Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021

Αληθεύει ότι με την κολχικίνη μπορεί να ΜΗΝ είχαν πεθάνει τουλάχιστον 2 με 3 χιλιάδες ασθενείς με κοροναϊό; Γιατί δεν είχε εγκριθεί τόσους μήνες;

 

του Αλέξανδρου Γιατζίδη, διευθυντή σύνταξης, medlabnews.gr iatrikanea

Μια νέα ελπίδα έφερε η ένταξη της κολχικίνης στα «όπλα» που διαθέτει η Ελλάδα έναντι του κοροναϊού.

Το «πράσινο φως» για να μπει η κολχικίνη στο πρωτόκολλο θεραπειών από του στόματος σε ασθενείς με κοροναϊό έδωσε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

Έτσι, από σήμερα Δευτέρα 25/1/21 οι γιατροί μπορούν να συνταγογραφούν το αντιφλεγμονώδες φάρμακο σε συγκεκριμένες ομάδες ασθενών με κοροναϊό με στόχο την αποτροπή της επιδείνωση της νόσου και τη μείωση της ανάγκης για νοσηλεία.

Η απόφαση να ενταχθεί η κολχικίνη στις θεραπείες για εξωνοσοκομειακούς ασθενείς, βασίστηκε στην ανακοίνωση τύπου μιας μελέτης (καναδέζικης, με διεθνή συμμετοχή) που έδειξε ότι η χορήγηση κολχικίνης σε ασθενείς COVID-19 «μείωσε κατά 44% την θνητότητα, κατά 25% τη νοσηλεία και κατά 50% την ανάγκη διασωλήνωσης». Δηλαδή από τους 5.500 θανάτους κοροναϊού πάνω από 2000 με 3000 θα είχαν γλυτώσει την ζωή τους και οι ΜΕΘ της χώρας δεν θα αντιμετώπιζαν τα προβλήματα κορεσμού που αντιμετώπισαν τον περασμένο Νοέμβριο. 

Η μελέτη της κολχικίνης στην χώρα μας ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2020. Συγκεκριμένα Το Φεβρουάριο του 2020 κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κοροναϊού 2019-20, Έλληνες ιατρικοί ερευνητές δήλωσαν ότι η κολχικίνη φαίνεται ότι έχει "αρκετά ικανοποιητικές ανασταλτικές επιδράσεις" στον ιό SARS-CoV-2. Βρέθηκε και χορηγός. Η ELPEN χρηματοδότησε τη διεξαγωγή της κλινικής μελέτης με την κωδική ονομασία GRECCO-19 που αφορούσε τη χορήγηση της  δραστικής ουσίας κολχικίνης. Στόχος της συγκεκριμένης μελέτης  ήταν η αντιμετώπιση και η πρόληψη των επιπλοκών και της εξέλιξης της νόσου COVID-19.

Η κολχικίνη είναι ένα φθηνό φάρμακο (κόστος θεραπείας στην Ελλάδα ~4 ευρώ ανά ασθενή), γνωστό από χρόνια σε ρευματολόγους και καρδιολόγους το οποίο έχει συγκεντρώσει τα τελευταία χρόνια το ερευνητικό ενδιαφέρον. Ανάμεσα σε άλλα θεραπευτικά μέσα, προτάθηκε από ελληνική ερευνητική ομάδα, για χρήση της σε ασθενείς με COVID-19.

Η Ελληνική επιστήμη, πρωτοστάτησε στα μέσα Ιουνίου 2020 με τη δημοσίευση σε έγκυρο διεθνές ιατρικό περιοδικό, της πρώτης παγκοσμίως τυχαιοποιημένης κλινικής μελέτης που αποτύπωσε την θεραπευτική αξία της κολχικίνης σε νοσηλευόμενους ασθενείς με κοροναϊό.

Είναι η μελέτη GRECCO-19, υπό την καθοδήγηση των Καθηγητών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Σπύρου Δευτεραίου και Χριστόδουλου Στεφανάδη, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Yale των ΗΠΑ, το Πανεπιστήμιο Humanitas του Μιλάνου και του La Fe  της Βαλένθια. Η μελέτη διενεργήθηκε σε 16 κέντρα και σε 105 ασθενείς, και έδειξε σαφές κλινικό όφελος στους ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε κολχικίνη (σημαντική μείωση του ποσοστού των ασθενών που χρειάστηκαν διασωλήνωση).

Στο τέλος Ιουλίου δημοσιεύθηκε δεύτερη σημαντική μελέτη, σε επίσης έγκυρο διεθνές ιατρικό περιοδικό, στο ίδιο ακριβώς αντικείμενο, από ιταλική ερευνητική ομάδα, που επιβεβαίωσε τα πολύ θετικά ευρήματα της Ελληνικής έρευνας.

Στη μελέτη αυτή, η επιβίωση στην ομάδα των ασθενών που πήρε κολχικίνη, ήταν σημαντικά μεγαλύτερη από την ομάδα που πήρε μόνο την κλασική θεραπεία.


Επισημαίνεται, ότι οι δύο αυτές μελέτες, είναι οι πρώτες και οι μόνες που δείχνουν τόσο σημαντικό κλινικό όφελος με χρήση ενός φαρμάκου ή αλλού θεραπευτικού παράγοντα, σε ασθενείς με κοροναϊό

Το περασμένο Ιούλιο το μεγάλο διεθνές ενδιαφέρον για την Ελληνική έρευνα , διεφάνει και από το γεγονός ότι στον κορυφαίο διεθνή ιατρικό ιστοτόπο heart.org / medscape.com το άρθρο που αναφέρεται στα ευρήματα της ελληνικής μελέτης GRECCO-19, αναδείχθηκε πρώτο σε αναγνωσιμότητα μεταξύ των καρδιολόγων παγκοσμίως.

Ακολούθησε η μελέτης COLCORONA, η οποία διεξήχθη από το Montreal Heart Institute του Καναδά και θα μελετήσει 6.000 ασθενείς με COVID-19

Τα μεγάλα λοιπόν ερωτήματα που προκύπτουν είναι γιατί ιδιαίτερα όταν έφτασε το σύστημα υγείας της χώρας μας στα όριά του ΔΕΝ ενεκρίθη η χρήση κολχικίνης έτσι ώστε να αποφορτιστεί το σύστημα υγείας;  Έπρεπε να περιμένουμε και να καταλάβουμε ότι τα εμβόλια θα αργήσουν να φέρουν αποτελέσματα και ότι οι μεταλλάξεις του ιού καθώς και το παρατεταμένο lockdown οδηγούν σε ένα τρίτο κύμα για εγκρίνουμε ένα φθηνό αλλά αποτελεσματικό φάρμακο;

Τα παραπάνω ερωτήματα ενισχύονται με την τοποθέτηση του γενετιστή Μανώλη Δερμιτζάκη, και με την τοποθέτησή του ότι η χρήση κολχικίνης ισοδυναμεί με 100 κρεβάτια ΜΕΘ



Πηγή: medlabnews.gr iatrikanea https://medlabgr.blogspot.com/2021/01/alitheuei-oti-me-tin-kolchikini-mporei-na-min-eixan-pethanei-toulachiston-2-me-3000-astheneis-me-koronaio-giati-den-eixe-egjrithei-tosous-mines.html#ixzz6kfLWhqQ7

Δεν υπάρχουν σχόλια: