Χιλιάδες νοικοκυριά επένδυσαν το κομπόδεμά τους, δέσμευσαν τις περιουσίες τους και τώρα κινδυνεύουν να «μπουν μέσα».
Ανάστατοι είναι 40.000 και πλέον μικροεπενδυτές, που έβαλαν πριν από χρόνια το κομπόδεμά τους σε μικρά φωτοβολταϊκά στέγης, βλέποντας με απογοήτευση και θυμό, την προοπτική ενός πρόσθετου εισοδήματος να απομειώνεται χρόνο με τον χρόνο.
ΔΑΝΕΙΣΤΗΚΑΝ
Ο Νίκος Πανούσης είναι ένας μισθωτός από την Πάτρα, που αποφάσισε πριν από χρόνια να επενδύσει το κομπόδεμά του, σε οικιακά φωτοβολταϊκά. Μάλιστα δανείστηκε από τράπεζα για να εγκαταστήσει το 2012 ένα φωτοβολταϊκό σύστημα στέγης, που παράγει 15.000 κιλοβατώρες τον χρόνο. Επένδυσε 40.000 ευρώ με την προοπτική να έχει μια υπεραπόδοση 180.000 ευρώ σε διάρκεια 20 χρόνων. Τώρα όμως, η απόδοσή του, θα μειωθεί κατά 30% περίπου. Το πιο σοβαρό πρόβλημα όμως, είναι το δάνειο και οι τόκοι που αδυνατεί πλέον να πληρώνει.ΚΟΥΡΕΜΑ
Σύμφωνα
με τον κ. Πανούση, η αρχική τιμή της κιλοβατώρας «κουρεύτηκε» από τα 55 στα 47 λεπτά και τώρα, ήρθε και το χαράτσι του 6% στην αξία της παραγόμενης ενέργειας, με αποτέλεσμα να μην «βγαίνει» ούτε η δόση του δανείου. «Αυτή η εισφορά μάς γονάτισε. Δεν ξέρω αν θα μπορέσω να βγάλω το δάνειο» είπε στην «Π», υπονοώντας ότι οι μικροί αυτοπαραγωγοί, στην ουσία εξαπατήθηκαν.
«Η τιμή της κιλοβατώρας που συμφωνήσαμε, ήταν φιξαρισμένη για χρόνια, αλλά υπήρχε μια υποπαράγραφος που τους έδινε το δικαίωμα να κόβουν νομίμως χρήματα. Τώρα επέβαλλαν και αυτή την εισφορά με αποτέλεσμα, να μην βγαίνει το ταμείο» τόνισε ο κ. Πανούσης.
ΚΑΚΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ
Οπως εξήγησε, το ταμείο των ΑΠΕ απ’ όπου πληρώνονται οι παραγωγοί, είχε πέσει έξω. «Ενέκριναν τόσο πολλά φωτοβολταϊκά, με αποτέλεσμα τώρα να μην μπορούν να μας πληρώσουν» είπε ο κ. Πανούσης. Σήμερα το ταμείο επανέρχεται, αλλά οι αυτοπαραγωγοί θεωρούν άδικο να επιβάλλεται ένα χαράτσι 6% σε νοικοκυριά και σε μεγαλοεπενδυτές. Επιπλέον, τα νοικοκυριά που έχουν επενδύσει σε οικιακά ΦΒ είναι και καταναλωτές και αναμένεται να υποστούν αύξηση της τιμής kWh ως και 80%.
Πολλοί αυτοπαραγωγοί ΑΠΕ έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη, αλλά έχασαν.
Ρωτήσαμε τον κ. Πανούση, αν με τις τεράστιες ανατιμήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, συμφέρει τώρα μια επένδυση σε οικιακό φωτοβολταϊκό. «Δυστυχώς, πλέον έχει μετατραπεί σε φιλανθρωπία υπέρ της ΔΕΗ» είπε.
Το μόνο θετικό είναι ότι η αξία της παραγόμενης ενέργειας συμψηφίζεται με τον λογαριασμό του ρεύματος. Το πλεόνασμα πηγαίνει στην ουσία υπέρ του παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου