Νέα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων με επιδότηση παγίων δαπανών
Την επιδότηση των πάγιων δαπανών θα λάβουν κυρίως οι επιχειρήσεις στους κλάδους της εστίασης και του τουρισμού, καθώς και τα γυμναστήρια.
Ρύθμιση για τη στήριξη επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία και δεν έχουν καταφέρει να αντεπεξέλθουν στις πάγιες δαπάνες τους αναμένεται να φέρει το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα.
Στόχος είναι να «γεφυρωθεί» η περίοδος του lockdown με τη σταδιακή άρση των μέτρων, κυρίως σε κλάδους της οικονομίας που έχουν πληγεί περισσότερο από την υγειονομική κρίση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το κράτος θα επιδοτεί για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα τις πάγιες δαπάνες των επιχειρήσεων, όπως:
τα ενοίκια,
τις μισθοδοσίες,
τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ (ηλεκτρικό, ύδρευση κ.λπ.),
τους λογαριασμούς τηλεφωνίας (κινητά, σταθερά, ίντερνετ).
Από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε πως «σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά θα δύναται να χορηγείται ενίσχυση με τη μορφή της επιδότησης πάγιων δαπανών, στο πλαίσιο της στήριξης για μη καλυπτόμενες πάγιες δαπάνες επιχειρήσεων. Θα αφορά επιχειρήσεις κλάδων που επλήγησαν, που εμφάνισαν μείωση τζίρου κατά την περίοδο της πανδημίας, αλλά είχαν και ζημιά την προηγούμενη χρονιά, καθώς δεν κατάφεραν να καλυφθούν οι πάγιες δαπάνες που έχουν».
Πηγές του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν πως την επιδότηση των πάγιων δαπανών θα λάβουν κυρίως οι επιχειρήσεις στους κλάδους της εστίασης και του τουρισμού, καθώς και τα γυμναστήρια.
Συγκεκριμένα, θα επιδοτείται:
έως το 90% των πάγιων δαπανών σε μικρές επιχειρήσεις και
έως το 70% των δαπανών στις μεσαίες επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 250 εργαζόμενους.
Φαίνεται πως από το μέτρο θα εξαιρεθούν οι μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ δεν αποκλείεται να μην ενταχθούν και οι επιχειρήσεις χωρίς προσωπικό. Σύμφωνα με τον έως τώρα σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου, για την υποβολή αιτήσεων αναμένεται να ανοίξει ειδική πλατφόρμα ίσως έως το τέλος Φεβρουαρίου, προκειμένου οι πρώτες καταβολές να πραγματοποιηθούν εντός του Μαρτίου ή το αργότερο στις αρχές Απριλίου.
Με βάση τον ευρωπαϊκό κανονισμό, μπορούν να επιδοτήσουν τις πάγιες δαπάνες των επιχειρήσεων που είτε έχουν κλείσει με κρατική εντολή είτε έχουν υποστεί σημαντική πτώση του τζίρου τους. Με βάση τον κανονισμό «de minimis», ώστε να μη θεωρείται απευθείας κρατική χρηματοδότηση, τα κονδύλια θα είναι διαθέσιμα από τον Μάρτιο έως και τον Ιούνιο του 2021.
Στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου βρίσκεται το σενάριο να υπάρχουν τουλάχιστον δύο επιλογές για τη λήψη της επιδότησης:
άμεση λήψη της ενίσχυσης, που θα πιστώνεται στους τραπεζικούς λογαριασμούς της επιχείρησης και
φοροελαφρύνσεις στις πληττόμενες επιχειρήσεις σε μια σειρά από φόρους, όπως ο ΦΠΑ και ο φόρος εισοδήματος.
Το μέτρο εκτιμάται ότι θα αντικαταστήσει στην πράξη τις επιστρεπτέες προκαταβολές. Το μέγιστο ποσό επιδότησης πάγιων δαπανών που θα έχει δικαίωμα να λάβει μια επιχείρηση θα αγγίζει τα 3.000.000 ευρώ.
Το νέο πλαίσιο αναμένεται να επιδοτήσει τις δαπάνες που δεν κάλυψαν έως σήμερα τα υφιστάμενα μέτρα, όπως είναι η επιστρεπτέα προκαταβολή, το πρόγραμμα «Συν-εργασία», το «κούρεμα» ενοικίων και οι αναστολές πληρωμής φόρων, αλλά τα ποσά που έχει λάβει μια επιχείρηση θα αφαιρούνται από την κρατική επιδότηση.
Παράδειγμα 1:
Μικρή επιχείρηση με πάγιες δαπάνες 15.000 ευρώ τον χρόνο θα μπορεί να λάβει κρατική επιδότηση έως για το 90% των εξόδων που δεν κατάφερε να καλύψει με άλλες ενισχύσεις. Από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Φεβρουάριο του 2021 έλαβε 8.000 ευρώ από τις επιστρεπτέες προκαταβολές και δεν κατέβαλε 2.000 σε φόρους, καθώς εντάχθηκε στο μέτρο της αναστολής πληρωμής. Άρα, οι «ακάλυπτες» μη πάγιες δαπάνες ανέρχονται στο ποσό των 5.000 ευρώ. Το κράτος θα επιδοτήσει το 90% αυτών των εξόδων, δηλαδή θα καταβάλει στην επιχείρηση 4.500 ευρώ.
Παράδειγμα 2:
Μεσαία επιχείρηση, που καταβάλει 30.000 ευρώ τον χρόνο σε ενοίκια, 5.000 ευρώ σε λογαριασμούς και 5.000 ευρώ σε ασφαλιστικές εισφορές, αν έχει λάβει από όλους τους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής το ποσό των 25.000 ευρώ και έχει καταβάλει «κουρεμένα» ενοίκια κατά 5.000 ευρώ μέσα στο 2020, τότε δικαιούται την επιδότηση πάγιων δαπανών. Από το σύνολο των εξόδων ύψους 40.000 ευρώ έχει καλύψει τις 30.000 ευρώ. Θα λάβει ως ενίσχυση το 70% της διαφοράς, δηλαδή 7.000 ευρώ.
Δικαιούχοι
Για την επιλογή των δικαιούχων επιχειρήσεων θα απαιτείται να είναι βιώσιμες, γι’ αυτόν τον λόγο το υπουργείο Οικονομικών θα ζητήσει να υποβάλουν όλα τα διαθέσιμα οικονομικά στοιχεία, όπως τζίροι, ζημιές, δαπάνες και καταθέσεις, μια διαδικασία που θα προσομοιάζει στην υποβολή φορολογικής δήλωσης.
Βασική προϋπόθεση για να καταστεί δικαιούχος μια επιχείρηση θα είναι να παρουσιάζει συρρίκνωση του κύκλου εργασιών τουλάχιστον 30% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Επίσης, θα συνυπολογιστούν τυχόν ζημιές κατά την ίδια χρονική περίοδο και τυχόν επέκταση των ζημιών το τρέχον έτος.
Σημειώνεται πως η ενίσχυση δεν μπορεί να χορηγείται σε επιχειρήσεις που ήταν προβληματικές την 31η Δεκεμβρίου 2019.
Απαλλαγή και από το ενοίκιο του Μαρτίου μελετά το οικονομικό επιτελείο
Την εφαρμογή του μέτρου μείωσης ενοικίου κατά 100% και τον Μάρτιο επεξεργάζεται η κυβέρνηση, επεκτείνοντας το μέτρο που υλοποιείται ήδη για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο.
Το σχέδιο που βρίσκεται στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου αναφέρει πως οι ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν θα εισπράξουν μίσθωμα ούτε τον Μάρτιο θα λάβουν ως αποζημίωση από το κράτος το 80% του συμφωνημένου ενοικίου. Επιπλέον, για τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές θα αποζημιωθεί στους ιδιοκτήτες το 60% του μηνιαίου μισθώματος για τον Μάρτιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο, το μέτρο θα αφορά τις επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές και τον μήνα Μάρτιο, αλλά και εκείνες που θα ανοίξουν στο τέλος Φεβρουαρίου. Με αυτόν τον τρόπο, το οικονομικό επιτελείο βάζει στο «κάδρο» μια σειρά από επαγγελματικούς κλάδους που θα συνεχίσουν να πλήττονται και τις επόμενες εβδομάδες, με κυριότερο την εστίαση.
https://www.newsbreak.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου