Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2022

ΔΝΤ προς Ελ Σαλβαδόρ: Σταματήστε να χρησιμοποιείτε το Bitcoin ως νόμιμο χρήμα.

 



Έκθεση του ΔΝΤ τονίζει «ότι υπάρχουν μεγάλοι κίνδυνοι που συνδέονται με τη χρήση του bitcoin για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, την οικονομική ακεραιότητα και την προστασία των καταναλωτών, καθώς και τις σχετικές δημοσιονομικές ενδεχόμενες υποχρεώσεις».

Η έκθεση, η οποία δημοσιεύθηκε μετά από διμερείς συνομιλίες με το Ελ Σαλβαδόρ, «προτρέπει» τις αρχές να περιορίσουν το πεδίο εφαρμογής της νομοθεσίας τους για το bitcoin, αφαιρώντας το καθεστώς του ως «νόμιμο χρήμα». Τον Σεπτέμβριο του 2021, το κράτος της Κεντρικής Αμερικής έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που υιοθέτησε το κρυπτονόμισμα ως νόμιμο χρήμα, μαζί με το αμερικανικό δολάριο.

Ο Πρόεδρος του Σαλβαδόρ, Nayib Bukele, έγραψε την Παρασκευή στο Twitter ότι αγόρασε επιπλέον 15 εκατομμύρια δολάρια «πραγματικά φθηνού» bitcoin, καθώς η αγορά κρυπτονομισμάτων έπεσε κατακόρυφα. Το Bitcoin έχει υποχωρήσει κατά 50% από το υψηλό του Νοεμβρίου.

Η έκθεση του ΔΝΤ συνέχισε λέγοντας ότι ορισμένοι διευθυντές του Ταμείου έχουν εκφράσει ανησυχίες για τους κινδύνους που συνδέονται με την έκδοση ομολόγων που υποστηρίζονται από bitcoin, αναφερόμενοι στο σχέδιο του προέδρου της χώρας να συγκεντρώσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια μέσω ενός «Bitcoin Bond» σε συνεργασία με την Blockstream.

Μέρος της στρατηγικής του Ελ Σαλβαδόρ περιλάμβανε και την κυκλοφορία ενός εθνικού εικονικού πορτοφολιού που ονομάζεται Chivo, προσφέροντας συναλλαγές χωρίς χρέωση και γρήγορες διασυνοριακές πληρωμές. Για μια χώρα όπου το 70% των πολιτών δεν έχει πρόσβαση σε παραδοσιακές χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, το Chivo προορίζεται να προσφέρει μια βολική οδό για όσους δεν υπήρξαν ποτέ μέρος του τραπεζικού συστήματος.

Οι διευθυντές του ΔΝΤ συμφώνησαν ότι το Chivo θα μπορούσε να διευκολύνει τα ψηφιακά μέσα πληρωμής, συμβάλλοντας έτσι στην «ενίσχυση της χρηματοοικονομικής ένταξης», αν και τόνισαν την ανάγκη για «αυστηρή ρύθμιση και επίβλεψη».

Η δήλωση της Τρίτης απηχεί μια έκθεση που κοινοποιήθηκε από το ΔΝΤ τον Νοέμβριο, στην οποία η χρηματοοικονομική ρυθμιστική αρχή έγραψε ότι η υψηλή αστάθεια των τιμών του bitcoin μεταφράζεται σε σημαντικούς κινδύνους για την προστασία των καταναλωτών, τονίζοντας ότι το bitcoin δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως νόμιμο χρήμα.


phgh

Δεν υπάρχουν σχόλια: