Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

«ΛΑΡΝΑΚΙ»: ΟΙ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΕΣ


Μία από τις πολλές παραμέτρους που αφορούν την υπόθεση της ΜΠΕ των εγκαταστάσεων βωξίτη της S&B στο Λαρνάκι είναι και τα αυθαίρετα. Τα ερωτήματα που προκύπτουν από την ύπαρξη αυθαιρέτων είναι πολλά και εκθέτουν πολλούς. Παρ’ ότι έχουν γραφεί πολλά για το θέμα, εξακολουθούν να προκύπτουν νέα στοιχεία
που θέτουν πιά την Πολιτεία προ του ευθυνών της.



Μαζί με τα μέχρι σήμερα στοιχεία σχετικά με τις αυθαίρετες κατασκευές στο Λαρνάκι, έχει παρουσιαστεί το δεύτερο έγγραφο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας στην Άμφισσα που έλεγξε την ΜΠΕ και αφού είχε προηγηθεί το πρώτο που ζητούσε διευκρινήσεις. Στο δεύτερο αυτό έγγραφο, αναφέρεται κατασκευή πράσινου χρώματος που δεν περιλαμβάνεται στην σχετική άδεια (άρα αυθαίρετη) και ότι  η μελέτη δεν περιλαμβάνει Τοπογραφικό Διάγραμμα Κάλυψης, το σχέδιο δηλαδή όπου φαίνονται όλες οι κατασκευές αναλυτικά προκειμένου να μπορούν οι Υπηρεσίες να ελέγξουν αν υπάρχουν αυθαίρετα. Ναι, όσο και να εκπλήσσει το γεγονός όσους έχουν σχέση με άδειες και ΜΠΕ, η συγκεκριμένη ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ που είναι άκρως απαραίτητο σε κάθε τέτοια μελέτη.

Να το ξαναγράψουμε γιατί σε κάποιους φαίνεται απίστευτο. Η Υπηρεσία που έκανε τον έλεγχο της Μελέτης είχε επισημάνει εγγράφως ότι έχει βασική έλλειψη στοιχείων και κανένας Αρμόδιος δεν θορυβήθηκε.


Στα στοιχεία που προσκόμισε η S&B σαν απάντηση στην πρώτη επιστολή της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας κατατέθηκε  και πίνακας με τις άδειες των κατασκευών !!!!!
Στον Πίνακα αυτό παρουσιάζονται 21 αριθμοί αδειών, εκ των οποίων:
- 2 άδειες του 1985 για το νέο τεράστιο εργοστάσιο «Θραύσης- Κοσκίνησης» και «Εμπλουτισμού»  με ύψος του κεντρικού κτιρίου πάνω από 20 μέτρα (κατ’εκτίμηση).
-  Μία άδεια για επέκταση συνεργείου του 1986.
-  και μία άδεια για αποθήκη  του 1987.
Τα χρόνια δηλαδή που ίσχυε το Δελφικό Τοπίο (από το 1985). Τα πρώτα χρόνια που το Δελφικό Τοπίο είχε καθορίσει όρους δόμησης με Προεδρικό Διάταγμα και ίσχυε για όλα τα «κορόιδα» κατοίκους της περιοχής αλλά όχι για την εταιρία. Διαπλοκή; Ίσως, αλλά να μην είμαστε αυστηροί. Ανικανότητα των Υπηρεσιών; Μα θα έπρεπε οι «Δημόσιοι Λειτουργοί» να ήταν και τυφλοί.
Το Π.Δ. του Δελφικού Τοπίου ακυρώθηκε το 1991 και αντικαταστάθηκε ταυτόχρονα με Υπουργική Απόφαση. Αλλά οι απαγορεύσεις για τα «κορόιδα» ίδιες. Μάθαμε ότι τα τότε αυθαίρετα πιθανότατα να εξακολουθούν να θεωρούνται και σήμερα αυθαίρετα. Ζητήθηκε έρευνα από τους αρμόδιους αλλά τι να περιμένουμε από αυτούς που τα βλέπουν «όλα καλά».

Σε αυτή τη υπόθεση όμως, η συνέχεια των αποκαλύψεων είναι ρουτίνα. Άλλο σχέδιο της S&B που κατατέθηκε απ’ αρχής σε ψηφιακή μορφή (τουλάχιστον) με την αρχική ΜΠΕ και πιθανόν χάθηκε μέσα στο πλήθος των στοιχείων, παρουσιάζει 27 αριθμούς αδειών. Μέχρι λοιπόν να παρατηρήσει η Διεύθυνση Περιβάλλοντος ότι λείπει το Τοπογραφικό Διάγραμμα με όλα τα κτίρια και τις άδειες και να καταθέσει η S&B τον Πίνακα χάθηκαν 6 κατασκευές.
Ποιες άδειες χάθηκαν στο δρόμο; Μιάς τεράστιας υπέργειας τσιμεντένιας δεξαμενής νερού του 1986, ενός υποσταθμού ΔΕΗ  το 1986, ένα κτίριο προσωπικού του 1989 και ναι, δεν είναι τίποτα τυχαίο, το «τσίρκο» είναι διαχρονικό μόνο που ίσως εμείς να μην ξέρουμε να παρουσιάζουμε «τσίρκα» (απλά προσπαθούμε), μια άδεια του 2000 από κάποιο Υπουργείο για το παλιό εργοστάσιο εμπλουτισμού. Και όλα αυτά τα «ξέχασε» να τα επανακαταθέσει η S&B (!).

Σας είπαμε για την ρουτίνα των αποκαλύψεων, σας είπαμε για το πανύψηλο εργοστάσιο του 1985; Όποιος περνά από εκεί μπορεί να το δεί αφού δεσπόζει στην πιο εμφανή περιοχή της Ζώνης Β του Δελφικού Τοπίου. Πήραμε το ρίσκο και το εκτιμήσαμε για πάνω από 20 μέτρα ύψος. Οι όροι δόμησης όμως τους οποίους επικαλείται η S&B στο προαναφερόμενο σχέδιο (από μια απόφαση του 1978) λένε
«Μέγιστο Ύψος 11 μ».

Σε ποιόν να το πούμε; Ποιός εκπροσωπεί την ευνομούμενη πολιτεία στην Φωκίδα; Ή μήπως δεν…….

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΚΥΡΙΟΙ ΤΟΥ BLOG ΞΕΧΑΣΑΤΕ ΜΙΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΑΠΟ ΠΑΛΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ. ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΑΔΕΙΕΣ ΗΤΑΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΠΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ (ΚΑΣ). ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΞΑΝΑΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΤΡΙΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ ΘΑ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΑΛΛΑ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ.
ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΑΔΕΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΚΥΡΕΣ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΨΑΞΕΙ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΠΟΥ ΤΑ ΤΣΕΠΩΣΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΕΚΔΟΘΟΥΝ. ΑΛΛΑ ΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΑΜΟΓΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ; TO ΧΑΛΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΕΙΝΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΠ’ΕΞΩ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΘΑΡΣΗ.
ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΜΙΚΡΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΟΙ ΚΛΕΦΤΕΣ ΡΗΜΑΞΑΝ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ, ΟΙ ΚΛΕΦΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ. ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΖΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΑΔΕΙΑΣΑΝ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ, ΜΑΣ ΕΠΙΒΑΛΟΥΝ ΩΣ ΓΝΗΣΙΟΙ ΤΥΡΑΝΝΟΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ (ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ ΑΦΟΥ ΚΑΤΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ) ΓΙΑ ΝΑ’ ΧΟΥΝ ΝΑ ΖΟΥΝ ΟΠΩΣ ΕΧΟΥΝ ΣΥΝΗΘΙΣΕΙ.
ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΑ. Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΖΟΥΣΕ ΚΑΛΑ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΛΕΒΟΝΤΑΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΑΥΤOΦΥΛΑΚΙΣΤΕΙ; ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕΙ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ. ΑΣ ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΑ, ΑΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΕΙ Ο ΤΟΠΟΣ, ΠΟΙΑ ΘΕΣΗ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ; ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΞΙΟΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ;