Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2021

Συναισθησία και Τεχνητή Νοημοσύνη ή όταν η Τεχνητή Νοημοσύνη αληλλεξαρτά Ήχο με Εικόνα.

 

Η συναισθησία είναι η σπάνια κατάσταση όταν οι αισθήσεις μας συγχωνεύονται.Ορισμένοι λένε ότι μπορούν να ακούσουν χρώματα, άλλοι ότι μπορούν να δοκιμάσουν λέξεις(χρήστες LSD). Τι γίνεται όμως αν αφήσουμε τις αισθήσεις μιας τεχνητής νοημοσύνης να επικαλύπτονται; Ο ερευνητής και εκπαιδευτικός μηχανικής μάθησης με έδρα το Βέλγιο Xander Steenbrugge έχει αναπτύξει ένα νευρωνικό δίκτυο που μπορεί να μετατρέψει τη μουσική σε τριπλές οπτικοποιήσεις. Είναι ένα εντυπωσιακό παράδειγμα της σύνθεσης μεταξύ ανθρώπινων μορφών τέχνης και αλγορίθμων AI.

Το έργο του Steenbrugge, που ονομάζεται «Neural Synesthesia», χρησιμοποιεί ένα "γενόσημο" δίκτυο αντιπαραθέσεων.

Αυτός είναι ένας τύπος συστήματος μηχανικής μάθησης που ειδικεύεται στη δημιουργία νέων δεδομένων από ένα συγκεκριμένο εκπαιδευτικό σύνολο. Έχουν χρησιμοποιηθεί με μεγάλη ποικιλία τρόπων: από το μαγείρεμα φωτορεαλιστικών εικόνων προσώπων , γοητευτικών γατών , ακόμη και δημιουργών χαρακτήρων anime .




 

 «Αυτό το έργο είναι μια προσπάθεια διερεύνησης νέων προσεγγίσεων στην οπτικοακουστική εμπειρία με βάση την Τεχνητή Νοημοσύνη», έγραψε ο Steenbrugge σε μια περιγραφή του έργου του. "Δεν δημιουργώ αυτά τα έργα, τα συν-δημιουργώ με τα μοντέλα AI που φέρνω στη ζωή." Πρώτον, το Steenbrugge τροφοδοτεί έναν αλγόριθμο AI ένα βασικό σύνολο δεδομένων εικόνων και, στη συνέχεια, εκπαιδεύει το μοντέλο για να αναπαράγει το οπτικό τους στυλ. Τέλος, επιτρέπει στο AI να στρίβει και να συνδυάζει τα οπτικά στοιχεία με βάση τις παραμέτρους που ο Steenbrugge βγάζει από διαφορετικές πηγές ήχου χρησιμοποιώντας έναν "προσαρμοσμένο σωλήνα εξαγωγής χαρακτηριστικών" «Η τεχνητή νοημοσύνη δεν δημιουργεί πλήρως τη δουλειά και ούτε εγώ. Είναι πολύ συνεργασία», προσθέτει ο Steenbrugge.

Δεν υπάρχουν σχόλια: