Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

ΠΕΦΤΕΙ ΨΑΛΙΔΙ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ…

Οι δραστικές περικοπές στα «εκτός έδρας» των καθηγητών-συνοδών και η υποχρέωση συμμετοχής του 70% των μαθητών κάθε τάξης περιορίζουν τις πολυήμερες εκδρομές σε εσωτερικό και εξωτερικό.



Σχολεία με μικρό αριθμό μαθητών θα μπορούν να πραγματοποιούν πολυήμερες εκδρομές έπειτα από σύμπραξη - συνεργασία με άλλα σχολεία


Σημαντική μείωση θα έχουν φέτος οι σχολικές εκδρομές, λόγω της οικονομικής δυσπραγίας των γονέων. Η οικονομική κρίση, η άρνηση των εκπαιδευτικών να συμμετέχουν σε αυτές αφού δεν θα αμείβονται για τις μετακινήσεις τους και οι αυστηρές προδιαγραφές που θέτει το υπουργείο για τις πολυήμερες εκδρομές αναμένεται να περιορίσουν αισθητά τις «αποδράσεις» των μαθητών.

Οπως ορίζεται και στη νέα απόφαση του υπουργείου Παιδείας σχετικά με τους περιπάτους και τις εκδρομές των μαθητών, βασική προϋπόθεση για την πραγματοποίησή τους είναι η δήλωση συμμετοχής του 70% του αριθμού των μαθητών της τάξης ή του σχολείου.

Οι εκπαιδευτικοί από την πλευρά τους έχουν ήδη εκδηλώσει απροθυμία να συμμετέχουν στις εκδρομές, μετά τις περικοπές που έχουν υποστεί τα κονδύλια τα οποία προβλέπονται για τις μετακινήσεις τους, είτε αυτές αφορούν τη συμπλήρωση του ωραρίου τους σε άλλα σχολεία είτε τις εκδρομές των παιδιών.

Ειδικά για τις πολυήμερες εκδρομές απαιτείται πλέον η συμμετοχή του 70% των μαθητών της τάξης ή της ειδικότητας (για επαγγελματικά σχολεία). Σχολεία με μικρό αριθμό μαθητών είναι δυνατό να πραγματοποιούν πολυήμερες εκδρομές έπειτα από σύμπραξη-συνεργασία με άλλα σχολεία και με σύμφωνη γνώμη του διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητο ο γονέας-κηδεμόνας να καταθέτει στον διευθυντή του σχολείου αυτοπροσώπως ενυπόγραφη υπεύθυνη δήλωση, με την οποία να συναινεί για τη συμμετοχή του παιδιού του στη σχεδιαζόμενη εκδρομή, αφού προηγουμένως ενημερωθεί εγγράφως για το αναλυτικό πρόγραμμα της εκδρομής και συμφωνήσει για την πιστή τήρησή του, καθώς και για τις υποχρεώσεις των μαθητών.

Επιτροπή για τις προσφορές
Για την αξιολόγηση των προσφορών και την επιλογή της πλέον συμφέρουσας από οικονομική άποψη προσφοράς συγκροτείται Επιτροπή, που έχει την αρμοδιότητα και την ευθύνη επιλογής του ταξιδιωτικού γραφείου που θα πραγματοποιήσει την εκδρομή. Για την ασφαλή μετακίνηση των μαθητών η εκκίνηση των εκδρομών-μετακινήσεων θα γίνεται από τον χώρο του σχολείου, δε θα πραγματοποιείται πριν από τις 6 π.μ., ενώ η άφιξη στον τόπο προορισμού ή η επιστροφή στο σχολείο θα πραγματοποιείται το αργότερο έως τις 10 μ.μ., όταν η εκδρομή πραγματοποιείται οδικώς.

ΕΚΔΡΟΜΕΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
Απαραίτητη θα είναι η ασφαλιστική κάλυψη

Για κάθε εκδρομή στο εξωτερικό των εκπαιδευτικών και των μαθητών, είναι απαραίτητη η ασφαλιστική κάλυψη για τη διάρκεια του ταξιδιού και της διαμονής. Για εκδρομές-μετακινήσεις σε χώρες-μέλη της ΕΕ, οι εκπαιδευτικοί μπορούν να απευθύνονται στα γραφεία του οικείου Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ), απ' όπου εκδίδεται η ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης, η οποία ισχύει για ένα ημερολογιακό έτος. Για τους μαθητές θα πρέπει να μεριμνήσουν έγκαιρα οι γονείς τους, απευθυνόμενοι στον ασφαλιστικό τους φορέα, προκειμένου να έχουν τη σχετική πληροφόρηση και να προβούν στην έκδοση ευρωπαϊκής κάρτας ασφάλισης για τα παιδιά τους. Σε περίπτωση εκπαιδευτικής επίσκεψης σε χώρα η οποία δεν είναι κράτος-μέλος της ΕΕ, απαιτείται η έγκαιρη ενημέρωση της πρεσβείας.







Δεν υπάρχουν σχόλια: