Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΣΤΕΓΝΩΣΑΝ!


Στη δραματική διαπίστωση πως η ρευστότητα του ελληνικού κράτους επαρκεί μόνον έως τα μέσα Οκτωβρίου κατέληξε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Φίλιππος Σαχινίδης που είναι και ο καθ’ ύλη αρμόδιος.
Η ομολογία αυτή οδηγεί στο ασφαλές συμπέρασμα πως αν δεν εκταμιευθεί η 6η δόση του δανείου από το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τότε το κράτος είναι υποχρεωμένο να κηρύξει στάση πληρωμών ως προς τις υποχρεώσεις του.
Υπό την πίεση αυτής της δραματικής διαπίστωσης η ελληνική οικονομία βρέθηκε και τη Δευτέρα στο επίκεντρο δημοσιευμάτων, ανακοινώσεων, ανασκευών αλλά και σχολίων, τα οποία επικεντρώνουν στην προοπτική εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
Με επικεφαλής το Βερολίνο και την ίδια την καγκελαρία ,οι επίσημες και ανεπίσημες ανακοινώσεις περί προοπτικής εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ έλαβαν την Δευτέρα διαστάσεις χιονοστιβάδας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπής και τον Επίτροπο Όλι Ρέν να σπεύδουν να «διαψεύσουν» επεξεργασία σεναρίων για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Οι διαψεύσεις αυτές δεν ήταν φυσικά αρκετές για να καθησυχάσουν τις αγορές.
Σε αυτήν τη λογική κινήθηκαν τη Δευτέρα και τα συνήθως προσεκτικά γαλλικά ΜΜΕ με το Παρίσι να ξεκαθαρίζει και μάλιστα επίσημα πως αν η Ελλάδα δεν συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της τότε η Γαλλία θα διακόψει την οικονομική βοήθεια που παρέχει.
Ήταν φυσικό πως όλη αυτή η ακολουθία αρνητικών προβλέψεων να επηρεάσει τόσο τις ευρωπαϊκές χρηματαγορές όσο και την ισοτιμία του ευρώ η οποία πήρε την κατιούσα ως προς το δολάριο και τα άλλα νομίσματα. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινήθηκαν εκ νέου με αρνητικό πρόσημο με τις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες, ιδιαίτερα οι γαλλικές να σημειώνουν σημαντικές απώλειες στις τιμές των μετοχών τους.

Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ


Κατήφεια, αμηχανία και φανερή δυσπιστία. Είναι οι λέξεις που θα μπορούσαν να χαρακτηρίσουν τη συμπεριφορά των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι κλήθηκαν τη Δευτέρα να στηρίξουν για πολλοστή φορά την απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει και νέα εισπρακτικά μέτρα.
Ο κ. Απόστολος Κακλαμάνης άσκησε δριμεία κριτική κατά της κυβέρνησης για την καθυστέρηση εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων την ώρα που ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε λόγο για νομισματικό πόλεμο. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε για τρίτη φορά σε τρία εικοσιτετράωρα στον κίνδυνο που απειλεί την χώρα, ζήτησε ενότητα και αποφασιστικότητα και απέρριψε την όποια έννοια πολιτικού κόστους το οποίο θα μπορούσε να επηρεάσει τις αποφάσεις της κυβέρνησης του αλλά και των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος. Ζούμε το μαρτύριο της «σταγόνας», πότε θα μπει «πάτος στο βαρέλι;» ήταν το ερώτημα που έθεσε η Μαρία Θεοχάρη.
Κανείς από μας δεν θα αναλάβει το ρίσκο να οδηγήσει την χώρα σε πτώχευση, αλλά πώς συμβαίνει κάθε φορά τα ερωτήματα να είναι πιο δραματικά και τα μέτρα σκληρότερα; αναρωτήθηκε ο Νίκος Σαλαγιάννης. Ο βουλευτής Καρδίτσας πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα για το στήσιμο φοροεισπρακτικού μηχανισμού, όπως και ότι η κυβέρνηση δεν έκανε αποκρατικοποιήσεις όταν έπρεπε ούτε και συγχωνεύσεις δημοσίων οργανισμών και φορέων.
Δεν φροντίσαμε να κάνουμε την κοινωνία κοινωνό των στόχων μας, γι' αυτό οι κοινωνικές αντιδράσεις είναι οξυμένες, ανέφερε ο Ανδρέας Μακρυπίδης, ο οποίος επίσης είπε ότι «μας αδικούν» διαπιστώσεις υπουργών ότι 1.000.000 υπάλληλοι ταλαιπωρούν 10.000.000 πολίτες.

ΠΗΓΗ: http://www.zougla.gr/

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Κάποιοι σοβαροί οικονομολόγοι,γράφουν οτι απο τα με επαχθέστατους όρους δάνεια που δίνουν στην Ελλάδα,ψίχουλα πάνε στην εσωτερική διαχείριση. Το σύνολο σχεδόν φεύγει για πληρωμή των τόκων των δανείων αυτών κι όλο και βουλιάζουμε περισσότερο. Ποιός μας κοροιδεύει τελικά;