Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2021

Δεν αποκλείουν lockdown σαν τον Μάρτιο - Προβλέψεις για τρίτο κύμα στην Αττική.

 




Με την αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες δύο εβδομάδες στην Αττική να προκαλεί «πονοκέφαλο» για τους ειδικούς και την κυβέρνηση, πλέον στο τραπέζι βρίσκεται και το σενάριο ενός ολικού lockdown, όπως τον περασμένο Μάρτιο. Αυτό τουλάχιστον ανέφερε σήμερα το πρωί στο MEGA ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

«Δεν παίρνουμε αποφάσεις μόνοι μας. Οι ειδικοί καθορίζουν το πλαίσιο. Στο click in shop είχα προτείνει να μπει και το κόσμημα, που για κάποιο λόγο το απέρριψαν. Όλα είναι στο τραπέζι, ακόμη και το ολικό lockdown», είπε ο Αδ. Γεωργιάδης.

Μιλώντας για τα νέα μέτρα σε ό,τι αφορά στα καταστήματα, ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι «Αν κάνετε σύγκριση της Ερμού εχτές με το περασμένο Σάββατο, θα δείτε ότι δεν είχε καμία σχέση.
Η κίνηση στα καταστήματα στην Αττική εχτές ήταν η μισή. Άρα τα μέτρα που λάβαμε, μείωσαν την κινητικότητα στο μισό. Με την παράδοση εκτός και εντός γίνεται έλεγχος. Στο 13033 μπορείς να στέλνεις άπειρα μηνύματα. Όμως όταν έχεις παράδοση εκτός ή εντός, το μήνυμα που έχεις για να κινείσαι είναι αυτό που έχεις από την επιχείρηση. Το δίωρο ισχύει και για το click in shop. Ο καταναλωτής επικοινωνεί με την επιχείρηση και κλείνει ραντεβού, και έχει περιθώριο δύο ωρών».

Μιλώντας για τον συνωστισμό στις ουρές έξω από τα καταστήματα, αλλά και το σενάριο του να μειωθεί το ωράριο των καταστημάτων, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι: «Δεν υπάρχει πρόβλημα με τις ουρές στα καταστήματα. Οι ουρές τηρούνται και όλοι φορούν μάσκα. Δεν είναι ο ένας πάνω στον άλλο. Στην Αττική απερρίφθη το να μειωθεί το ωράριο των καταστημάτων. Είναι καθαρά θέμα μεγέθους. Αν μειωθεί ο χρόνος αγορών, διακινδυνεύουμε πανζουρλισμό. Σε άλλες περιοχές γίνεται γιατί είναι μικρό το μέγεθός τους. Θα έχουμε ακορντεόν για όσο καιρό υπάρχει η πανδημία, εμείς και ο υπόλοιπος πλανήτης. Θα κάνουμε ό,τι πρέπει να κάνουμε για να σώσουμε ανθρώπινες ζωές και να μείνει η οικονομία όρθια».

Παράλληλα, σε συνέντευξή του στο OPEN, είπε: «Μόνο ακορντεόν θα είναι τα μέτρα που λαμβάνονται, όποιος δεν το έχει καταλάβει ακόμη δεν έχει καταλάβει τι είναι η πανδημία. Σταθερότητα δεν μπορεί να υπάρχει. Κάποτε θα έχουμε αυστηρότερα και κάποτε χαλαρότερα μέτρα. Αυτό θα πάει για όσο χρειαστεί, όσο υπάρχει κίνδυνος θανάτων θα πηγαίνουμε ακορντεόν. Υπάρχει χώρα που δεν έχει ακορντεόν αποφάσεις; Oι νέοι κανόνες έχουν ως στόχο να υπάρχει λιγότερος συνωστισμός στους δρόμους. Δεν μας ενδιαφέρει η κίνηση στους δρόμους με τα αυτοκίνητα, μας ενδιαφέρουν οι πεζοί στους δρόμους».

Σαρηγιάννης : Περιμένουμε τρίτο κύμα στην Αττική τον Απρίλιο

Περιμένω να δω τρίτο κύμα στην Αττική τον Απρίλιο, ανέφερε μεταξύ άλλων, στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Ο κ. Σαρηγιάννης είπε πως περιμένουμε αύξηση των κρουσμάτων κυρίως στην Αττική και αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε περίπου 900-950 κρούσματα μόνο στην Αττική.

Υπογράμμισε ότι πιθανώς να χρειαστεί να κλείσουν τα σχολεία κάποια στιγμή και τόνισε πως οι συνθήκες δεν βοηθούν στη μείωση της μετάδοσης.

Ο ίδιος πάντως χθες, μιλώντας στον ίδιο σταθμό, ανέφερε τα μέσα Φλεβάρη ως πιθανή ημερομηνία ως προς το πότε θα σταθεροποιηθεί η εξάπλωση της πανδημίας.

Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την έξαρση κρουσμάτων στην Αττική

Η μεγάλη άνοδος των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Αττική έχει καταγραφεί στα στοιχεία που ανακοινώνει καθημερινά ο ΕΟΔΥ. Αξίζει να σημειωθεί ότι την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου οι νέες μολύνσεις στην Αττική άγγιζαν μόλις τις 187, ενώ δύο εβδομάδες αργότερα αναρριχήθηκαν στις 526.

Επίσης, ενώ τα νέα κρούσματα στην περιοχή αυτή ήταν κατά κανόνα λιγότερα από τα μισά στο σύνολο της χώρας, χθες ξεπέρασαν το 55% (526 στα 941) του συνόλου.

Συνοπτικά, ακολουθεί παρακάτω ο αριθμός των κρουσμάτων σε Αττική και συνολικά στην επικράτεια, για τις ημέρες Παρασκευή και Σάββατο, από τις 15 Ιανουαρίου μέχρι σήμερα.

  • 30/1/2021: 384 κρούσματα στην Αττική, σε σύνολο 795 νέων μολύνσεων.
  • 29/1/2021: 526 κρούσματα στην Αττική, σε σύνολο 941 νέων μολύνσεων.
  • 23/1/2021: 256 κρούσματα στην Αττική, σε σύνολο 605 νέων μολύνσεων.
  • 22/1/2021: 248 κρούσματα στην Αττική, σε σύνολο 585 νέων μολύνσεων.
  • 16/1/2021: 215 κρούσματα στην Αττική, σε σύνολο 510 νέων μολύνσεων.
  • 15/1/2021: 187 κρούσματα στην Αττική, σε σύνολο 610 νέων μολύνσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: