Τύπος έχασε τα “κλειδιά” αμύθητης κρυπτο-περιουσίας – Έχει μόνο δύο προσπάθειες προτού χαθούν για πάντα
Η αγορά των κρυπτονομισμάτων είναι πραγματικά σαν καμία άλλη. Όπως θα σε ανεβάσει στα ουράνια, μπορεί να γκρεμίσει στα τάρταρα. Δεν είναι τυχαίο ότι πρόκειται για την πιο ευμετάβλητη αγορά του πλανήτη, και οι traders φυσικά αγαπούν το volatility.
Αυτή εδώ ωστόσο δεν είναι μία ακόμη “from zero to hero” ιστορία πλουτισμού και πτώσης, αλλά το τραγικό παιχνίδι της μοίρας ενός φουκαρά που είναι μεν πλούσιος… αλλά ταυτόχρονα δεν είναι.
Ο Στέφαν Τόμας, προγραμματιστής στο Σαν Φρανσίσκο κατέχει 7.002 Bitcoin συνολικής τρέχουσας αξίας $236 εκατ. (σχεδόν 1/4 δισ.), τα οποία ενδεχομένως συνέλεξε μέσω mining κατά τα πρώτα χρόνια ζωής του κρυπτονομίσματος, όταν αυτό άξιζε μόλις μερικά σεντς.
Ίσως δεν τον απασχολούσε τότε το Bitcoin ως επένδυση αλλά περισσότερο ως τεχνολογία, ίσως δεν είχε εκτιμήσει την πραγματική του αξία (intrinsic value) παρά την τότε χαμηλή τιμή του, ίσως ήταν απλά αφηρημένος. Η ουσία είναι πως ξέχασε/έχασε τους κωδικούς του (private keys) και τώρα δεν έχει ιδέα πως να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτά.
Ένας κωδικός, δύο μαντεψιές, 236 εκατομμύρια δολάρια σε Bitcoin
Όπως δήλωσε στους New York Times είχε αποθηκεύσει το κλειδί σε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο Iron Key, o οποίος δίνει στον χρήστη δέκα ευκαιρίες να εισαγάγει τον σωστό κωδικό. Του μένουν ακόμη δύο μόνο προσπάθειες προτού “κλειδωθεί απέξω” για πάντα. Αν κάνει λάθος, τα δεδομένα θα κρυπτογραφηθούν, και τα $236 εκατ. θα είναι πλέον σα να μην υπάρχουν.
«Τα τελευταία χρόνια έχω δαπανήσει εκατοντάδες ώρες προσπαθώντας να ξαναμπώ σε αυτά τα πορτοφόλια» εκμυστηρεύεται στους NY Times ο Μπραντ Γιάσαρ, ένας άλλος επιχειρηματίας του Λος Άντζελες που ξέχασε τους κωδικούς πρόσβασης για Bitcoin αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων. Έχει πια αποθηκεύσει σε αεροστεγείς σακούλες τους σκληρούς δίσκους που περιέχουν τα ψηφιακά κλειδιά, ώστε να μην τους βλέπει συνέχεια μπροστά του. «Δεν χρειάζομαι την καθημερινή υπενθύμιση ότι αυτά που έχω είναι μόνο ένα μικρό μέρος αυτού που είχα αλλά έχασα» λέει.
Άνθρωποι σαν τον Τόμας δεν έδωσαν ποτέ τη δέουσα σημασία στο θέμα της αποθήκευσης, και το δίδαγμα αυτής της ιστορίας είναι πως το να παίρνεις «στα χέρια σου» κάτι μη χειροπιαστό όπως ψηφιακά χρηματοοικονομικά assets, είναι ένα μεγάλο ρίσκο, ιδίως αν είσαι ανίκανος να διαχειρίζεσαι τους κωδικούς σου. Με άλλα λόγια, αν δε μπορείς, άσε να το κάνεις κάποιος άλλος (που είναι και η δουλειά του)…
Δεν είναι σα να αποθηκεύεις χρυσό (μιας και η νέα τάση είναι να συγκρίνουν το Bitcoin με τον χρυσό ως νέο Store of Value).
Η αφηρημάδα γεννά μια νέα βιομηχανία “ψηφιακών κλειδαράδων”
Αυτό λοιπόν με τη σειρά του γέννησε την ιδέα (και ανάγκη) όχι μόνο ασφαλούς αποθήκευσης κρυπτονομισμάτων, αλλά και ανάκτησης «χαμένων θησαυρών». Αυτή τη στιγμή η νέα τάση στις crypto startups είναι υπηρεσίες «από-κρυπτογράφησης» που βοηθούν «αφηρημένους» εκατομμυριούχους να αποκτήσουν πρόσβαση στις περιουσίες τους. Ενδεχομένως η βιομηχανία που αναδύεται να αξίζει πολλά δις. στο μέλλον. Η ζήτηση είναι τόσο μεγάλη, που η εταιρεία Wallet Recovery Services δέχεται κάθε ημέρα περίπου 70 αιτήματα για κλειδωμένους λογαριασμούς.
«Ακόμη και σοβαροί επενδυτές είναι ανίκανοι να διαχειριστούν τα κλειδιά τους», εξηγεί η Μόνικα Ντιόγκο, συν-ιδρυτής της νεοφυούς επιχείρησης κρυπτο-ασφάλειας Anchorage.
Βέβαια η ανικανότητα αυτή είναι που τροφοδοτεί και τη νέα τάση να φυλάσσουν τα κλειδιά σου οι ψηφιακές τράπεζες, κάτι που πάει κόντρα στην όλη decentralized φιλοσοφία των κρυπτονομισμάτων, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία… Not your keys, not your crypto, λέμε εμείς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου