιβεβαιώνει για ακόμα μια φορά την παροιμία που κάποτε είπε κάποιος Κινέζος. "Μια εικόνα, χίλιες λέξεις".

Να σημειωθεί πως οι αεροφωτογραφίες είναι μία από τις αγαπημένες δραστηριότητες του Ολλανδού που γυρίζει τον κόσμο και φωτογραφίζει από αεροπλάνα ή ελικόπτερα. Τι θυμάται περισσότερο ο ίδιος από την τελευταία πτήση του;
"Τα κτίρια της Goldman Sachs και το World Trade Center που διακρίνονται στην εικόνα. Ήταν τα μόνα φωτισμένα κτίρια εν μέσω τυφώνα", είπε χαρακτηριστικά. "Αλληγορικά, θα έλεγε κανείς πως το γεγονός αυτό κατά κάποιο τρόπο συμβολίζει την σημερινή πραγματικότητα των Η.Π.Α.", καταλήγει.

Πηγή: poynter.org

ΑΠΟ: www.news247.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: