Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2022

Τρείς Τεχνολογίες του μέλλοντος που πρόκειται να αλλάξουν δραματικά τον κόσμο μας.

 



Οι τεχνολογίες αλλάζουν τον κόσμο. Τα τελευταία 40 χρόνια, τρία μεγάλα κομμάτια τεχνολογίας το έχουν κάνει: ο υπολογιστής, το διαδίκτυο και το κινητό τηλέφωνο. Εάν πρόκειται να επιλέξετε τρεις τεχνολογίες που θα αλλάξουν πραγματικά τον κόσμο τις επόμενες δεκαετίες, θα πρέπει να  κάνετε πολλά βήματα μπροστά .

Πρώτον, ξεχάστε την τεχνολογία που βρίσκεται ήδη στα πρόθυρα εξελίξεων: αυτόνομα ηλεκτρικά οχήματα, ηλιακή και αιολική ενέργεια με αποθήκευση μπαταρίας, βελτιωμένες αποδόσεις, τεχνητή νοημοσύνη .

Αφήστε, επίσης, την τεχνολογία που φαίνεται να έχει αυστηρά περιορισμένη εφαρμογή, όπως το blockchain , και εκείνες που φαίνεται πιθανό να την αλλάξουν ελάχιστα: γραφένιο, ηλεκτρικές αεροπορικές μεταφορές, δομικά υλικά μηδενικού άνθρακα, μικροί σπονδυλωτοί πυρηνικοί αντιδραστήρες, εμβόλια κατά του καρκίνου.

Αυτό αφήνει μια μικρή ομάδα τεχνολογιών, εκ των οποίων τρεις ξεχωρίζουν. Αντιπροσωπεύουν, με τη σειρά τους: ένα τεράστιο άλμα στην υπεύθυνη κατανάλωση, ένα τεράστιο άλμα στη μεταποίηση και ένα τεράστιο άλμα στην εξουσία .

Μελλοντική τεχνολογία: Καλλιεργημένο κρέας για φαγητό

Το κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο θα μπορούσε να μειώσει ριζικά την ανθρώπινη επήρεια στον φυσικό κόσμο, περιορίζοντας παράλληλα τη χρήση νερού και τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Ο όρος καλλιεργημένο κρέας μπορεί να φαίνεται ασήμαντος, αλλά τα αποτελέσματά του μπορεί να είναι σαρωτικά σε περισσότερες άλλες δραστηριότητες. Χρησιμοποιούμε τη μισή κατοικήσιμη γη του κόσμου για τη γεωργία, και πάνω από τα τρία τέταρτα αυτής χρησιμοποιούνται για την κτηνοτροφία. Καθώς οι χώρες προσπαθούν να καλύψουν τη ζήτηση για προϊόντα, για παράδειγμα τη ζήτηση της Κίνας για θαλασσινά της Αυστραλίας, απογυμνώνουν επίσης πολλές από τις θάλασσες ψαριών του κόσμου.

Η αύξηση του κρέατος που καλλιεργείται στο εργαστήριο θα μπορούσε να μειώσει ριζικά την ανθρώπινη επίδραση στον φυσικό κόσμο, μειώνοντας παράλληλα τη χρήση νερού και τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου (οι αγελάδες παράγουν πολύ μεθάνιο).

Καλλιεργημένο κρέας



Το καλλιεργημένο κρέας είναι πραγματικό κρέας, που καλλιεργείται σε εσωτερικούς χώρους τεχνητά. Οι καλλιέργειες είναι ακριβές δεξαμενές βιοχημικής σούπας. Μέχρι στιγμής, είναι εξαιρετικά ακριβό: όταν οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ σέρβιραν το πρώτο χάμπουργκερ από καλλιεργημένο κρέας στον κόσμο, το 2013, το τιμολόγησαν στα 325.000 δολάρια ΗΠΑ (περίπου 458.000 AU$). Αλλά σε έξι χρόνια έχει ήδη πέσει 60 φορές, κάτω από τα 5.000 δολάρια ΗΠΑ (7.050 δολάρια Αυστραλίας) το κιλό.

Το καλλιεργημένο κρέας είναι ως επί το πλείστον χυλωτό – κιμάς, πραγματικά – και οι ερευνητές του καλλιεργημένου κρέατος παραδέχονται κυρίως ότι απέχουμε ακόμη πολύ από τους μυς και το λίπος της τέλειας μπριζόλας. Η τεχνητότητα κάνει μερικούς ανθρώπους να ανησυχούν. Αλλά λέγεται ότι είναι πολύ βρώσιμο.

Κάντε το τουλάχιστον  ανταγωνιστικό με τα υπάρχοντα κρέατα και μπορεί γρήγορα να δημιουργήσουμε ένα ευρέως διαδεδομένο κοινωνικό ταμπού κατά της κατανάλωσης κρέατος από αυτά που κάποτε ήταν ζωντανά ζώα. Η μεγαλύτερη ζήτηση και η περαιτέρω καινοτομία θα μπορούσαν να μειώσουν γρήγορα τις τιμές.

Το μεγάλο κόλπο, λοιπόν, είναι οι εταιρείες όπως η Memphis Meats, η Just, η Finless Foods, η Mosa Meat και η Tyson Foods να κάνουν την καλλιέργεια γρήγορη και ενεργειακά αποδοτική, και επομένως προσιτή. Οι επενδυτές από τον Μπιλ Γκέιτς μέχρι τον γίγαντα της γεωργίας Cargill στοιχηματίζουν ότι μπορεί να συμβεί. (Η Gates έχει επενδύσει επίσης σε τεχνητά κρέατα φυτικής προέλευσης.)

Διατηρήστε τις μειώσεις των τιμών την επόμενη ή δύο δεκαετίες και ο κόσμος μπορεί να έχει πολύ περισσότερα εργοστάσια τροφίμων και πολύ λιγότερες αγελάδες και ψαρόβαρκες.

Μελλοντική τεχνολογία: Ευέλικτα ρομπότ χειρισμού αντικειμένων

Δείτε το, σηκώστε το, κάντε κάτι με αυτό. Το κάνουμε τόσο συχνά που το θεωρούμε δεδομένο. Τώρα τα μηχανήματα είναι κοντά στο να κάνουν το ίδιο πράγμα, κάτι που θα μπορούσε να μεταμορφώσει σχετικά καθημερινές εργασίες, που κυμαίνονται από την τοιχοποιία έως την κατασκευή και το πλύσιμο ρούχων.

Μέχρι στιγμής, τα ρομπότ έχουν αναλάβει κυρίως δραστηριότητες όπου η εργασία μπορεί να οργανωθεί εξαιρετικά προσεκτικά, όπως η παραγωγή αυτοκινήτων. Για να κάνουν το επόμενο άλμα στην ικανότητα, πρέπει να αντιμετωπίσουν την ακαταστασία του πραγματικού κόσμου. Οι εξελίξεις σε αισθητήρες, ενεργοποιητές και τεχνητή νοημοσύνη αρχίζουν να ξεκλειδώνουν αυτή την ικανότητα.

Ευέλικτα ρομπότ χειρισμού αντικειμένων



Το LIDAR , μια μορφή οράματος που αναπτύχθηκε στην έρευνα αυτόνομων αυτοκινήτων, θα είναι σύντομα παντού. Τα ρομπότ μαθαίνουν να χαρτογραφούν ταυτόχρονα την τοποθεσία τους και να τοποθετούνται μέσα σε αυτήν. Χρησιμοποιούν την τεχνολογία μηχανικής όρασης που αναπτύχθηκε για την ταξινόμηση καταλόγων εικόνων και την επεξεργασία εικόνας που αναπτύχθηκε για αυτόνομα αυτοκίνητα και βιντεοπαιχνίδια.

Το σύστημα Dactyl του OpenAI , για παράδειγμα, μπορεί να στρίψει ένα μπλοκ σε 50 διαφορετικούς προσανατολισμούς. Το Sewbot της Softwear Automation μπορεί να παράγει τζιν και μπλουζάκια πιο γρήγορα από ό,τι οι άνθρωποι.

Αυτά τα συστήματα θα συνεχίσουν να εκπαιδεύονται. Μερικά από τα νεότερα ρομπότ έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν την «ενισχυτική μάθηση», όπου το λογισμικό νευρωνικού δικτύου τους διδάσκει να χειρίζονται προσομοιωμένα αντικείμενα πριν δοκιμάσουν την ίδια εργασία στον πραγματικό κόσμο.

Οι προσομοιώσεις είναι εμποτισμένες με ένα στοιχείο τυχαίας που προσομοιώνει την ακαταστασία και το απρόβλεπτο περιβάλλον του πραγματικού κόσμου. Και αφού μάθουν, δεν θα ξεχάσουν.

Οι επόμενες γενιές ρομπότ θα εργάζονται 24 ώρες το 24ωρο για να κάνουν πολλές από τις εργασίες που γίνονται τώρα από τους ανθρώπους. Αυτό θα αλλάξει θέσεις εργασίας, αλλά και θα μειώσει τις τιμές κάθε είδους αγαθών και υπηρεσιών, συνεχίζοντας μια διαδικασία που συνεχίζεται εδώ και εκατοντάδες χρόνια.

Μελλοντική τεχνολογία: Fusion power

Αυτό μπορεί να είναι το πιο μακρινό πλάνο, αλλά η αναζήτηση για πάντα ενεργή ισχύ είναι πιθανό να επιταχύνει τη χρηματοδότηση της σύντηξης τα επόμενα χρόνια μετά από δεκαετίες σχετικής παραμέλησης. Η ανταμοιβή της επιτυχημένης σύντηξης μπορεί να είναι σχεδόν απεριόριστη ισχύς, χωρίς μακρόβια και θανατηφόρα ραδιενεργά απόβλητα ή αέρια θερμοκηπίου.

Οι αρχές της σύντηξης είναι επιτακτικές: συντήκουμε ατομικούς πυρήνες σε εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες σε ένα μαγνητικό μπουκάλι, σχηματίζοντας βαρύτερους πυρήνες και συλλέγουμε τη θερμότητα που παράγεται για να παράγουμε ηλεκτρισμό όπως ακριβώς το φτιάχνουμε τώρα με την καύση άνθρακα.

Ισχύς σύντηξης


Γνωρίζουμε ότι η σύντηξη λειτουργεί: οδηγεί όχι μόνο βόμβες υδρογόνου, αλλά και τον Ήλιο. Αλλά η σύντηξη απαιτεί να περιέχει μια σημαντική ποσότητα αερίου για σημαντικό χρονικό διάστημα σε υψηλή πίεση και εκατομμύρια βαθμούς θερμοκρασίας.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, το αέριο γίνεται μια ουσία που ονομάζεται πλάσμα. Ο έλεγχος του χρειάζεται μαγνητικά πεδία, τα οποία είναι δύσκολο να διατηρηθούν σταθερά.

Γνωρίζουμε ότι η σύντηξη λειτουργεί: οδηγεί όχι μόνο βόμβες υδρογόνου, αλλά και τον Ήλιο.

Το πρώτο κόλπο εδώ είναι να φτάσει η αντίδραση στο σημείο όπου παράγει περισσότερη ενέργεια από αυτή που χρειάζεται για να ξεκινήσει. Στη συνέχεια, πρέπει να κάνετε τη θερμότητα χρησιμοποιήσιμη, κάνοντας πράγματα όπως η επιβράδυνση των ροών νετρονίων που μεταφέρουν την ενέργεια από την αντίδραση σύντηξης. Και τέλος, όλα αυτά πρέπει να τα κάνετε συνεχώς με έναν αντιδραστήρα που λειτουργεί.

Όλα αυτά αποδείχθηκαν πιο σκληρά από το αναμενόμενο. Πολλοί ειδικοί έχουν προβλέψει την άφιξη του fusion και τους έχουν κάνει να τρώνε τα λόγια τους μια δεκαετία περίπου αργότερα. Το αστείο της βιομηχανίας είναι ότι ένας εμπορικός αντιδραστήρας σύντηξης είναι 30 χρόνια μπροστά– και θα είναι πάντα.

Μια διεθνής ομάδα κατασκευάζει τώρα τον μεγαλύτερο πειραματικό πυρηνικό αντιδραστήρα στον κόσμο, τον Διεθνή Θερμοπυρηνικό Πειραματικό Αντιδραστήρα (ITER) 24 δισεκατομμυρίων ΗΠΑ (34 δισεκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας) , στη Γαλλία. Αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2025. Οι ελπίδες είναι ότι ο διάδοχός του θα παράγει εμπορική ισχύ γύρω στο 2035. Απλώς να γνωρίζετε ότι μέχρι τότε, η προθεσμία μπορεί να μεταφερθεί στο 2065.


πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: