Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2020

Mακρόν: Τα θεμέλια του ΟΗΕ διαβρώνονται, ο οργανισμός χτυπιέται βίαια ακόμη και από εκείνους που τον έχτισαν.

 


Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουήλ Μακρόν, έστειλε προειδοποιητικό μήνυμα με την ευκαιρία της 75ης επετείου των Ηνωμένων Εθνών.

Τα Ηνωμένα Έθνη, «το κοινό μας σπίτι, είναι σε αταξία, όπως και ο κόσμος μας», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν με την ευκαιρία της 75ης επετείου του ΟΗΕ. Ο Μακρόν είπε ότι «πρέπει να αναληφθεί δράση» εντός του οργανισμού, στο πλαίσιο της πανδημίας.

Χωρίς να ονομάσει ρητά οποιαδήποτε χώρα, ο Γάλλος πρόεδρος στόχευσε με διαφάνεια την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ. Τόσο ο πρόεδρος Τραμπ, ο οποίος είναι γνωστός για την υποστήριξη των πατριωτών, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, έχουν επανειλημμένα τονίσει ότι ο ΟΗΕ και οι υπηρεσίες του έχουν καταληφθεί από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα, το οποίο δεν σέβεται τις αξίες που υπηρετεί ο Οργανισμός.

Ωστόσο, ο Γάλλος πρόεδρος είπε: «Τα θεμέλια του Οργανισμού διαβρώνονται, τα τείχη του ραγίζουν ακόμη και κάτω από τα βίαια χτυπήματα εκείνων που το έχτισαν».

Ο αρχηγός του Elysee Palace έκανε αυτές τις δηλώσεις σε ένα βίντεο που έγινε εκ των προτέρων και μεταδόθηκε στον ιστότοπο του ΟΗΕ.

«Τα ταμπού που πιστεύαμε ότι είναι απαραβίαστα έχουν αρθεί: πόλεμοι προσάρτησης, χρήση χημικών όπλων, μαζική κράτηση με ατιμωρησία. Τα δικαιώματα που νόμιζα ότι είναι κερδισμένα χλευάζονται και το διεθνές μας σύστημα, ένας φυλακισμένος των αντιπάλων μας, δεν έχει πλέον τη δύναμη να επιβάλλει κυρώσεις σε αυτές τις καταχρήσεις», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Η πανδημία του ιού της Γουχάν, που εξαπλώθηκε σε όλη την Κίνα και μετά σε όλο τον κόσμο, ήταν μια πραγματική δοκιμασία για το πώς έχουν ενεργήσει οι παγκόσμιοι οργανισμοί. Νωρίτερα φέτος, ο Γκόρντον Μπράουν, ο πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, ζήτησε την ίδρυση μιας παγκόσμιας κυβέρνησης πριν από μια εικονική συνάντηση των μελών της G7 – παραχωρώντας τη φορολογική και νομική κυριαρχία σε έναν οργανισμό υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και της υπηρεσίας υγείας του (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας- ΠΟΥ). Το σχέδιο αγνοήθηκε εντελώς από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος σε κάθε περίπτωση επέκρινε τον τρόπο με τον οποίο ο ΠΟΥ διαχειριζόταν την παγκόσμια προσπάθεια κατά του ιού της Γουχάν, μετατρέποντάς τον σε κανάλι επικοινωνίας για την κομμουνιστική προπαγάνδα.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: