Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΤΗΡΙΑ: ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ


Σήμερα στην ιστορική αναδρομή θα αναφερθούμε στο Μέγαρο Μάξιμου. Τα κτήριο που φιλοξενεί τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας. Το κτήριο που έχει δει και έχει ακούσει πολλά!
---------------------------------------------------------
Το Μέγαρο Μαξίμου είναι κτίριο στην Αθήνα όπου στεγάζεται το γραφείο του εκάστοτε Πρωθυπουργού της Ελλάδας. Έγινε η πρωθυπουργική έδρα το 1982, με πρωτοβουλία του Υπουργού Προεδρίας Μένιου Κουτσόγιωργα, και ο πρώτος Πρωθυπουργός που εγκαταστάθηκε εκεί ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Ιστορία

Θεμελιώθηκε το 1912 στην οδό Ηρώδου Αττικού 19 για λογαριασμό του εφοπλιστή Αλέξανδρου Μιχαληνού, στο σημείο που προηγουμένως ήταν ένας εκ των βασιλικών κήπων. Το 1916 η χήρα του Μιχαληνού Ειρήνη, το γένος Μανούση, η οποία εν τω μεταξύ είχε παντρευτεί τον Δημήτριο Μάξιμο, πούλησε την οικία στον Λεωνίδα Εμπειρίκο. Το 1921 ξαναγόρασε το ημιτελές έως τότε μέγαρο. Στη συνέχεια, και αφού ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στο σπίτι, η οικογένεια Μαξίμου εγκαταστάθηκε σε αυτό.
Ο Δημήτριος Μάξιμος διετέλεσε πρωθυπουργός της Ελλάδας από τον Ιανουάριο του 1947 εως τον Αύγουστο του ίδιου έτους, υπήρξε δε ιδιαίτερα φιλότεχνος και για αυτό τον λόγο τους τοίχους του αρχοντικού του κοσμούσαν περίφημοι ζωγραφικοί πίνακες. Το κτίριο χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της κατοχής από τις γερμανικές αρχές ως οικία του Γερμανού ναυάρχου των δυνάμεων του Αιγαίου. Μετά την απελευθέρωση έμεινε για ένα διάστημα ο πρώτος πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα.
Το 1952 το Ελληνικό δημόσιο αγόρασε το μέγαρο από τον Δημήτριο Μάξιμο στην τιμή των πέντε δισεκατομμυρίων πεντακοσίων εκατομμυρίων δραχμών. Αξίζει να σημειωθεί ότι κυβερνητική επιτροπή είχε εκτιμήσει την αξία του μεγάρου στα έντεκα δισεκατομμύρια, αλλά ο ιδιοκτήτης του όχι μόνο δέχτηκε να το παραχωρήσει με τα μισά χρήματα, αλλά προσέφερε και την επίπλωση της οικίας του μαζί με τους πίνακες που βρίσκονταν σε αυτήν. Η κυβέρνηση, για να τιμήσει την προσφορά του Δημητρίου Μάξιμου, δήλωσε μέσω του προέδρου της ότι το κτήριο θα διατηρήσει το αρχικό του όνομα, δηλαδή Μέγαρο Μαξίμου.
Έμεινε για αρκετά χρόνια κενό, ενώ την περίοδο της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών παρ' ολίγον να γκρεμιστεί. Τελικά αποφασίστηκε η συντήρηση και η επισκευή του ενώ το 1982 παραχωρήθηκε στο Υπουργείο Προεδρίας της Κυβερνήσεως, με σκοπό την στέγαση του γραφείου του εκάστοτε πρωθυπουργού. Οι εργασίες αποκατάστασης έγιναν από τους Αριστόδημο και Ειρήνη Μαντζουράνη και από την Γεωργία Ζώη.
Μέχρι σήμερα δεν είναι εξακριβωμένο ποιος αρχιτέκτονας σχεδίασε το κτίριο. Σύμφωνα με τον Κώστα Μπίρη και τον Κυδωνιάτη, είναι ο Αναστάσιος Χέλμης, ενώ σύμφωνα με τον Καμπάνη ο Αναστάσιος Μεταξάς. Δεν αποκλείεται πάντως να έχουν ασχοληθεί και οι δύο με την σχεδίαση του κτηρίου, αφού οι κατασκευές πραγματοποιήθηκαν σε δύο φάσεις, η μια στις αρχές της δεκαετίας του 1910 και η άλλη κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1920.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΠΗΓΗ: http://ae.aenaostehni.gr/







Δεν υπάρχουν σχόλια: