Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2022

Πόσο ευεργετικό είναι το διάβασμα της κλασικής λογοτεχνίας.

 



Είναι γνωστό ότι το διάβασμα επιδρά ευεργετικά στον εγκέφαλο και βελτιώνει την ποιότητα της ζωής μας.

Θα εμβαθύνουμε στο ότι ναι μεν το να διαβάζει κανείς είναι ευεργετικό, αλλά έχει σημασία και τί διαβάζει.

Είναι σημαντικό, αφού έχει αποδειχθεί ότι ακόμα και τα βρέφη έχουν διαφορετικές αντιδράσεις και εγκεφαλική ανάπτυξη στο άκουσμα ενός καλού βιβλίου από ένα λιγότερο καλό.

Το “καλό” βεβαίως είναι υποκειμενικό. Παρακάτω θα ασχοληθούμε μόνο με την ευεργετική επίδραση της κλασικής λογοτεχνίας σαν αρχή διαβάσματος.

 Books1.jpg

Τα κλασικά βιβλία περιγράφουν ηθικές και κοινωνικές καταστάσεις, οι οποίες συμβάλλουν στην ανάπτυξη του χαρακτήρα. Ο αναγνώστης δεν γίνεται απλώς ένας καλός αναγνώστης, αλλά κι ένας καλύτερος άνθρωπος.

Η βιβλιοθεραπεία είναι δεδομένη και η κλασική λογοτεχνία προσφέρει ποιότητα και λυτρωτική εμπειρία. Για παράδειγμα, αρκετά κλασικά βιβλία καταπιάνονται με την έννοια της δικαιοσύνης, τον αγώνα υπέρ αυτής και τελικά την κατάκτησή της, προβάλλοντας ευφυείς τρόπους που παραδόξως δε βασίζονται στην εκδίκηση.

Η κλασική λογοτεχνία προσφέρει ιστορική γνώση, γεφυρώνοντας τις φυλές και τους διαφορετικούς πολιτισμούς. Για παράδειγμα, διαβάζοντας ένα ρωσικό κλασικό έργο μαθαίνουμε για τη Ρωσία του 1900. Έναν διαφορετικό κόσμο και πολιτισμό και μέσα από μια ιστορία του συγγραφέα χανόμαστε κι εμείς στην εποχή εκείνη. Έτσι, μέσα από την εποχή στην οποία διαδραματίζεται ένα κλασικό έργο παίρνουμε μαθήματα ζωής, που αν μη τι άλλο είναι διαχρονικά και αυτό είναι το εντυπωσιακό!

 poso-euergetiko-einai-to-diavasma-klasikhs-logotexnias.jpg

Ένα κλασικό βιβλίο εμπεριέχει ισχυρές ιδέες. Καλό είναι να διαβάζει κανείς για αυτές ακόμα κι αν δεν είναι υπέρμαχός τους, αφού έτσι μαθαίνει να αξιολογεί τις δικές του.

Είναι μια πρόκληση. Αρκετά κλασικά έργα είναι πλούσια σελίδων και αποτελούν “δύσκολα” έργα. Ο αναγνώστης όμως όταν καταφέρει να επιτελέσει αυτό το δύσκολο έργο θα βγει νικητής και λυτρωμένος, αφού θα έχει χαρίσει στο μυαλό και την καρδιά του ένα διαμάντι.

Με την κλασική λογοτεχνία ενισχύεται το λεξιλόγιο του αναγνώστη και η εκφραστική του ικανότητα. Θεωρητικά, κοιτώντας πίσω, πώς οι κλασικοί συγγραφείς χειρίζονταν τη γλώσσα είναι ένα λαμπρό μάθημα για τους νέους συγγραφείς να αποκτήσουν βάσεις και να θεμελιώσουν τη δική τους τέχνη. Η ενασχόληση του κάθε καλλιτέχνη εξάλλου με την ιστορία της τέχνης του, του δίνει δύναμη να συνεχίσει και να χτίσει πάνω σε αυτήν κρατώντας την αξιοπρέπεια που είναι ήδη θεμελιωμένη.

Ο θησαυρός είναι στα χέρια μας και ας ευχόμαστε πάντα οι νέοι να σέβονται και να χτίζουν πάνω στα θεμέλια που έθεσαν οι παλιοί. Να δώσουν και αυτοί με τη σειρά τους νέους θησαυρούς στις επόμενες γενιές.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: