Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΕΤ2 : Απόψε στις 23:15 το ντοκυμανταίρ που πρέπει να (ξανα)δούμε όλοι

ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ, ΤΡΕΙΣ ΚΡΙΣΕΙΣ, ΜΙΑ ΧΩΡΑ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΙΑΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΔΥΣΤΟΠΙΑΣ




Μετά το AGORA – Από την Δημοκρατία στις Αγορές που προκάλεσε αίσθηση και βραβεύτηκε διεθνώς, ο Γιώργος Αυγερόπουλος επιστρέφει με την δεύτερη ταινία του για την ελληνική κρίση, το AGORA II – Δεσμώτες.

Το ξέσπασμα της πανδημίας του Covid-19 αποτέλεσε την τρίτη συνεχόμενη κρίση που έπληξε την ευρωπαϊκή ήπειρο, μετά την κρίση της ευρωζώνης και το προσφυγικό.

Ένας μονοκύτταρος οργανισμός κατάφερε να φέρει στο φως τόσο το έλλειμμα των ευρωπαϊκών αξιών, όσο και τις αδυναμίες του νεοφιλελευθερισμού, του δόγματος που κυριαρχεί διεθνώς τα τελευταία σαράντα χρόνια βασιζόμενο στην τυφλή πίστη στην ελεύθερη αγορά, τις ιδιωτικοποιήσεις και το ελάχιστο κράτος.

Το AGORÁ II – Δεσμώτες αφηγείται σε βάθος πέντε ετών, την ιστορία τριών συνεχόμενων κρίσεων που γνώρισε η Ευρώπη, με επίκεντρο την Ελλάδα.

Πολύ πριν την κρίση του κορονοϊού, ήδη από το 2010, η Ελλάδα βρίσκεται σε μόνιμη κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Όντας το πιο πρόσφατο «πειραματόζωο» εφαρμογής νεοφιλελεύθερων συνταγών που επιβλήθηκαν από την Τρόικα κατά την κρίση της ευρωζώνης, έχασε το 25% του ΑΕΠ της (κάτι που ισοδυναμεί με περίοδο πολέμου), γνώρισε τη διάλυση του κοινωνικού κράτους, την αποσάθρωση του δημόσιου συστήματος υγείας και την άνοδο των ανισοτήτων και του φασισμού.

Με αφετηρία το 2015, ο αναγνωρισμένος κινηματογραφιστής Γιώργος Αυγερόπουλος καταγράφει την κρίση του ευρώ, έχοντας εξασφαλίσει αποκλειστική πρόσβαση, με εικόνα και ήχο, στα παρασκήνια των διαπραγματεύσεων μεταξύ της τότε ελληνικής κυβέρνηση της Αριστεράς και των πιστωτών της χώρας.

Με αυτό το υλικό, που βλέπει το φως της δημοσιότητας για πρώτη φορά, ο θεατής καταφέρνει να συνδέσει τα χαμένα κομμάτια του παζλ εκείνων των
ημερών, αποκωδικοποιώντας ενέργειες που υπήρξαν καθοριστικές για τη διαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού στην Ευρώπη.

Ωστόσο ο Αυγερόπουλος δεν μένει μόνο εκεί. Καταγράφει παράλληλα, την εξέλιξη της προσφυγικής κρίσης σε βάθος χρόνου, καθώς και τη συνακόλουθη άνοδο του εθνικισμού και του φασισμού σε μια ολοένα και πιο πολωμένη ελληνική κοινωνία.

Η ταινία κλείνει με την κρίση του κορονοϊού και με το πως αυτή έθεσε υπό αμφισβήτηση τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας καθώς – για άλλη μια φορά – και την «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη».

Το AGORÁ II – Δεσμώτες είναι ένα βαθιά ανθρώπινο έργο, βασισμένο σε χαρακτήρες: Ο Αυγερόπουλος, πέρα από την αποκλειστική πρόσβαση στην εθνική και διεθνή πολιτική σκηνή, ακολουθεί τις ζωές ανθρώπων από διάφορα κοινωνικά στρώματα, όπως ένα ζευγάρι προσφύγων από τη Συρία, μια μητέρα της οποίας το παιδί δολοφονήθηκε από μέλος της Χρυσής Αυγής, μία οικονομική μετανάστρια, έναν ΛΟΑΤ ακτιβιστή και έναν νέο γιατρό.

Το αποτέλεσμα είναι ένα μοναδικό, πολυεπίπεδο ντοκιμαντέρ: μια ιστορία που εξελίσσεται και ξεδιπλώνεται μαζί με τους χαρακτήρες της σε βάθος χρόνου, καθώς αυτοί έρχονται αντιμέτωποι με δύσκολες αποφάσεις, για να επιτύχουν έστω κάποιους από τους στόχους τους.

Το AGORÁ II – Δεσμώτες αποτελεί το κινηματογραφικό μωσαϊκό μιας ευρωπαϊκής δυστοπίας και θέτει καίρια ερωτήματα σχετικά με το μέλλον της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης.




Σενάριο - Σκηνοθεσία: Γιώργος Αυγερόπουλος
Παραγωγή: SmallPlanet Productions
Σε συμπαραγωγή με το: Westdeutscher Rundfunk (WDR)
Σε συνεργασία με το: ARTE
Έτος Κυκλοφορίας: 2020


        Για όσους θέλουν να έχουν άποψη για να μη εκτίθενται....

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΠΕΣ ΤΑ ΜΕΓΑΛΕ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΞΥΠΝΗΣΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΒΑΤΑ ΚΑΙ ΓΙΝΟΥΝ ΛΙΟΝΤΑΡΙΑ ΟΠΩΣ ΑΝΑΛΟΓΕΊ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥΣ. ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΓΙΟΡΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΥΠΟΤΑΓΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΙΑΣ. ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΜΙΛΑΜΕ ΛΕΝΕ ΤΑ ΟΡΝΙΑ ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΕΙ. ΚΡΥΒΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΟΤΑΝ ΟΙ ΞΕΒΡΑΚΩΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΞΕΚΙΝΟΥΣΑΝ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΕΚΑΝΑΝ ΝΤΑΡΑΒΕΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΖΑΝ ΤΟΝ ΣΟΥΛΤΑΝΟ. ΑΛΛΑ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΦΟΒΗΘΗΚΑΝ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΞΕΜΕΙΝΟΥΝ ΤΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΑΠΟ ΕΚΑΤΟ ΕΙΔΗ ΣΑΜΠΟΥΑΝ ΚΑΙ ΞΕΠΕΣΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΑΠΟΥΝΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΝΑ ΠΑΠΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΚΙΝΗΤΟΥ ΤΗΛΕΦΩΝΟΥ. ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ ΓΥΡΙΣΑΜΕ ΤΗΝ ΠΛΑΣΤΙΓΓΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ, ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΑΝ ΤΟΝ ΣΟΥΛΤΑΝΟ ΚΑΙ ΠΗΡΑΝ ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΑΖΟΥΝ ΛΕΦΤΑ ΤΗΝ ΕΠΌΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΑΙΜΑ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ. ΕΝΩ ΣΗΜΕΡΑ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΠΕΊΣΕΙ ΟΤΙ ΑΝ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΣΚΛΑΒΟΙ ΘΑ ΞΕΜΕΙΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΑΡΜΑΝΙ ΚΑΙ ΓΚΟΥΤΣΙ ΚΑΙ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ.

Μ είπε...

Καρτερία, διορθώστε τον τίτλο: Ντοκιμαντέρ!!!

Καρτερία είπε...

Ευχαριστούμε για την διόρθωση .