Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2021

Πώς η πανδημία θα διαμορφώσει τις τάσεις στο χώρο εργασίας του 2021.

 



  • Οι αλλαγές που έχει επιφέρει η πανδημία COVID-19 στην καθημερινή μας επαγγελματική ζωή είναι απίθανο να εξαφανιστούν σύντομα.
  • Οι εικονικές μετακινήσεις, η κούραση ζουμ και η υπερβολική εργασία είναι μερικές από τις τάσεις που αναπτύχθηκαν το 2020.
  • Ο ανθρωπολόγος Dave Cook λέει ότι είναι ζωτικής σημασίας να διαμορφώσουμε μια πιο άνετη και καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής το 2021.

Ο οικονομολόγος John Maynard Keynes προέβλεψε το 1930 ότι το ποσό που εργαζόμαστε θα μειώθηκε σταδιακά σε μόλις 15 ώρες την εβδομάδα, καθώς η τεχνολογία μας έκανε πιο παραγωγικούς. Όχι μόνο αυτό δεν συνέβη, αλλά ξεκινήσαμε επίσης να περνάμε περισσότερο χρόνο μακριά από το σπίτι λόγω των μετακινήσεων και των προαστιακών τρόπων ζωής, τα οποία συχνά ξεχνάμε είναι πρόσφατες ιστορικές εφευρέσεις.

Ωστόσο, το 2020 άλλαξε όλα αυτά. Στη νέα μου ιστορία της απομακρυσμένης εργασίας κατά τη διάρκεια του COVID-19 , θαυμάζω πόσο έχει ταρακουνήσει τη ζωή μας και πόσα θεωρήσαμε δεδομένα. Η έρευνά μου επισημαίνει επίσης ορισμένες τάσεις που θα βοηθήσουν στη διαμόρφωση της εργασιακής ζωής το 2021.

Η μετακίνηση είναι μια σχετικά νέα τάση.
Από τη διαφυγή της μετακίνησης έως την αναδημιουργία των «μικρών μετακινήσεων».
Εικόνα: Gene Daniels.

Πάνω από την ώρα για τα Χριστούγεννα

Στις αρχές του 2020 η απομακρυσμένη εργασία ήταν μια σταδιακά αυξανόμενη μακροπρόθεσμη τάση. Μόνο το 12% των εργαζομένων στις ΗΠΑ εργάστηκαν εξ αποστάσεως πλήρους απασχόλησης, 6% στο Ηνωμένο Βασίλειο . Φυσικά ο κόσμος δεν ήταν προετοιμασμένος για μαζική απομακρυσμένη εργασία.

Αλλά το COVID-19 απέδειξε αμέσως ότι η απομακρυσμένη εργασία ήταν δυνατή για πολλούς ανθρώπους. Τα ιδρύματα και οι κανόνες στο χώρο εργασίας ανατρέπονται σαν ντόμινο. Το γραφείο, οι προσωπικές συναντήσεις και οι καθημερινές μετακινήσεις έπεσαν πρώτα. Τότε απειλήθηκαν τα προγράμματα εννέα έως πέντε, οι διακοπές και η ιδιωτική ζωή στο σπίτι. Οι χώρες άρχισαν ακόμη και να εκδίδουν βίζες εξ αποστάσεως για να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να περνούν το κλείδωμα εργαζόμενοι στην επικράτειά τους.

Καθώς εξαφανίστηκαν οι παλιές προδιαγραφές, μια γρήγορη πομπή νέων τεχνολογιών βαδίστηκε χωρίς πρόσκληση στα σπίτια μας. Έπρεπε να κυριαρχήσουμε την εθιμοτυπία της συνάντησης Zoom, τις συμπονετικές πρακτικές ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, την πλοήγηση πλοήγησης, τις ευθύνες φροντίδας ζογκλέρ Η λίστα συνεχίζεται.

Αντιμέτωποι με τα ζοφερά στατιστικά - ο ΟΗΕ προέβλεπε 195 εκατομμύρια απώλειες θέσεων εργασίας - μόνο ο κωφός τόνισε ότι διαμαρτυρήθηκε για εργασία από το σπίτι. Παρ 'όλα αυτά, το COVID-19 δημιούργησε το μεγαλύτερο μακρινό πείραμα εργασίας στην ανθρώπινη ιστορία .

Τον Ιούλιο, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον - με την αισιοδοξία του Έντουαρντ - ονειρευόταν ότι μια αίσθηση κανονικότητας θα επέστρεφε «εγκαίρως για τα Χριστούγεννα». Γρήγορη προώθηση έως το καλοκαίρι στο κλείδωμα 2.0 και η φαντασία ενός πειράματος 12 εβδομάδων ξεθωριάστηκε σε ξεχωριστές αναμνήσεις. Ένας ερωτώμενος αστειεύτηκε: «Πίστευα πραγματικά ότι θα είχαμε επιστρέψει στο γραφείο μέχρι τον Ιούλιο, τι ανόητοι ήμασταν!»

Είσαι πειθαρχημένος;

Οι εταιρείες Silicon Valley, Google , Apple και Twitter ήταν από τις πρώτες που ανακοίνωσαν ότι οι εργαζόμενοι θα μπορούσαν να εργαστούν από το σπίτι. Πριν από την καμπύλη, εξασκήθηκαν καλά. Προβλέψιμα, είχαν ήδη έναν φανταστικό όρο για αυτό: κατανεμημένη εργασία . Το 2021 έννοιες όπως η διανομή και η υβριδική εργασία θα πολλαπλασιαστούν.

Οι περισσότεροι ήταν λιγότερο προετοιμασμένοι από τη Silicon Valley. Τον Μάρτιο, δημοσίευσα ευρήματα από μια τετραετή ερευνητική μελέτη με εντοπισμό απομακρυσμένων εργαζομένων . Προειδοποίησα, για να είμαι επιτυχημένος απομακρυσμένος εργαζόμενος, απαιτήθηκαν βαθιά αποθέματα αυτοπειθαρχίας, αλλιώς ακολούθησε εξάντληση.

Το καταλαβαίνουμε τώρα. Αλλά πέρασα το πρώτο κλείδωμα εξηγώντας υπομονετικά στα καταστήματα ειδήσεων γιατί η εργασία από το σπίτι ήταν τόσο δύσκολη. Όταν πρότεινα να επιστρέψω στο γραφείο μπορεί να θεωρηθεί πολυτέλεια - γιατί βοήθησε τους ανθρώπους να δομήσουν τις μέρες τους - γέλασε ένας παρουσιαστής ειδήσεων. Για καλό ή κακό, οι συνομιλίες για πειθαρχημένες ρουτίνες θα ενταθούν το 2021.

Μέχρι το Μάιο του 2020, πολλοί ανέφεραν ότι αντιμετώπισαν Zoom κόπωση . Προέβλεπα αφελώς ότι η χρήση του Zoom θα υποχωρήσει .

Θα είχα δίκιο αν επιστρέψαμε στο γραφείο. Αντίθετα, μας υπαγόρευσε αναγκαστικά το παιχνίδι Zoom - ακόμα κι αν αποστραγγίζονταν . Το ζουμ αποθηκεύτηκε ταυτόχρονα και κατέστρεψε την εργασία από το σπίτι και δεν πρόκειται να φύγει σύντομα.

Το παράδοξο μετακίνησης

Οι απομακρυσμένοι εργαζόμενοι, ευγνώμονες που εξακολουθούν να έχουν δουλειές, ανέφεραν επίσης μια εντυπωσιακή αίσθηση της ενοχής των επιζώντων. Η υπερβολική εργασία ήταν ένας τρόπος έκφρασης αυτής της ενοχής. Πολλοί αισθάνθηκαν ότι εργάζονταν επιπλέον ώρες μπορεί να εξασφαλίσουν τη δουλειά τους.

Τον Απρίλιο του 2020 μπήκα σε άλλους ακαδημαϊκούς έρευνα ισορροπία εργασίας-ζωής σε ένα πρόγραμμα που ονομάζεται eWorkLife . Τα ερευνητικά δεδομένα αποκάλυψαν αυξήσεις στις ώρες εργασίας όταν δεν ήταν προφανές όταν τελείωσε η εργάσιμη ημέρα. Ειδικά χωρίς κανένα προφανές μήνυμα για τον τερματισμό της εργάσιμης ημέρας.

Στην τετραετή μακρινή μου μελέτη, είχα παρατηρήσει ένα παράξενο μοτίβο. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν αρχικά ότι η «διαφυγή της μετακίνησης» ήταν βασικό όφελος της απομακρυσμένης εργασίας. Ωστόσο, μήνες αργότερα, αυτοί οι ίδιοι εργαζόμενοι άρχισαν να δημιουργούν μίνι μετακινήσεις .

Το έργο eWorkLife αποκάλυψε παρόμοια ευρήματα. Οι άνθρωποι ήθελαν να δημιουργήσουν «μια σαφή διαίρεση μεταξύ εργασίας και σπιτιού». Ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Άννα Κοξ, κάλεσε τους ανθρώπους να κάνουν προσποιητικές μετακινήσεις, ώστε να διατηρήσουν την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και επαγγελματικής ζωής Το 2021 η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής πρέπει να αναγνωριστεί ως ζήτημα δημόσιας υγείας και το έργο eWorkLife προτρέπει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να δράσουν .

Το δικαίωμα αποσύνδεσης

Τι συνέβη με τον χρόνο που είχε χαθεί στο παρελθόν; Πολλοί το χρησιμοποιούν για να επικοινωνήσουν με τον διαχειριστή και το email. Αυτό αγγίζει μια ανησυχητική τάση.

Οι προ-πανδημικές προειδοποιήσεις σχετικά με την καταπάτηση της επαγγελματικής κουλτούρας 24/7 εντείνονταν. Οι κοινωνικοί επιστήμονες υποστήριξαν ότι οι σύγχρονοι εργαζόμενοι μετατράπηκαν σε υβρίδια εργαζομένων-smartphone . Το 2016, οι Γάλλοι εργαζόμενοι είχαν ακόμη το νόμιμο δικαίωμα να αποσυνδεθούν από τα email εργασίας εκτός των ωρών εργασίας.

Μια ελπιδοφόρα λίστα επιθυμιών για το 2021 περιλαμβάνει συνεχείς αυξήσεις στον ακτιβισμό στο χώρο εργασίας και για εταιρείες και κυβερνήσεις να αποκαλύψουν τις απομακρυσμένες πολιτικές εργασίας τους. Το Twitter και 17 άλλες εταιρείες έχουν ήδη ανακοινώσει ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να εργαστούν εξ αποστάσεως επ 'αόριστον. Τουλάχιστον το 60% των αμερικανικών εταιρειών δεν έχουν ακόμη κοινοποιήσει τις απομακρυσμένες πολιτικές εργασίας τους με τους υπαλλήλους τους. Οι απομακρυσμένοι εργαζόμενοι μου λένε μέχρι τα αφεντικά να αποκαλύψουν τις πολιτικές τους μετά την πανδημία - ο προγραμματισμός για το μέλλον τους είναι αδύνατος.

Ο πρώην ακτιβιστής David Graeber χαρακτήρισε την αποτυχία επίτευξης της 15ωρης εβδομάδας εργασίας του Keynes ως χαμένη ευκαιρία, « μια ουλή στη συλλογική μας ψυχή ». Το COVID-19 μπορεί να έχει ξεκινήσει συζητήσεις για εναλλακτικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης όπου η εργασία και ο ελεύθερος χρόνος είναι καλύτερα ισορροπημένες.

Αλλά δεν θα έρθει εύκολα. Και θα πρέπει να αγωνιστούμε για αυτό.


πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: