Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

ΛΑΡΝΑΚΙ: ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ «ΑΛΚΥΩΝ» ΠΡΟΣ ΤΟ Κ.Α.Σ. ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ
ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ
"Η ΑΛΚΥΩΝ"

Κορινθιακός: Ενιαία περιοχή, με ενιαία Χωροταξία και Διοίκηση

 ΑΙΓΙΟ 30/10/2011
Τ.θ. 34 ΑΙΓΙΟ 25100
 e-mail :info@alcyon.gr

ΠΡΟΣ : ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΘΕΜΑ. Έγκριση ή μη Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) για τη λειτουργία των εγκαταστάσεων επεξεργασίας-εμπλουτισμού-αποθήκευσης και των αποβάθρων φόρτωσης-εκφόρτωσης βωξίτη της εταιρείας «S&B Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε.» στη θέση «Κεφαλή» Ιτέας, Δήμου Δελφών, Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Κύριες/οι μέλη του Συμβουλίου,
Η Ομοσπονδία μας ιδρύθηκε το έτος 1994, είναι η μετεξέλιξη του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ με έτος ιδρύσεως το 1978 , απαρτίζεται από δεκάδες ενεργούς συλλόγους όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων που βρέχονται από τον Κορινθιακό κόλπο.
Είναι η δεύτερη φορά μέσα στο έτος 2011 όπου συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα που αναπτύσσονται στα παράλια του Κορινθιακού Κόλπου, με πιέσεις πολιτικές σε όλα τα επίπεδα προσπαθούν να υποβαθμίσουν , απαξιώσουν, και εξαλείψουν τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της πατρίδας μας , όταν αυτοί μπαίνουν φραγμός στην ανάπτυξή τους όπως την εννοούν αυτά. Τα θέλουν όλα. Να εκμεταλλεύονται τους φυσικούς πόρους δωρεάν, να κάνουν επιφανειακές εξορύξεις αφήνοντας πίσω μη βιώσιμη γη για χιλιάδες χρόνια. να προσβάλουν το φυσικό τοπίο μέσα στο οποίο αναπτύχθηκε πολιτισμός υψηλού κύρους και με αξίες πανανθρώπινες για πολλούς αιώνες, να θέλουν να υποταχθούμε σήμερα στις ορέξεις τους με αντάλλαγμα το όνειρο της «οικονομικής ανάπτυξης » αυτής που έφερε την χώρα μας στην σημερινή κοινωνική βαρβαρότητα. Οι εγκαταστάσεις της S & Β ΑΕ στο Λαρνάκι Ιτέας έχουν αναπτυχθεί όλα αυτά τα χρόνια ανεξέλεγκτα, προσβάλλοντας βάναυσα το Δελφικό Τοπίο εκθέτοντας την χώρα παγκοσμίως. Αλήθεια τι Δελφικό Τοπίο αντικρίζει ο επισκέπτης μπαίνοντας στον Κόλπο της Ιτέας ; Γιατί ολόκληρες δεκαετίες δεν υπάρχει ούτε μία απόφαση του Κ.Α.Σ για τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις στο Λαρνάκι Ιτέας ;
Νομίζουμε ότι ήρθε επιτέλους το πλήρωμα του χρόνου ώστε να παρθούν μέτρα άμεσης δραστικής βελτίωσης της υπάρχουσας κατάστασης. Το Συμβούλιό σας με αφορμή την συζήτηση της ΜΠΕ της εταιρείας S & B ΑΕ πρέπει να ζητήσει χρονική αναβολή στην γνωμοδότησή του μέχρι να υλοποιηθούν άμεσα , μέτρα βελτίωσης της κατάστασης και αυτό γιατί από ότι προβλέπονταν στην ισχύουσα ΜΠΕ ελάχιστα εφαρμόστηκαν.

Εμείς σαν τέτοια μέτρα προτείνουμε εφαρμογή της Ευρωπαϊκής αρχής Ο ΡΥΠΑΙΝΩΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ.

Με έξοδα της εταιρείας φέτος τον χειμώνα και μέχρι και το τέλος της άνοιξης του 2012.
1. Αποσυναρμολόγηση οποιασδήποτε εγκατάστασης λιμενικής φόρτωσης ή μη που¨είναι ανενεργή – αποκατάσταση περιβάλλοντος χώρου.
2. Εντατικό πρόγραμμα περιβαλλοντικής αποκατάστασης της περιοχής από το Λαρνάκι έως το κόλπο της Καμιώτισσας ώστε να βελτιωθεί η οπτική του Δελφικού τοπίου.
3. Να παρθούν άμεσα όλα τα απαιτούμενα μέτρα για να πάψει η αιώρηση της κόκκινης σκόνης τόσο στην περιοχή της πόλης της Ιτέας όσο και στο ευρύτερο Δελφικό Τοπίο.

Η Ομοσπονδία μας στην συνεδρίαση του Δ.Σ. στις 17/9/2011 αποφάσισε τα παρακάτω
ΑΙΤΗΜΑΤΑ - ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΛΚΥΩΝ.
1.Μετεγκατάσταση των λειτουργιών της εταιρείας από το Λαρνάκι και τον κόλπο της Πλακιώτισσας σε περιοχή της ενδοχώρας που να μην δημιουργούν πρόβλημα στο ΔΕΛΦΙΚΟ ΤΟΠΙΟ με την δημιουργία σύγχρονων εγκαταστάσεων που δεν θα ρυπαίνουν το φυσικό περιβάλλον την περιοχής. Ο χώρος στο Λαρνάκι να αποδοθεί στον Δήμο Δελφών για ανάπτυξη αθλοπαιδιών και χώρων αναψυχής για τους κατοίκους και τους επισκέπτες των Δελφών .
2.Οι εγκαταστάσεις φόρτωσης των πλοίων να λειτουργούν με κλειστό κύκλωμα μεταφοράς των ορυκτών από τις εγκαταστάσεις των παλαιών σφαγείων με τούνελ που θα περνά μέσα από τον λόφο και θα είναι υψομετρικά χαμηλότερα από την Εθνική Οδό και με φυσούνα θα καταλήγουν στα αμπάρια των πλοίων. Επίσης οι δύο προβλήτες φόρτωσης που χρησιμοποιεί η εταιρεία να είναι συνεχείς η μία δίπλα στην άλλη.
3.Με έξοδα της εταιρείας να απορυπανθεί η θάλασσα από τα απόβλητα τόσων χρόνων λειτουργίας της στην περιοχή.
4.Η λογική της « μηδενικής λύσης » όπως αυτή αποτυπώνεται στην ΜΠΕ είναι ατυχής και κοντόφθαλμη , δεν συνάδει με την πολιτική της εταιρικής ευθύνης, η οποία είναι παγκοσμίως αποδεκτή από όλες τις σύγχρονες κοινωνίες.
Σημ. Παρακαλούμε η επιστολή μας να κοινοποιηθεί σε όλα τα μέλη του Κ.Α.Σ ( Τακτικά και Αναπληρωματικά)

Με Τιμή
Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΟΣ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΡΕ ΚΑΤΙ ΑΙΘΕΡΟΒΑΜΟΝΕΣ, ΠΟΥ ΓΙΝΑΝΕ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ..ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΣΟΥ ΛΕΕΙ ΓΙΑΤΙ ΒΟΥΛΙΑΖΟΜΕ..
ΟΠΩΣ ΦΑΝΤΑΖΕΣΑΙ ΦΙΛΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΟΤΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΘΑ ΦΟΡΕΣΟΥΜΕ ΦΟΥΣΤΕΣ ΑΪΤΗΣ ΚΑΙ ΧΑΝΔΡΕΣ,ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΡΙΧΝΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑ ΔΟΛΛΑΡΙΟ, ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΕΣ.
ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΙΣ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ ΟΤΙ Ο ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΕΦΘΑΣΕ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΕΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΕΙ.ΚΑΙ ΠΗΡΕ Ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΣΤΟ ΟΡΙΟ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ?ΟΝΕΙΡΕΥΕΣΑΙ ΦΡΟΥ-ΦΡΟΥ ΚΑΙ ΑΡΩΜΑΤΑ?
ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΟΝΕΙΡΕΥΕΣΑΙ,ΜΗ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΟΜΩΣ ΟΤΙ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΡΑΞΗ..