Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021

"Ελευθερομανία" Μιά ταινία μικρού μήκους γιά τους 'Ελληνες που χάθηκαν στο Άουσβιτς.

 


Μία από τις πιο βραβευμένες και αναγνωρισμένες ταινίες μικρού μήκους ελληνικής ιστορίας που αφηγούνται μια σχετικά άγνωστη ιστορία από την εποχή του Ολοκαυτώματος κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο και είναι διαθέσιμη για παγκόσμια ροή. Η ταινία με τίτλο «Ελευθερομανία» κυκλοφόρησε συμβολικά στο παγκόσμιο κοινό κατά τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος 2021.

Ολόκληρη η ομάδα της ταινίας αποφάσισε συλλογικά ότι μια τέτοια ιστορία πρέπει να είναι διαθέσιμη για γενιές για να θυμηθούν τον ηρωισμό περισσότερων από 400 Ελλήνων κρατουμένων που αψηφούν τους Ναζί ενώ φυλακίστηκαν στο Άουσβιτς.

Η ταινία αφηγείται την ιστορία μιας ομάδας θαρραλέων Ελλήνων, στους οποίους δόθηκαν αδύνατες εντολές από τους Ναζί αιχμαλώτους τους και βασίζεται σε τέσσερα χρόνια έρευνας και ταξιδιών στο Βερολίνο και την Πολωνία από τον Γρηγόριο Γ. Παππά που αποκάλυψε την ιστορία αυτών των Ελλήνων κρατουμένων που έφτασαν στο στρατόπεδο θανάτου τον Ιούνιο του 1944.

Εκτός από την εύρεση πρώτων αποδεικτικών στοιχείων για την ιστορία τους, ο Παππάς έβγαλε επίσης αρχεία στο Άουσβιτς και βρήκε αρχεία και μαρτυρίες σχετικά με αυτήν την αξιοσημείωτη πράξη περιφρόνησης.

Η Joanna Tsanis έγραψε το σενάριο και παρήγαγε την ταινία, μαζί με τον Pappas και τον παραγωγό με έδρα το Τορόντο Chuck Scott. Η ταινία των 20 λεπτών γυρίστηκε στο Τορόντο και τη Νέα Υόρκη και σκηνοθετήθηκε από τον βραβευμένο Καναδά σκηνοθέτη David Antoniuk.

Η βραβευμένη με την Ακαδημία ηθοποιός Ολυμπία Ντουκάκη παίζει έναν ηλικιωμένο επιζών που παίρνει συνέντευξη από τη γεννημένη στη Νέα Υόρκη ηθοποιό Ανθούλα Κατσιματίδη, η οποία παίζει δημοσιογράφο που βοηθά τον χαρακτήρα του Ντουκάκη να διηγείται τις φρίκες του στρατοπέδου.

Ο Έλληνας τραγουδιστής Γλυκερία ηχογράφησε μια ειδική έκδοση του τραγουδιού "Minore Tis Avgis" για τις πιστώσεις κλεισίματος του τραγουδιού.

Η Ελευθερομανία αναγνωρίστηκε με διάκριση σε δεκάδες προβολές και κινηματογραφικά φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο, κερδίζοντας το Καλύτερο Δράμα στο διάσημο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντου Σορτς και επίσημη επιλογή στο Φεστιβάλ Raindance στο Λονδίνο.

Η ταινία κέρδισε επίσης την υποστήριξη του κύριου Πρωτοβουλία Περιεχομένου Nick Mirkopoulos Canadian , ενός προγράμματος Cinespace Film Studios που αναγνωρίζει τη ζωή του ιδρυτή της εταιρείας μέσω οικονομικής και άλλης υποστήριξης σε αξιόλογα έργα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: