Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020

Υψηλό πρόστιμο στη Novartis και από τη Γαλλία για νόθευση ανταγωνισμού με το Lucentis.

Και στη Γαλλία η Novartis εφάρμοσε αθέμιτες πρακτικές για την προώθηση φαρμάκων της


Η μία μετά την άλλη οι χώρες στις οποίες είχε δραστηριοποιηθεί η Novartis επιβάλλουν υψηλά πρόστιμα για αθέμιτες πρακτικές. Για πρακτικές με το ίδιο φάρμακο έχει ασκηθεί ποινική δίωξη στον Ανδρέα Λοβέρδο.


Μετά το πρόστιμο μαμούθ που συμφώνησε να πληρώσει ο φαρμακευτικός κολοσσός έπειτα από συμβιβασμό με τις αμερικανικές αρχές ύψους 678 εκατ. δολαρίων για υπόθεση που αφορά πανάκριβα δώρα σε ιατρούς με αντάλλαγμα τη συνταγογράφηση φαρμάκων της, τον επίσης συμβιβασμό για πληρωμή προστίμου 310 εκατ. δολαρίων πάλι με τις αμερικανικές αρχές για αθέμιτες πρακτικές σε Ελλάδα, Νότια Κορέα και Βιετνάμ, έρχεται ένα ακόμη πρόστιμο στην εταιρεία αυτή τη φορά από τη Γαλλία.


Πρόκειται συγκεκριμένα για τη γαλλική Επιτροπή Ανταγωνισμού που επέβαλλε στη Novartis πρόστιμο 385 εκατ. ευρώ για νόθευση ανταγωνισμού σχετικά με το φάρμακο Lucentis, που αθέμιτα προωθούσε έναντι του πολύ φθηνότερου Avastin.


Το σκάνδαλο Novartis το οποίο εμφανίστηκε στη Γαλλία σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο το 2012 αφορούσε πάνω από ένα εκατομμύριο Γάλλους και για ένα ποσό κοντά στα 800 εκατομμύρια ευρώ που χρεώθηκαν στα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας.


Εδώ στην Ελλάδα όπως κατ΄επανάληψη έχει αποκαλύψει το Documento, η Novartis παραδέχτηκε ότι  µε το φάρµακο Lucentis που παράγει, κατά την περίοδο 2012-15 «πλήρωνε» δηµόσιους και ιδιώτες οφθαλµίατρους προκειµένου να παρακολουθήσουν ιατρικά συνέδρια, τα οποία όµως αποτελούσαν κεκαλυµµένο µέσο ώστε να δωροδοκούνται γιατροί προκειµένου να υπερσυνταγογραφούν το Lucentis. Πρόκειται για ένα από τα φάρµακα για τα οποία έχει ασκηθεί ποινική δίωξη στον Λοβέρδο.


Επί υπουργίας του προτιµήθηκε το συγκεκριµένο φάρµακο σε σχέση µε φάρµακο άλλης εταιρείας το οποίο ήταν πολύ φτηνότερο, όπως αναφέρεται στην παραγγελία της Εισαγγελίας κατά της ∆ιαφθοράς για την άσκηση της ποινικής δίωξης σε βάρος του Ανδρ. Λοβέρδου τον Νοέµβριο του 2019 για το αδίκηµα της δωροληψίας πολιτικού προσώπου και µάλιστα κατ’ εξακολούθηση.


Αναλυτικά, τον Απρίλιο του 2012 τέθηκε στον Ανδρ. Λοβέρδο από τον τότε γενικό γραµµατέα του υπουργείου Αντώνη ∆ηµόπουλο το ζήτηµα της έγκρισης χρήσης του «ανταγωνιστικού και φτηνότερου φαρµακευτικού σκευάσµατος Avastin (της εταιρείας Roche) για τις περιπτώσεις πάθησης της ωχράς κηλίδας, όπου κατά τον χρόνο εκείνο γινόταν χρήση του φαρµακευτικού σκευάσµατος της Novartis µε την εµπορική ονοµασία Lucentis». Ο Λοβέρδος όµως δεν προέβη σύµφωνα µε την εισαγγελία σε τέτοια υπουργική απόφαση ώστε να «εγκριθεί η χρήση του φτηνότερου φαρµάκου Avastin, προσπορίζοντας µε τον τρόπο αυτό οικονοµικό όφελος στην εταιρεία Novartis».


Το φαρµακευτικό σκεύασµα της Novartis Lucentis Inj. Sol 10 mg/ML BT x1 Vial 2,3 mg/ 0,23 ml ήταν αυτό που –πάλι σύµφωνα µε την Εισαγγελία κατά της ∆ιαφθοράς– αποφασίστηκε από τον Ανδρ. Λοβέρδο να αναρτηθεί στο δελτίο τιµών φαρµάκων στις 10 Απριλίου 2012, οπότε και έλαβε χονδρική τιµή 914,66 ευρώ. Η χονδρική τιµή του συγκεκριµένου σκευάσµατος για την Ελλάδα όµως «έπρεπε να ανέρχεται στο ύψος των 887,30 ευρώ, σύµφωνα µε τον ν. 3790/2009, ήτοι µε βάση τον µέσο όρο των τριών φτηνότερων ευρωπαϊκών χωρών, ήτοι της Σλοβακίας, 909,03 ευρώ, της Ισπανίας, 903,50 ευρώ, και της Ουγγαρίας, 849,37 ευρώ».

https://www.documentonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: