Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022

Μήνυμα για τη νέα χρονιά από τον πρόεδρο του ΙΣΝ, Ανδρέα Δρακόπουλο


Την ανασκόπηση των πρωτοβουλιών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) το περασμένο έτος μετέφερε μέσα από μήνυμά του ο πρόεδρος Ανδρέας Δρακόπουλος, τονίζοντας παράλληλα πως πρέπει η νέα χρονιά να ξεκινήσει με «ανοιχτά μάτια» και «αισιοδοξία».

Αναλυτικά:

“Αγαπητοί Φίλοι & Φίλες,

Με το ξεκίνημα της νέας χρονιάς έχουμε την ευκαιρία να ανατρέξουμε στο παρελθόν, να αναλογιστούμε, να διδαχθούμε και να εξελιχθούμε –τόσο σε προσωπικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο–, για να προσπαθήσουμε να ξεκινήσουμε τη νέα χρονιά δυναμικά αλλά και με πνευματική διαύγεια, για όλα όσα πρόκειται να ακολουθήσουν.

Το 2021 κλείσαμε 25 χρόνια κοινωφελούς δράσης στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), γιορτάζοντας τις εξαιρετικές συνεργασίες που συνεχίζουν να αποτελούν την καρδιά του έργου μας, τις ιδέες που το καθοδηγούν και τους ανθρώπους που το εμπνέουν και το κάνουν πράξη. Πάντα με γνώμονα την προώθηση του κοινού καλού, δημιουργήσαμε νέες συνεργασίες και αναπτύξαμε ακόμη περισσότερο τις παλιές μας. Ολοκληρώσαμε τη Διεθνή Πρωτοβουλία Δράσης COVID-19, συνολικού ύψους $100 εκατομμυρίων, ωστόσο παραμένουμε αφοσιωμένοι στην προσπάθειά μας να αντιμετωπίσουμε τις συνεχιζόμενες διεθνείς επιπτώσεις της πανδημίας.

Γιορτάσαμε τα πολυαναμενόμενα εγκαίνια της Stavros Niarchos Foundation Library (SNFL) στη Νέα Υόρκη, η οποία σήμανε την ουσιαστική σημασία του δημόσιου χώρου –και συγκεκριμένα των βιβλιοθηκών– σε μία περίοδο που προσπαθούμε ακόμη να ανακάμψουμε από τις εξαιρετικά δύσκολες συγκυρίες περασμένων ετών. Τον περασμένο Αύγουστο συγκεντρωθήκαμε με ασφάλεια από κοντά για το ετήσιο SNF Nostos, σε αυτήν την ανοιχτή προς όλους εκδήλωση που γιορτάζει την τέχνη, τον πολιτισμό, τη γνώση και τη χαρά της συνύπαρξης. Με κεντρικό άξονα το SNF Conference, δύο ημέρες συμμετοχικού διαλόγου και συζήτησης για το μέλλον της ανθρωπότητας και της τεχνητής νοημοσύνης, το SNF Nostos αποτέλεσε μία προσωρινή παύση και παράλληλα μια ματιά στο μέλλον.

Αναλογιζόμενοι την ιστορία μας κατά τη διάρκεια αυτού του επετειακού έτους ενισχύθηκε μέσα μας η πεποίθηση ότι το κληροδότημα που μας άφησε ο Ιδρυτής μας, ο αείμνηστος Σταύρος Νιάρχος, είναι ένα κληροδότημα εξέλιξης, προσαρμογής και διάθεσης να είμαστε ανοιχτοί σε νέες ιδέες που θα μας βοηθήσουν να συνεχίσουμε να εκπληρώνουμε την αποστολή μας, ώστε να προσπαθούμε να δημιουργήσουμε έναν καλύτερο κόσμο για όλους.

Το 2022, πρέπει να αποφύγουμε τις συζητήσεις σχετικά με την επιστροφή στην «κανονικότητα» (και τι σημαίνει άλλωστε κανονικότητα;) και να ενστερνιστούμε την ιδέα της αλλαγής για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις συνεχιζόμενες προκλήσεις και τις ευκαιρίες καθώς προκύπτουν. Μέσω των συνεργασιών μας, πρέπει να προσπαθήσουμε να διασφαλίσουμε ότι οι αλλαγές που αναπόφευκτα συμβαίνουν θα δημιουργήσουν οφέλη που θα διαμοιραστούν σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους.

Τον Φεβρουάριο, θα γιορτάσουμε την πέμπτη επέτειο από την παράδοση του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) στους Έλληνες πολίτες – και τους επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Είμαστε βέβαιοι ότι το ΚΠΙΣΝ, η μεγαλύτερη μεμονωμένη δωρεά του ΙΣΝ ως σήμερα, θα ανακαλύπτει διαρκώς νέους τρόπους να μας προσφέρει ευκαιρίες ψυχαγωγίας και εξέλιξης, σε έναν πραγματικά δημόσιο χώρο, τον οποίο οι άνθρωποι κάνουν καθημερινά δικό τους. Θα δούμε τους ανθρώπους στην Εύβοια να αρχίζουν να ξαναχτίζουν τις ζωές τους, μετά από τις καταστροφικές πυρκαγιές, αναγνωρίζοντας ότι τα πράγματα δεν θα είναι ποτέ ξανά τα ίδια, αλλά με την πίστη ότι η ανανέωση και η αναγέννηση είναι εφικτή. Και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την ενίσχυση της πρόσβασης στην υγεία μέσω της Πρωτοβουλίας για την Υγεία στην Ελλάδα, ένα έργο που υπερβαίνει τα $500 εκατομμύρια, και άλλων σημαντικών έργων, με τη βεβαιότητα ότι, οτιδήποτε κι αν συμβεί, ο «νους υγιής εν σώματι υγιεί» είναι μία απολύτως θεμελιώδης αξία. H υγεία, με την ευρύτερη σημασία, θα αποτελέσει τη κεντρική θεματική του SNF Nostos 2022, που θα επιστρέψει στις 23 και 24 Ιουνίου στο ΚΠΙΣΝ, όπως πάντα με ελεύθερη είσοδο για όλους.

Συνεχίζοντας τις προσπάθειες εκπλήρωσης της διεθνούς αποστολής μας, συνεργαζόμαστε στενά τους τελευταίους μήνες με αρκετούς φορείς σε ορισμένα ιδιαίτερα υποσχόμενα έργα και ελπίζουμε πως σύντομα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε νέες δωρεές, ύψους $130 εκατομμυρίων δολαρίων. Αυτά περιλαμβάνουν ένα σημαντικό πρόγραμμα στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης στον καίριο τομέα της ψυχικής υγείας, το Obama Presidential Center στο Σικάγο, καθώς και τα διεθνή προγράμματα ηγεσίας που υλοποιεί το Ίδρυμα Obama, καθώς και το έργο του Lincoln Center στη Νέα Υόρκη, που διαμορφώνει παγκόσμιες συνεργασίες και ανοίγει την πρόσβαση στο δημόσιο χώρο, χωρίς αποκλεισμούς, όπου καθένας μπορεί να γίνεται κοινωνός των τεχνών και του πολιτισμού.

Ξεκινάμε το 2022 με τα μάτια μας ανοιχτά, αισιόδοξοι ότι όλοι μας έχουμε τα κατάλληλα εργαλεία –μεταξύ των οποίων, η συνεργασία και ο σεβασμός, η ειλικρίνεια και η ευελιξία– για να επιφέρουμε μακροχρόνιες θετικές αλλαγές, κρατώντας πάντα στο επίκεντρο την ανθρωπιά μας.
Θερμές ευχές για το νέο έτος!

Εκ μέρους όλων μας στο ΙΣΝ,
Ανδρέας Δρακόπουλος

Πρόεδρος ΙΣΝ”

Πηγή: ΙΣΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: