Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022

Ομικρον και θνητότητα: Επτά λόγοι πίσω από τους 100+ νεκρούς που μετράμε καθημερινά.

 «Η θνητότητα είναι πολυπαραγοντική» τονίζουν επιδημιολόγοι, εξηγώντας γιατί θρηνούμε καθημερινά εκατόμβη νεκρών.




Η τραγική σταθεροποίηση του αριθμού των νεκρών, που είναι άνω των 100 σε καθημερινή βάση εδώ και μία εβδομάδα γεννά το βασανιστικό ερώτημα: Γιατί ενώ η Όμικρον θεωρείται «ήπια» παραλλαγή σε σύγκριση με την «Δέλτα» αυξάνονται εκ νέου οι θάνατοι; Και γιατί ενώ εμβολιαζόμαστε και με τρίτη δόση (οι περισσότεροι) δεν ανακόπτεται η πανδημία;

Η Huffpost απευθύνθηκε σε ορισμένους από τους κορυφαίους Έλληνες επιδημιολόγους και σταχυολογούμε την απάντηση που μας έδωσαν, υπογραμμίζοντας ότι όλοι οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν «πολυπαραγοντική» την θνητότητα εν καιρώ Όμικρον...

 

Επτά λόγοι πίσω από τον αυξανόμενο αριθμό νεκρών

1. Δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, οι Έλληνες στην πλειοψηφία μας είμαστε εμβολιασμένοι πλήρως (τρεις δόσεις). Ως αποτέλεσμα, τώρα που η Όμικρον χτυπά την πόρτα μας, πολλοί την υποτιμούν και σκεπτόμενοι πως είναι «θωρακισμένοι» με το εμβόλιο, αργούν να πάνε στο νοσοκομείο ακόμα και όταν τα συμπτώματα είναι βαριά ή πολύ βαριά. Χάνεται έτσι κρίσιμος χρόνος για τον ασθενή.

2. Πολλοί από τους εμβολιασμένους αντιμετωπίζουν συνοσηρότητες. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν αρκεί ο εμβολιασμός. Η χρήση μάσκας διαρκώς και η δημιουργία ασφαλούς «buble» (ενός στενού κύκλου πολύ προσεκτικών ανθρώπων - επαφών) είναι απόλυτα απαραίτητες.

3. Το πρόβλημα των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων υπάρχει πάντοτε και επιδεινώνεται εν μέσω πανδημίας, όσο περνούν οι μήνες. Στις ΗΠΑ, που θεωρούνται πρωτοπόρες (και είναι), έχει αυξηθεί κατά 50% το ποσοστό των θανάτων λόγω ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.

4. Υπάρχουν ασθενείς που παρέμειναν σε ΜΕΘ για μεγάλη περίοδο και τώρα επιδεινώνεται σταδιακά η κατάστασή τους.

5. Υπάρχουν πολίτες που έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις και δεν είναι εξίσου ισχυρές οι άμυνές τους έναντι της Όμικρον, όπως εάν είχαν λάβει τρείς δόσεις. Γι αυτό επιμένουν οι γιατροί στην τρίτη δόση.

6. Έχει παρατηρηθεί ότι, όταν για πολύ καιρό διαρκώς υπάρχει μεγάλη πληρότητα στις ΜΕΘ, αυξάνεται η θνητότητα (και) λόγω κόπωσης του ιατρικού/υγειονομικού προσωπικού - (και) λόγω χαλάρωσης στην εφαρμογή των πρωτοκόλλων ασφαλείας ως συνέπεια του πρώτου.

7. Σημαντικό πρόβλημα και παράγων θνητότητας είναι και η παρατεταμένη χρήση αντιβιοτικών στην κοινότητα και στα νοσοκομεία, με αποτέλεσμα την αυξημένη ανθεκτικότητα των μικροβίων. 


πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: