Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021

Η ανάπτυξη της Φωκίδας στα χέρια των Δεσφινιωτών

 



Εδώ και λίγο καιρό έχει αρχίσει η προσπάθεια να κατασκευασθεί μια τεράστια τουριστική μονάδα που αφορά σε καταλύμματα πολυτελείας ,  golf resort και χωριό ευεξίας , στην θέση “λίμνη” Δεσφίνας. 


Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο , η μονάδα αυτή σε φάση λειτουργίας της , πρόκειται να απασχολήσει 1.500 άτομα !


Για πρώτη φορά στην επενδυτική ιστορία της Φωκίδας και όχι μόνον , εξαγγέλλεται μια τέτοια οικονομική δραστηριότητα που είναι απολύτως βέβαιο πως θ’ αλλάξει το πρόσωπο όχι μόνον της Δεσφίνας και του δήμου Δελφών , αλλά και ολόκληρης της Φωκίδας.


Για πρώτη φορά γίνεται σοβαρή προσπάθεια από ιδιώτη να αξιοποιηθεί ένα μεγάλο τμήμα γης που παραμένει χέρσο και ανεκμετάλλευτο από τους ιδιοκτήτες που πληρώνουν τον ΕΝΦΙΑ και άλλους φόρους. 


Κι αυτή τη φορά δεν πρόκειται για “κούφια πολιτικά λόγια” όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Πραγματικοί επιχειρηματίες με υπαρκτά  κεφάλαια και ανάλογη κατασκευαστική εμπειρία  , θα κάνουν πραγματικότητα την επένδυση με δημιουργία χιλιάδων άμεσων νέων θέσεων εργασίας . Μιας επένδυσης που θα προσδώσει παράλληλα τεράστια αξία στα σπίτια και τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία των Δεσφινιωτών.


Το όλο εγχείρημα (αγοραπωλησίες , αποχαρακτηρισμοί δασικών εκτάσεων , απαλλοτριώσεις και λοιπές διαδικασίες ) θα πρέπει να εκληφθεί ως fast track επένδυση και να αγγαλιασθεί τόσον από την πολιτεία όσον και την τοπική κοινωνία.


Κατά την άποψή μου , το κύριο βάρος , για την υλοποίηση της επένδυσης που θα επιφέρει πολλαπλή ανάπτυξη στην περιοχή και θα κρατήσει με αξιοπρέπεια τα παιδιά στον τόπο καταγωγής τους , πέφτει στους ώμους της παρούσας γενιάς των Δεσφινιωτών.


Δεν γνωρίζω κατά πόσο η τοπική αυτοδιοίκηση και με ποιους όρους έχει συζητήσει την υπόθεση αυτής της επένδυσης αλλά θεωρώ πως ο Δεσφινιώτης ιδιοκτήτης γης στην περιοχή ενδιαφέροντος , πρέπει να αναλογιστεί την ευθύνη που του αναλογεί ,απέναντι στα παιδιά του και τις επερχόμενες γενιές.

Κατανοώ τις δυσκολίες και τον προβληματισμό που μπορεί να έχει ένας ιδιοκτήτης γης καθότι ιδιοκτησία και κυριαρχία ήσαν και είναι κύρια δικαιώματα - στοιχεία που χαρακτηρίζουν την ανθρώπινη συμπεριφορά . 


Όμως , δεν θα μπορεί κανείς να συγχωρήσει στο μέλλον αυτόν που απερίσκεπτα θα βάλει εμπόδια στην ζωή ενός ιστορικού τόπου , ενός τόπου που αξίζει να αναδειχθεί και να βρεθεί στην ανάλογη οικονομική θέση .


Γράφοντας τα παραπάνω , ήλθε στο νου μου η εικόνα της ριζικής αλλαγής της Αράχωβας προ και μετά χιονοδρομικού κέντρου , καθώς και η συμβολή - επιρροή του Κωνσταντίνου Καραμανλή για να διώξει τις φοβίες και την δυσπιστία κάποιων Αραχωβιτών εκείνης της εποχής.


Η Φωκίδα αναμένει με αγωνία από την Δεσφίνα να ομοψυχήσει στην απόφαση να πάει μπροστά και να ευημερήσει , αγκαλιάζοντας τους ανθρώπους αυτούς που επιχειρούν σε δύσκολες εποχές και με τόσες αντίξοες συνθήκες που υπάρχουν και προκύπτουν συνεχώς για τον τουρισμό.



Ευχαριστώ για την φιλοξενία ,

Ένας Δεσφινιώτης της διασποράς


9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αυτό το υπέροχο χωριό ποτέ δεν μπόρεσε να κρατήσει όλα τα παιδιά του εκεί!Θες ο δύσκολος τόπος , θες οι λιγοστές δουλειές,θες τα όνειρα του καθενός πολλούς και πολλές έσπρωξε στα ξένα!
Αν γίνει κάτι ευπρόσδεκτο!Ας το αγκαλιάσουμε χωρίς να χάσουμε τον εαυτό μας ,στο βωμό του χρήματος!
Και να μην ξεχνάμε τους ευεργέτες που κι αυτοί πρόσφεραν κι άνοιξαν "δρόμους" στις επόμενες απ' αυτούς γενιές!
Ο "νόστος" είναι σε όλους ,μέσα μας.!

Ανώνυμος είπε...

ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΥΠΟΣΧΕΘΟΥΝ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΤΣΟΥΒΑΛΙ. ΟΠΩΣ ΜΕ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΑΛΟΥΛΙΝΑΣ ΠΟΥ Θ ΓΙΝΟΤΑΝ ΣΤΗΝ ΚΑΜΙΩΤΙΣΣΑ ΠΡΙΝ 40 ΧΡΟΝΙΑ ΠΕΡΙΠΟΥ.

Ανώνυμος είπε...

Καλά, στην Αταλάντη και τα γύρω χωριά κοντά 20 χρόνια περιμένουν το Atalanti Hills. Εχουν φάει το δούλεμα με το κουταλάκι

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή πόσο ΕΝΦΙΑ πληρώνουν ο Δεσφινιώτες για τους βοσκότοπους, τα χέρσα και τα μπαϊρια;

Ανώνυμος είπε...

κοφτε επιτέλους ρε καρτεριστες τις γελοιοτητες
το μονο που θα καταφερετε ειναι να βγαλετε παλι τους ιδιους
γιωργο γιαννη παναγιωτη πεγκη θα ταξουν δουλειες
ξαχασατε οπως γραφει και αλλος σχολιαστης το atalanti hills η μηπως το costa navarone που εκανε 25 χρονια για να παρει αδειες
σταματηστε τα φουμαρα
μια μαρινα δεν ειναι ικανοι και δεν θελουν να δωσουν σε ιδιωτη ενα τει να κρατησουν θα φτιαξουν δουλειες με 1500 ατομα προσωπικο

Ανώνυμος είπε...

Οι μόνες άδειες που βγαίνουν γρήγορα για τουριστικές μονάδες είναι στη Κρήτη Χαλκιδική και Ρόδο. Στη Στερεά Ελλάδα είναι για τις ανεμογεννήτριες. Με τους νέους δασικούς χάρτες θα πάρουν τις περιουσίες μας και σε μερικά χρόνια ξένα foundσ θα στήσουν φωτοβολταϊκά. Ασχοληθείτε και λίγο με τους δασικούς χάρτες της Φωκίδας.

Ανώνυμος είπε...

Ανωνυμε 12:12 γιατι συγχεουμε πραγματα και καταστασεις; Τι σχεση εχουν οι πολιτικοι που ειναι κατωτεροι των περιστασεων, για την μαρινα π.χ. που αναφερεις, με την επενδυση που θελει να κανει ενας ιδιωτης,; Δεν θα φτιαξουν οι πολιτικοι τις 1500 θεσεις εργασιας, μεσω της επενδυσης θα δημιουργηθουν. Οι πολιτικοι ουδεμια σχεση εχουν, το μονο που μπορουν να κανουν ειναι ειτε να διευκολυνουν το ολο εγχειρημα σχετικα με αδειες κτλ ειτε να το δυσκολευσουν... Και φυσικα αν εν τελει γινει το ολο project δεν θα ειναι δικο τους κατορθωμα αν και ειμαι σιγουρος οτι πολλοι θα προσπαθησουν να το καπηλευθουν πολιτικα...

Ανώνυμος είπε...

Αρχίζω και αμφισβητώ τα όσα γράφονται για την συγκεκριμένη επένδυση . Και βέβαια είμαι υπέρ για το καλό του τόπου . Αλλά απορώ γιατί κάποιος υπεύθυνος π.χ βουλευτής , δήμαρχος , περιφερειάρχης δεν έχει αναφερθεί για την συγκεκριμένη επένδυση. ( Εκτός και εαν υπάρχουν δηλώσεις που δεν γνωρίζω ) .

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή αγαπητέ φίλε για να ισχύει κάτι πρέπει να σου το πει ο ...βεζύρης?