Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2022

Ανακοίνωση του Λιμενικού Ταμείου Νομού Φωκίδας σχετικά με την παραχώρηση στο «Λαρνάκι»




ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ του ΛΤΝΦ, 27/01/2022 


Έχοντας υπόψη διάφορα παραπλανητικά τοπικά δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, η Λιμενική Επιτροπή οφείλει να διευκρινίσει τα εξής:

Όσον αφορά στην παραχώρηση της περιοχής "Λαρνάκι" στην εταιρεία IMERYS:

η συγκεκριμένη περιοχή ανήκει στη δικαιοδοσία του Λιμενικού Ταμείου. Συνεπώς, δεν απαιτείται η σύμφωνη γνώμη κανενός άλλου φορέα, πόσο μάλλον όταν αυτός δεν έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να γνωμοδοτήσει. Η εταιρεία IMERYS αιτήθηκε έκταση περίπου 70 στρεμμάτων, με το ίδιο τοπογραφικό που την είχε αιτηθεί το 2011 και για την ίδια χρήση. Συνεκτιμώντας διάφορους παράγοντες, η Λιμενική Επιτροπή αποφάσισε να αυξήσει το αντίτιμο παραχώρησης κατά 100.000 Ευρώ.

Ιδιαίτερη εντύπωση κάνει το γεγονός πως όλοι όσοι "ενδιαφέρονται" για αυτόν τον τόπο έσπευσαν να εκθέσουν τις απόψεις τους κατόπιν εορτής, ενώ όταν ήταν οι ίδιοι αρμόδιοι αυτό που κατάφεραν ήταν να εδραιώσουν τον όρο της "αποκλειστικής μεταλλευτικής χρήσης" στην περιοχή. Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί πως εάν αλλάξουν οι χρήσεις γης και αν δεν ισχύουν οι περιβαλλοντικοί όροι, παύει να ισχύει και η παραχώρηση.

Επιπλέον, παρασύρουν στην πολιτική τους σκοπιμότητα συγκεκριμένα μέλη του συλλόγου καταστηματαρχών επικαλούμενοι ανάλογη παραχώρηση στην Μήλο, η οποία δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συγκριθεί με το "Λαρνάκι" ούτε σαν περιοχή παραχώρησης, αλλά ούτε και σαν χαρακτήρας εκμετάλλευσης. Συγκεκριμένα για τις παραχωρήσεις των καταστηματαρχών, το αντίτιμο είναι το χαμηλότερο σε όλη την Ελλάδα. Τραγική ειρωνεία; αυτοί οι ίδιοι που επιθυμούν τώρα να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη, ξεκίνησαν την διαδικασία βεβαίωσης των οφειλών των καταστηματαρχών.

Η Λιμενική Επιτροπή του Λιμενικού Ταμείου Ν. Φωκίδας έχει επιτελέσει έναν σχεδιασμό και μία μερική υλοποίηση ως προς τις διαδικασίες του λιμένα, το master plan και των έργων μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ. Όλο αυτό θα αποδώσει καρπούς τα επόμενα χρόνια, εάν και εφόσον όσοι διαδέχονται τις Λιμενικές Επιτροπές επιμείνουν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Μέχρι τότε, δεν μπορούμε να θεωρούμε εχθρούς μας τα μεταλλεία ή το ΤΑΙΠΕΔ, που θα εκμεταλλευτεί τη μαρίνα μέσω ιδιώτη. Αυτά είναι δεδομένα χρόνων, τα οποία η εκάστοτε Λιμενική Επιτροπή οφείλει να διαχειρίζεται συνετά και προς όφελος της περιοχής, όχι σηκώνοντας το λάβαρο της επανάστασης.

Η διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου Ν. Φωκίδας είναι ένας διεκπεραιωτικός φορέας που αναφέρεται στο αρμόδιο Υπουργείο, με σκοπό τη σωστή διαχείριση και την προώθηση του ανάλογου αναπτυξιακού σχεδιασμού, με την εφαρμογή σαφών οδηγιών για τις παραχωρήσεις, τις εκπτώσεις αυτών λόγω ιδιαίτερων υγειονομικών συνθηκών, αλλά και τις πρόσφατες αυξήσεις των λιμενικών τελών.

Η Ιτέα υστερεί σε διαδικασίες έναντι άλλων λιμανιών και αυτό οφείλουμε να επιλύσουμε, προς όφελος πάντα του κοινού καλού και όχι των ατομικών συμφερόντων. Παράλληλα, είναι υποχρέωσή μας με τα όποια έσοδά μας, να βελτιώνουμε την καθημερινότητα των πολιτών και των επισκεπτών μας.

Εκ μέρους της Λιμενικής Επιτροπής του ΛΤΝΦ

Σοφία Αναγνωστάκου - Παυλοστάθη
Πρόεδρος

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Από την σοφή επιτροπή δεν βρέθηκαν κάποιοι να προτείνουν ότι μέσα στα επόμενα 10 χρόνια η εταιρεία θα πρέπει να έχει βρει νέο χώρο μετεγκατάστασης και να μπει στους όρους παραχώρησης;

Ανώνυμος είπε...

Το γεγονός ότι η Ιτέα έχει σχεδόν αποκλειστεί απο κάθε εκδοχή τουριστικής ανάπτυξης, σε ένα ποσοστό έστω αυτού που συμβαίνει σε όλες τις υπόλοιπες παραλιακές πόλεις και χωριά της Ελλάδας δεν προβληματίζει κανένα; Το γεγονός ότι οι μόνοι επισκέπτες της Ιτέας είναι κάποιοι ελάχιστοι απο αυτούς που έρχονται για τους Δελφούς και απο περιέργεια περνάνε να δούνε τί είναι αυτό το νερό στο βάθος δεν απασχολεί κανένα; Το ότι απο αυτούς που από σπόντα περνάνε απο την Ιτέα δεν ξανάρχεται κανένας, ενώ σε κάθε στοιχειωδώς σοβαρό τόπο η επαναεπισκεψιμότητα αποτελεί ένα βασικό κριτήριο που εργάζονται συστηματικά για να αυξήσουν τα ποσοστά του δεν κινητοποιεί κανέναν εγκέφαλο αρμοδίου; Τα σχολεία στα χωριά κλείνουν το ένα μετά το άλλο στα γύρω χωριά, τα παιδιά στα υπόλοιπα σχολεία ακόμα και σε αυτά Άμφισσας και Ιτέας είναι όλο και λιγότερα, όλο και περισσότερα μαγαζιά κλείνουν και δεν ξαναανοίγουν ακόμα και σε κεντρικούς δρόμους Ιτέας, Άμφισσας , Γαλαξιδιού ακόμα και Δελφών, ......, όλα αυτά δεν κάνουν κανένα να σκεφτεί ότι ο τόπος ρημάζει; Η Ιτέα και οι Δελφοί ρημάζουν τα ίδια ακριβώς χρόνια που και η κάθε ... κουτσή παραλιακή περιοχή της Ελλάδας αναπτύσσεται με πολύ ψηλούς ρυθμούς σε πολλούς κλάδους του τουρισμού, στην οικοδομή, ,στη μεταποίησης και τυποποίησης τοπικών προϊόντων κλπ, κλπ, κλπ, κλπ. Γύρω γύρω πανηγύρι και εδώ συνέχεια πένθος και ερήμωση και αυτό δεν κάνει κανένα υπεύθυνο να προβληματιστεί γιατί; Το ερώτημα είναι μόνο ένα. Ούτε εάν η Ιτέα και η γύρω περιοχή ρημάζει, ούτε εάν αξίζει κάτι καλύτερο σε σύγκριση με άλλες περιοχές της Ελλάδας που έχουν κάτι πολύ καλύτερο, ούτε εάν γνωρίζουμε το γιατί συμβαίνει αυτό, ούτε εάν υπάρχει κάποιος που κερδίζει απο αυτό οπότε έχει λόγο να το επιδοτεί, ούτε εάν υπάρχει στο ανθρώπινο είδος η απαραίτητη ηθική για να συμβαίνει εσκεμμένα κάτι τέτοιο. Για την Ιτέα και τους Δελφούς, όλοι οι έχοντες στοιχειώδεις πνευματικές ικανότητες και κριτική ικανότητα, έχουν επαρκέστατες πληροφορίες ώστε να ξέρουν το γιατί. Το ερώτημα είναι ένα και μοναδικό. Ποιοί απο τους αρμόδιους πράγματι δεν καταλαβαίνουν, οπότε είναι εντελώς ακατάλληλοι για τις θέσεις που κατέχουν,και ποιοί κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν επειδή στην πραγματικότητα πουλάνε τις ευθύνες τους απέναντι στο κοινό καλό στην/ις εταιρία/ες που κερδίζουν απο την κατάντια αυτή, έναντι όποιου αντιτίμου θεωρεί ο καθένας ικανοποιητικό.
Εάν κάποιος θεωρεί ότι έχω άδικο για το τί συμβαίνει στην περιοχή σε σύγκριση με την υπόλοιπη παραλιακή Ελλάδα, θα ήθελα πολύ να το διαβάσω, έστω εδώ, μιάς και κανείς αρμόδιος δεν έχει τολμήσει να συνδιοργανώσει με όλους όσους θέλουν να έχουν άποψη, μιά τίμια ανοιχτή συζήτηση με ίσο δικαίωμα χρόνου στο λόγο και στον αντίλογο μέχρι να εξαντληθεί το θέμα και να μην μείνει κανένας σαν και εμένα , να μπορεί να θίγει τις προθέσεις και το έργο των "αρμόδιων".

Ανώνυμος είπε...

ΣΟΦΙΑ ΜΗΝ ΔΙΝΕΙΣ ΣΗΜΑΣΙΑ..ΠΟΙΟΝ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ Ο ΑβανΤΑδώρος ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΕΝΟ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟ ???

Ανώνυμος είπε...


Εχθρός δεν είναι τα μεταλλεία , ούτε καμμία άλλη επιχείρηση ιδιωτικού ή δημόσιου φορέα. Εχθρός και πρόξενος πολλών δεινών είναι η μη τήρηση του Νόμου .
Το «Λαρνάκι» , έχει καταπατηθεί με ΠΑΡΑΝΟΜΗ πράξη (μπάζωμα) και η εταιρεία για την καταπάτησή της πληρώνει ένα τίμημα σαν «ενοίκιο».
Πως θα σας φαινότανε αν κάποιος άλλος ιδιώτης καταπατούσε και την «Καμνιώτισα» και πλήρωνε ένα …«ενοίκιο» ;
Αγαπητοί συμπολίτες η εικόνα στο «Λαρνάκι» είναι αποτρεπτική για την τουριστική ανάπτυξη μιας περιοχής , να μη γελιόμαστε και να μη αυταπατώμαστε. Εξ άλλου δεν θα χανόταν ο κόσμος αν δεν είχε μπαζωθεί το «Λαρνάκι» και ούτε θα είχε χάσει η επιχείρηση τα κέρδη της..
Η απόθεση του βωξίτη θα μπορούσε κάλλιστα να γίνεται σε αθέατο απ τον δημόσιο δρόμο χώρο του Αγιαννάκη καθώς και ένας σπαστήρας σε απόμερο σημείο ( στο 51 χιλιόμετρο Λαμίας-‘Άμφισσας ) μπορεί και να είχε αποδώσει μεγαλύτερα κέρδη στην εταιρεία από την εξοικονόμηση στο κόστος μεταφοράς ορυκτού που περιέχει 30% αδρανές υλικό(αυτό με το οποίο μπαζώθηκε το «Λαρνάκι» και κάποιοι άλλοι θέλουν σήμερα να ξεφορτωθούν μπαζώνοντας τις παραλίες μας…)
Εν πάσει περιπτώσει , δεν πρέπει να αποτελεί άλλοθι η πρότερη παράνομη πράξη για να δικαιολογηθεί η σημερινή στάση του Λιμενικού Ταμείου .
Κατανοούμε ότι η θέση της εκάστοτε Λιμενικής Επιτροπής είναι δύσκολη απέναντι στο οργανωμένο συμφέρον , αλλά δεν πρέπει να νομιμοποιούμε και να «δικαιολογούμε» το παράνομο.
Στα δημοσιεύματα θίχτηκε και η χρονική διάρκεια της παραχώρησης , την οποία εσείς «ξεπερνάτε» με την υπόθεση της αλλαγής χρήσης γης με κάποιον αναθεωρημένο ( ;) χωροταξικό Νόμο ..Είναι όμως τούτο εφικτό ή απλά στάχτη στα μάτια του κόσμου…;
Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών θέλει την εκμετάλλευση της μαρίνας από ιδιωτικό φορέα ..αλλά πρέπει παράλληλα να αναρωτηθούμε αν η μαρίνα μπορεί να συνυπάρξει ΑΡΜΟΝΙΚΑ δίπλα σε βιομηχανικό τοπίο , την στιγμή κατά την οποία σκεπτόσαστε την αξιοποίηση και των Γαλλικών μόλων (για καρνάγιο σκαφών ) δίπλα ακριβώς από τις εγκαταστάσεις στο «Λαρνάκι».
Η Μήλος , που αναφέρουν κάποιοι αρθρογράφοι και κάνουν συγκρίσεις με την Ιτέα , έχει ΠΕΡΙΟΡΙΣΕΙ στο ελάχιστο τις μετακινήσεις φορτηγών οχημάτων στους τουριστικούς δρόμους του νησιού καθώς και έχει αποκρύψει την εικόνα των βιομηχανικών της εγκαταστάσεων , προς όφελος του τουρισμού . Ο περιορισμός αυτός της βιομηχανικής δραστηριότητας στο νησί δεν έχει γίνει αυτόματα , αλλά είναι συνέπεια πολύχρονων αγώνων των κατοίκων του νησιού .
Στην Ιτέα , η πολυεθνική εταιρεία Imerys που δεν έχει το δίκτυο διαπλοκής προηγούμενων εταιριών διαχείρισης βωξίτη και θα μπορούσε κάλλιστα να δεχτεί χρονοδιάγραμμα εγκατάλειψης των ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ εγκαταστάσεων της στο Λαρνάκι , φαίνεται πως βρίσκεται στο στόχαστρο της ευνοημένης από τις κυβερνήσεις εταιρίας Μυτιληναίου και προφανώς κάπου εκεί μέσω ποιων άραγε..(;) μπήκε και η παράμετρος της 10ετούς ανανέωσης της παραχώρησης του ΠΑΡΑΝΟΜΟΥ μπαζωμένου χώρου στο «Λαρνάκι».
Σε κάθε περίπτωση ισχύει η λαϊκή παροιμία : « στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί»

Ανώνυμος είπε...

Ξ Ε Π Ο Υ Λ Η Μ Ε Ν Ο Ι ΑΥΤΟ ΤΑ ΛΕΕΙ ΟΛΑ ΤΕΛΟΣ

Ανώνυμος είπε...

κα αναγνωστακου εχετε καταλαβει πως τα καταστηματα υπολειτουργουν δυο χρονια τωρα αλλα η εταιρια λειτουργει συνεχεια και πληρωνει ψιχουλα? και δεν μιλαμε για θορυβοκαι την αποκρουστικη εικονα
καλα κανατε και αναγνωσατε τη συμβαση με τα ματαλεια αλλα ντροπη με αυτη τη τιμη
γραψτε ομως πιο αναλυτικα πως οι 100 χιλιαδες επιπλεον είναι για δεκα χρονια
ψιχουλα μπροστα στα υπερκερδη
δυστηχως για σας και τους μεντορες σας ξερουμε να διαβαζουμε

Ανώνυμος είπε...

ΛΕΤΕ
η συγκεκριμένη περιοχή ανήκει στη δικαιοδοσία του Λιμενικού Ταμείου. Συνεπώς, ???

ΠΙΟ ΚΑΤΩ ΛΕΤΕ ΑΛΛΟ


ΔΗΛΑΔΗ κάνουμε οτι γουστάρετε αλλά εκτελούμε και εντολές

ήξεις, αφήξεις

Ανώνυμος είπε...

@ στον 28/1/22 9.56 Παρα πολυ ωραιες οι διαπιστωσεις σου, ( διαπιστωσεις που γνωριζουμε ολοι) ομως ουτε εσυ ουτε κανενας δεν καταθετει προτασεις. Οποτε δεν εχει νοημα να αναμασαμε τα ιδια και τα ιδια. Αν δεν καθησουν ΟΛΟΙ οι φορεις της πολης να κουβεντιασουν σοβαρα για το μελλον του τοπου--παρα μονο πολιτικες κοκκορομαχιες γινονται ,(οχι εγω εσυ φταις) τοτε ..καμμια ελπιδα..

Ανώνυμος είπε...

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ,άλλοτε ΙΤΕΑΣ άλλοτε Νομαρχίας και άλλοτε οιασδήποτε άλλης "μητέρας" η "πατέρα",ανέκαθεν και διαχρονικά, ΥΠΑΡΧΕΙ για να δίνει την ευκαιρία σε κάποιους να ΔΙΟΡΙΖΟΥΝ και σε κάποιους να ΠΡΟΠΟΝΟΥΝΤΑΙ για μελλοντικές φιλοδοξίες τους (που συνήθως αποτυγχάνουν) και σε άλλους να ΠΑΡΗΓΟΡΟΥΝΤΑΙ από προηγούμενες αποτυχίες τους.- Τι δεν καταλαβαίνεις?

Ανώνυμος είπε...

Όταν τελειώσετε θα ήθελα να δω και την μελέτη αποκατάστασης για όταν τελειώσει το μεταλλείο.

Μην μου πείτε πως δεν έχουν σχέδιο αποκατάστασης και απλώς όταν τελειώνει το μεταλλείο θα το πουλήσουν σε κάποιον πολυ μικρότερο εργολάβο που δεν θα έχει δυνατότητα να κάνει τίποτα. Αποκλείεται.

Ανώνυμος είπε...

Τα είπες όλα (29 Ιανουαρίου 2022-11.05) σε τέσσερις γραμμες!!!

ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ είπε...

ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΛΕΤΕ ΜΕ ΑΔΕΙΕΣ ΤΣΕΠΕΣ ΚΑΙ ΧΡΕΗ ΓΙΑ ΔΕΗ ΚΑΙ ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΣΟΥ