Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022

Χωρίς ρεύμα οικισμοί στη Θίσβη όπου "πέφτουν" εκατομμύρια για ηλεκτροπαραγωγή

Πηγή: Eurokinissi


Τη συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό της γραμμής Δικτύου Μέσης Τάσης Ρ 350 από τον Υ/Σ Θήβας προς τη Δημοτική Ενότητα Θίσβης του Δήμου Θηβαίων ζητούν με Ερώτησή τους προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος και Γιάννης Γκιόκας.

Συγκεκριμένα, αναφέρουν:

«Η γραμμή Μέσης Τάσης (20 kV) Ρ 350 που ξεκινάει από τον Υποσταθμό Υψηλής Τάσης προς Μέση Τάση Θήβας ηλεκτροδοτεί επτά χωριά (Αμπελοχώρι, Λεοντάρι, Ελλοπία, Ξηρονομή, Δομβραίνα, Θίσβη, Χώστια), τρεις παραλιακούς οικισμούς (Αλυκή, Άγιος Νικόλαος, Σαράντη) και πολλές δεκάδες γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις της περιοχής.

Πρόκειται για παλιό δίκτυο, με χαρακτηριστικό ότι είναι μονής κατεύθυνσης. Πρακτικά, σε περίπτωση διακοπής δεν υπάρχει δυνατότητα ρευματοδότησης από την αντίθετη κατεύθυνση.

Οι τραγικές συνέπειες της "απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας", δηλαδή η μεγάλη μείωση του προσωπικού του ΔΕΔΔΗΕ (πρώην ΔΕΗ), η αντικατάσταση του έμπειρου προσωπικού με εργολάβους και η λειτουργία του ΔΕΔΔΗΕ με τη γνωστή λογική του κόστους – οφέλους, έχουν ως αποτέλεσμα συνολικά την ελλιπή συντήρηση των δικτύων διανομής της ενέργειας.

Στην περίπτωση της προαναφερόμενης παλιάς γραμμής, οι διακοπές της ρευματοδότησης αποτελούν μόνιμο φαινόμενο με μεγάλη συχνότητα, ειδικά τους χειμερινούς μήνες. Εκατοντάδες οικογένειες μένουν συνεχώς από ρεύμα μέσα στο καταχείμωνο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Η μεγαλύτερη αντίφαση της υπόθεσης είναι ότι η Δημοτική Ενότητα Θίσβης, στην οποία ανήκουν τα περισσότερα από τα παραπάνω χωριά και οικισμοί, βρίσκεται στις πρώτες πανελλαδικά θέσεις ανάπτυξης και λειτουργίας μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ, ενώ σε αυτή λειτουργεί και μονάδα ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο.

Με δυο λόγια, σε μία περιοχή όπου γυρνούν εκατομμύρια επενδύσεων για την ηλεκτροπαραγωγή, κάθε τρεις και λίγο οι κάτοικοι και οι αγροτοκτηνοτρόφοι μένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Μάλιστα, οι περισσότερες από τις υφιστάμενες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής συνδέονται όχι με τον υποσταθμό Θήβας αλλά με εκείνον της Κωπαΐδας. Αυτό σημαίνει ότι η μετατροπή της γραμμής Ρ 350 σε διπλής κατεύθυνσης, μέσω της διασύνδεσής της και με τον υποσταθμό Κωπαΐδας, είναι ευχερέστατη από τεχνικής άποψης. Εφόσον γίνει αυτό, ακόμη και σε περιπτώσεις διακοπών θα είναι δυνατή η ηλεκτροδότηση των χωριών και των εκμεταλλεύσεων από την αντίθετη κατεύθυνση.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  • Τι θα πράξει ώστε να συντηρηθεί άμεσα και να εκσυγχρονισθεί η γραμμή Δικτύου Μέσης Τάσης Ρ 350.
  • Τι θα πράξει ώστε να διασυνδεθεί η εν λόγω γραμμή και με τον Υποσταθμό Υψηλής Τάσης προς Μέση Τάση Κωπαΐδας, έστω και μέσω των υφιστάμενων δικτύων από τη ΔΕ Θίσβης προς αυτόν».

Δεν υπάρχουν σχόλια: