Με απλά λόγια: Tι είναι τα NFT; Πώς μπορείς να πουλήσεις κάτι δικό σου ως NFT;
Getty Images |
Τα ακούμε σε συζητήσεις για τον Pablo Picasso, για πολυτελή αυτοκίνητα, για memes με γάτες. Είναι τέχνη, είναι κάποιο ψηφιακό νόμισμα; Είναι κάτι τα δύο μαζί; Τι είναι;
Κατ’ αρχήν τι σημαίνει NFT;
Πρόκειται για τα αρχικά των λέξεων Non-Fungible Token, που μεταφράζονται ως «μη ανταλλάξιμο διακριτικό».
Ακόμα δεν το καταλαβαίνω
Ας πάρουμε ορισμένα παραδείγματα: Ένα νόμισμα, πχ το ευρώ, διαιρείται σε εκατό σεντ. Στην καθημερινότητα μας, μπορούμε να πληρώσουμε και να λάβουμε ευρώ ή/και τις υποδιαιρέσεις τους. Στην περίπτωση των κρυπτονομισμάτων, επίσης προβλέπεται ανταλλαξιμότητα. Δηλαδή, μπορείς να αγοράσεις bitcoin με τα bitcoin που έχεις στην κατοχή σου. Με τα NFTs όμως συμβαίνει κάτι τελείως διαφορετικό: Πρόκειται για μονάδες ψηφιακών δεδομένων (εικόνες, βίντεο, ήχος) που δεν ανταλλάζονται. Αν πχ, έχεις στην κατοχή σου το πρώτο gif χαρακτήρα Pokemon στην ιστορία του franchise, δεν μπορείς να το ανταλλάξεις, παρά μόνο να το παραχωρήσεις για να αγοράσεις κάτι τελείως διαφορετικό, πχ μια κάρτα με τον Kanye West που να γράφει «Γιος του Θεου».
Υπάρχει κάτι τέτοιο, δεν αστειευόμαστε
Τεχνικά μιλώντας, τι σημαίνει NFT
Το NFT, όπως αναφέρει το liberal, δημιουργείται πάνω σε μία αλυσίδα μπλοκ (blockchain), κάτι που το μετατρέπει αυτομάτως σε ψηφιακό πιστοποιητικό γνησιότητας. Κρατώντας κάποιος αυτό το στοιχείο – έργο μπορεί ανά πάσα στιγμή να αποδεικνύει τη γνησιότητά του, καθώς μπορεί να βρει τον εκδότη του τεκμηρίου (token), τις διευθύνσεις όπου ανήκε στο παρελθόν, ενώ η έκδοσή του «σφραγίζεται» σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή. To NFT είναι ένα κρυπτονόμισμα που ανήκει στην αλυσίδα μπλοκ του Ethereum (ένα από τα πιο γνωστά crypto, όπως το bitcoin και το dogecoin), το όποιο όμως εσωκλείει περισσότερο όγκο πληροφορίας από ένα κοινό νόμισμα ETH. Αξίζει να τονίσουμε πως κάθε κρυπτονόμισμα μπορεί να «εκδώσει» τη δική του εκδοχή NFT.
Πράγματα (είναι όντως «πράγματα»;) που έχουν πουληθεί ως NFT
Είπαμε και προηγουμένως πως ως NFT μπορούν να πωληθούν κατά κύριο λόγο ψηφιακές δημιουργίες. Αυτό σημαίνει πρακτικά ΑΠΕΙΡΑ δημιουργήματα. Για παράδειγμά, ο ιδρυτής του Twitter, Jack Dorsey, έχει πουλήσει το πρώτο του tweet, ως NFT. Το γεγονός ότι το tweet είναι ενεργό, υπάρχει ακόμα στον λογαριασμό του Dorsey, 16 χρόνια μετά το ανέβασμα του, αυτό δεν εμπόδισε κάποιον από το να δαπανήσει 2,5 εκατομμύρια δολάρια για να του μεταβιβαστεί η ιδιοκτησία του.
Τι έχουμε δει να πωλείται πανάκριβα ως NFT:
Ένα σχέδιο ζευγαριού καλτσών (90.000 δολάρια)
Αυτό το πολύ όμορφο ψηφιακό λουλούδι (20.000 δολαρια)
Ένα στιγμιότυπο του LeBron James από videogame να καρφώνει (134.000 δολάρια)
Οι εικόνες που δημιουργεί ψηφιακά ο καλλιτέχνης Beeple (69.000.000 δολάρια)
Christie's is proud to offer "Everydays - The First 5000 Days" by @beeple as the first purely digital work of art ever offered by a major auction house. Bidding will be open from Feb 25-Mar 11.
Learn more here https://t.co/srx95HCE0o | NFT issued in partnership w/ @makersplaceco pic.twitter.com/zymq2DSjy7
— Christie's (@ChristiesInc) February 16, 2021
Η «μεγάλη εικόνα» πίσω από τα NFT
Christie's is proud to offer "Everydays - The First 5000 Days" by @beeple as the first purely digital work of art ever offered by a major auction house. Bidding will be open from Feb 25-Mar 11.
Learn more here https://t.co/srx95HCE0o | NFT issued in partnership w/ @makersplaceco pic.twitter.com/zymq2DSjy7
Κάτι που μπορούμε να το googl-άρουμε και να το παρακολουθήσουμε, ακόμα και να πατήσουμε δεξί κλικ και να το αποθηκεύσουμε στο σκληρό δίσκο μας, κάποιος άλλος πληρώνει εκατομμύρια για να το αγοράσει; Τι παράξενα πράγματα είναι αυτά; Κάπου εδώ πρέπει να ορίσουμε την μεγάλη εικόνα πίσω από τα NFT, για το δημιουργό, τον αγοραστή και το συλλέκτη.
Ο δημιουργός
Μπορεί να έχει γράψει ένα τέλειο κείμενο, μπορεί να έχει επινοήσει ένα πανέξυπνο meme, μπορεί να έχει σκαρφιστεί ένα βίντεο και να το έχει ανεβάσει στο YouTube: Σε κάθε περίπτωση, η τεχνολογία του NFT δίνει τη δυνατότητα στον κάθε δημιουργό εκεί έξω να πουλήσει το ψηφιακό του προϊόν, ορίζοντας ο ίδιος την αξία που ενδεχομένως έχει.
Ο αγοραστής
Είναι κάποιος ο οποίος θέλει να στηρίξει το δημιουργό, είναι κάποιος ο οποίος δεν αρκείται στο ψηφιακό αντίγραφο που λαμβάνει όταν κατεβάζει ένα gif στο σκληρό δίσκο του και θέλει να έχει στην κατοχή του το original προϊόν. Γι’ αυτό, θα μπει σε πλατφόρμες όπως το Valuables και θα «αναμετρηθεί» με άλλους υποψήφιους αγοραστές, στις δημοπρασίες των NFTs.
Ο συλλέκτης
Δεν είναι κάποιος αγοραστής που απλά έχει λεφτά για χάσιμο. Είναι εκείνος που οραματίζεται την αγορά των NFTs ως μια δεξαμενή πρωτογενούς ψηφιακής τέχνης. Δεν θα αγοράσει ένα meme της Nyan Cat μόνο για να το βάλει στην επιφάνεια εργασίας του ή για να το αναρτήσει στο Facebook, θα το κάνει γιατί έχει αξία για εκείνον, να είναι ο μοναδικός κάτοχος της πρωτότυπης εκδοχής του εκάστοτε meme/ή οτιδήποτε άλλο αγοράσει ως NFT.
Άρα τα NFTs είναι ένα παιχνίδι για πλούσιους;
Ακόμα κανείς δεν μπορεί να απαντήσει θετικά ή αρνητικά. Υπάρχουν κάποια εντυπωσιακά παραδείγματα, όπως η περίπτωση του μουσικού Mike Shinoda (Linkin Park), ο οποίος πούλησε ένα νέο του τραγούδι ως NFT και με τα έσοδα της δημιουργίας του, βοήθησε οικονομικά μια σχολή Καλών Τεχνών στην περιοχή της Πασαντίνα, στην Καλιφόρνια. Υπάρχουν και οι περιπτώσεις όπως αυτή του YouTuber Logan Paul, ο οποίος πούλησε μια κάρτα Pokemon με τη φιγούρα του, έναντι 17.000 δολαρίων! Τα NFTs περιγράφουν μια νέα εποχή στον ψηφιακό κόσμο, με άπειρες δυνατότητες: Μπορεί να γίνουν ένα χόμπι για εκατομμυριούχους με χρήματα για χάσιμο ή μια νέα ευκαιρία για δημιουργούς πρωτογενούς ψηφιακού περιεχομένου, ώστε να βγάλουν χρήματα από τη δουλειά τους.
Πώς μπορώ να πουλήσω κάτι που έχω φτιάξει ως NFT;
Αρχικά, πρέπει να έχεις ενεργοποιημένο ψηφιακό πορτοφόλι κρυπτονομισμάτων και στη συνέχεια τα βήματα για την ανάρτηση ενός NFT σε κάποια από τις σχετικές πλατφόρμες, όπως το OpenSea ή το Valuables, γίνονται εύκολα. Πρόκειται ουσιαστικά, για κάτι που μοιάζει πάρα πολύ με ψηφιακό χρηματιστήριο, οπότε είναι αδύνατο να ξεκινήσεις χωρίς να έχεις το σχετικό «συνάλλαγμα». Η διαδικασία της δημιουργίας και της πώλησης ενός NFT με απλά βήματα, είναι αυτή.
Μπορώ να αγοράσω αυτό το άρθρο ως NFT;
Γιατί όχι; Οι New York Times ήδη έχουν βγάλει άρθρο τους σε πώληση. ‘Αρη, τι λες;
Με στοιχεία από The Verge, OpenSea, Los Angeles Times
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου