Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

ΒΡΕΘΗΚΕ ΤΟ “ΑΔΕΛΦΑΚΙ” ΤΗΣ ΓΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Η NASA

Έναν πλανήτη που διαθέτει χαρακτηριστικά παρόμοια με εκείνα της Γης ανακοίνωσε ότι εντόπισε η NASA με τη βοήθεια του διαστημικού τηλεσκοπίου Kepler. Ο πλανήτης, που βαφτίστηκε «Kepler -22b», έχει τις περισσότερες πιθανότητες από οποιονδήποτε άλλο, απ' όσους έχουν μέχρι σήμερα εντοπιστεί, να διαθέτει ζωή. Ο πλανήτης βρίσκεται στη μέση της αποκαλούμενης «βιώσιμης ζώνης», δηλαδή της περιοχής όπου η απόσταση από το μητρικό του άστρο είναι τέτοια που επιτρέπει την ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή, ένας παράγοντας που θεωρείται καταλυτικός για την ανάπτυξη και τη συντήρηση της ζωής. Το αστέρι του θα μπορούσε να είναι σχεδόν ένα δίδυμο του ήλιου της Γης. Η απόστασή του από τη Γη είναι 600 έτη φωτός.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες έχει ακτίνα 2,4 φορές μεγαλύτερη από αυτή της Γης, ενώ η θερμοκρασία στην επιφάνειά του είναι περίπου 22 βαθμοί Κελσίου, που θεωρείται ιδανική για την παρουσία ζωής. Ο «Kepler -22b» ολοκληρώνει μια πλήρη περιστροφή γύρω από το μητρικό του άστρο σε περίπου 290 μέρες. Αν και προς το παρόν δεν έχει εξακριβωθεί αν πρόκειται για βραχώδη ή αέριο πλανήτη, οι πιθανότητες για την ύπαρξη ζωής πολλαπλασιάζονται αν αποδειχθεί ότι είναι βραχώδης. Την ανακάλυψη έκανε ομάδα των επιστημόνων που εργάζεται με το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler. Οι πρώτες ενδείξεις για την ύπαρξη του πλανήτη υπήρξαν πριν από έναν χρόνο, αλλά οι επιστήμονες θέλησαν να τον μελετήσουν καλύτερα, ώστε να προχωρήσουν στη σχετική ανακοίνωση όταν θα συγκέντρωναν περισσότερα αποδεικτικά στοιχεία. Είναι την πρώτη φορά που το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler επιβεβαίωσε την ύπαρξη ενός πλανήτη έξω από το ηλιακό σύστημα της Γης που δεν βρίσκεται στη θερμή ή στην κρύα πλευρά της «κατοικήσιμης ζώνης». Δύο φορές στο παρελθόν οι αστρονόμοι είχαν αναγγείλει τον εντοπισμό πλανητών που βρίσκονται σε αυτή τη ζώνη, αλλά η ύπαρξη του ενός ήταν αμφισβητήσιμη, ενώ ο άλλος βρισκόταν στη θερμή άκρη της ζώνης. Περισσότερα από 1.000 σημεία με νέους υποψήφιους πλανήτες έχουν ανακαλυφθεί από το τηλεσκόπιο Kepler, διπλασιάζοντας σχεδόν τον παλαιότερο σχετικό αριθμό.

Μέγεθος
Οι δέκα από αυτούς τους υποψήφιους πλανήτες έχουν μέγεθος ανάλογο με αυτό της Γης, ενώ ο «Κepler -22b» είναι ο μικρότερος που έχει εντοπιστεί να βρίσκεται σε τροχιά γύρω από ένα άστρο παρόμοιο με τον ήλιο μας στη μέση της κατοικήσιμης ζώνης. Τις τελευταίες δεκαετίες έχουν εντοπιστεί και ελεγχθεί περισσότεροι από 700 «εξωπλανήτες» έξω από το ηλιακό μας σύστημα, ενώ χιλιάδες περισσότεροι αναμένεται να επιβεβαιωθούν από αποστολές όπως αυτή του διαστημικού τηλεσκοπίου της NASA.
Για να θεωρηθεί ένας πλανήτης κατοικήσιμος εξετάζονται τρεις προϋποθέσεις: η θερμοκρασία της επιφάνειάς του, η ομοιότητα με τη Γη και η δυνατότητα να υποστηρίξει οργανισμούς στο κατώτατο σημείο της τροφικής αλυσίδας.




Δεν υπάρχουν σχόλια: