του Αλέξανδρου Γιατζίδη, διευθυντή σύνταξης του medlabnews.gr iatrikanea
Πριν ένα μήνα όταν άρχισαν να αναγνωρίζονται η Βρετανική και λίγο μετά της Ν.Αφρικής μετάλλαξη με περισσή ευκολία στην χώρα μας ειδικοί και μη έλεγαν ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και ότι τα εμβόλια που υπάρχουν για τον κοροναϊό κάνουν και για τις μεταλλάξεις. Βέβαια ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ενημέρωνε ότι για να διαπιστωθεί ότι τα εμβόλια κάνουν για το μεταλλαγμένο στέλεχος του κοροναϊού θα πρέπει να βγουν τα αποτελέσματα των μελετών που θα διαρκούσαν τρεις με τέσσερις εβδομάδες.
Και τα αποτελέσματα βγήκαν και φαίνεται ότι τα εμβόλια που έχουν γίνει με τον κοροναϊό όπως ήταν τον περασμένο Μάρτιο την μετάλλαξη δεν την πιάνουν. Άρα κινδυνεύουν όλοι το ίδιο και οι εμβολιασθέντες και οι μη εμβολιασθέντες. Ίσως οι εμβολιασθέντες να κινδυνεύουν λίγο λιγότερο αλλά κανείς δεν το γνωρίζει αυτό με βεβαιότητα. Άλλωστε οι εμβολιασθέντες είναι τόσο λίγοι ακόμα που είναι ανάξιο λόγου να συζητάμε τι συμβαίνει με αυτούς.
Το σίγουρο είναι ότι τα εμβόλια που υπάρχουν σήμερα και εμβολιάζεται ο κόσμος χρειάζονται επικαιροποίηση προκειμένου να προσφέρουν προστασία έναντι της μετάλλαξης του κοροναϊού που εντοπίστηκε στη Βρετανία, την Νότια Αφρική και αλλού. Ακόμα και όσοι νόσησαν με COVID-19, κατά πάσα πιθανότητα, είναι ευάλωτοι στη μετάλλαξη. Αυτά είναι τα ανησυχητικά συμπεράσματα μελέτης που εκπονήθηκε από τους επιστήμονες του Εθνικού Ινστιτούτου Λοιμωδών Νόσων στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι η νέα μεταλλαγμένη μορφή του ιού (501Υ.v2) είναι ανθεκτική στα αντισώματα του πλάσματος αίματος ασθενών που ανέρρωσαν από COVID-19. Αυτό το γεγονός τους οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το νοτιοαφρικανικό στέλεχος έχει τη δυναμική να προσβάλλει ακόμα και άτομα που νόσησαν από COVID-19 και ότι τα εμβόλια που κυκλοφορούν σήμερα είναι λιγότερο αποτελεσματικά έναντί του.
Ειδικότερα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ικανότητα των αντισωμάτων να εξουδετερώνουν τον κοροναϊό ήταν κατά οκτώ φορές μικρότερη όταν επρόκειτο για το μεταλλαγμένο στέλεχος. Στα εργαστηριακά πειράματα χρειάστηκε, δηλαδή, οκταπλάσια ποσότητα αντισωμάτων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η 501Υ.v2. Παρότι η μελέτη ακόμα δεν έχει αξιολογηθεί από ανεξάρτητη επιστημονική επιτροπή, οι ερευνητές κρούουν τον κώδωνα για την επικινδυνότητα της νέας εξέλιξης.
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον επιβεβαίωσε απόψε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι η νέα παραλλαγή του κοροναϊού που εντοπίστηκε τον Δεκέμβριο στη χώρα ενδέχεται να συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου για τους ασθενείς.
Λογική λοιπόν η απόφαση της καγκελαρίου Μέρκελ και των ηγετών των κρατιδίων να παρατείνουν το lockdown στη Γερμανία μέχρι τη 14η Φεβρουαρίου και να αυστηροποιήσουν κάποια μέτρα επιβάλλοντας τη χρήση «ιατρικής μάσκας» παντού και προκρίνοντας την τηλεργασία, λόγω του φόβου των μεταλλάξεων.
Οι Γάλλοι αναθεωρούν την ασφάλεια που προσφέρουν οι μάσκες και στο πλαίσιο της παγκόσμιας κινητοποίησης και στη χώρα μας γίνονται συσκέψεις προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι μεταλλάξεις του κοροναϊού, ξεχνώντας ό,τι έλεγαν πριν ένα μήνα για τις μεταλλάξεις και εμβόλια.
Πηγή: medlabnews.gr iatrikanea https://medlabgr.blogspot.com/2021/01/paniko-diethnos-me-tis-metallaxeis-ti-akribos-symbainei-kai-giati-chores-mpainoun-se-skliro-lockdown.html#ixzz6kMRsxw5L
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου