Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2020

Επιδρά η Τηλεργασία στις Διατροφικές συνήθειες;

Τηλεργασία και Διατροφή





Ποιος δεν συμφωνεί ότι η πανδημία του COVID-19 ήρθε για να αλλάξει τη ζωή μας; Πράγματι, τους τελευταίους μήνες καλούμαστε να προσαρμοστούμε συνεχώς σε καινούριες συνθήκες, να φτιάξουμε νέες συνήθειες και να προσθέσουμε νέες λέξεις στο λεξιλόγιο μας. Μια από αυτές τις λέξεις είναι η τηλεργασία. Αν και δεν πρόκειται για κάτι νέο, καθώς ο όρος (telecommuting) υπήρχε ήδη στην Αμερική από τη δεκαετία του ‘70, η τηλεργασία μπήκε στη ζωή των περισσότερων για πρώτη φορά εν μέσω της πανδημίας.

Σε αυτό το άρθρο, θα δούμε τι είναι η τηλεργασία, πως μπορεί να επηρεάσει τις διατροφικές μας συνήθειες και με ποιους τρόπους μπορούμε να επιτύχουμε έναν περισσότερο υγιεινό τρόπο ζωής μέσω αυτής.

Τι είναι η τηλεργασία;

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η τηλεργασία είναι μια μορφή οργάνωσης ή/και εκτέλεσης εργασίας, σύμφωνα με την οποία σημαντικό μέρος του χρόνου εργασίας πραγματοποιείται εκτός των εγκαταστάσεων της επιχείρησης και των χώρων όπου παραδίδονται τα αποτελέσματα της εργασίας, ενώ η ίδια η εργασία εκτελείται με τη χρήση πληροφορικής τεχνολογίας και της τεχνολογίας μεταφοράς δεδομένων (Internet)».

Εφαρμόζοντας την τηλεργασία οι εταιρείες και οι δημόσιοι φορείς έχουν την ευκαιρία να εκσυγχρονιστούν, ενώ οι εργαζόμενοι αποκτούν μεγαλύτερη αυτονομία και καλύτερη ισορροπίες μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. Στον καιρό της πανδημίας, αυτός ο τρόπος εργασίας έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής και αυτό, γιατί μας δίνει τη δυνατότητα να εξασφαλίσουμε την υγεία μας σε συνδυασμό με αποτελεσματικότητα και ευελιξία στην εργασία.

Ποια τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της τηλεργασίας για τις διατροφικές συνήθειες;

Το στρες

Εάν ανήκεις στους ανθρώπους που παραπονούνται ότι με την τηλεργασία εργάζονται πολύ περισσότερες ώρες από ό,τι στο γραφείο και ότι ο όγκος εργασίας είναι τεράστιος, τότε η τηλεργασία πιθανόν επηρεάζει αρνητικά τη διατροφή σου. Το άγχος για απόδοση και η αλλαγή περιβάλλοντος μπορεί να αποτελέσουν στρεσογόνους παράγοντες και αυτό να έχει σαν αποτέλεσμα να αναζητάς το λεγόμενο «comfort food», που σου παρέχει πολλές θερμίδες, ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά.

Στο δρόμο για τη δουλειά

Αν ανήκεις σε αυτούς για τους οποίους ο δρόμος για τη δουλειά, κάθε μέρα, ήταν μία μορφή άσκησης (περπάτημα ή ποδήλατο), τότε σίγουρα η τηλεργασία έχει επηρεάσει τη φυσική σου κατάσταση. Με τη δουλειά από το σπίτι, αυτή η άσκηση εκλείπει. Η διακοπή αυτής της ρουτίνας σου, πιθανόν σημαίνει και αλλαγή στις διατροφικές επιλογές, αφού συνήθως άσκηση και διατροφή πάνε μαζί.

Ποτέ δεν ήσουν πιο κοντά στο ψυγείο

Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται επιτέλους ελεύθεροι να φάνε αυτά που θέλουν, όταν εργάζονται από το σπίτι. Στο σπίτι δεν υπάρχουν κακεντρεχείς συνάδελφοι που θα σε κρίνουν για αυτό που τρως, δεν υπάρχει food shaming και κανείς δεν θα πει τι και πόσο είναι σωστό να φας. Υπάρχεις μόνο εσύ, ο υπολογιστής σου και το ψυγείο. Και μπορείς να το ανοίξεις όσες φορές θες. Εάν ανήκεις σε αυτούς τους ανθρώπους και θέλεις να καταναλώσεις 10 μπισκότα για πρωινό σκέψου αν η επιλογή σου είναι η σωστή για εσένα τον ίδιο, για το σώμα σου, για την υγεία σου και για το πως αισθάνεσαι. Επίλεξε υγιεινά τρόφιμα όταν πας για ψώνια στο σούπερ μάρκετ και μη γεμίζεις το ψυγείο με λιχουδιές στις οποίες αδυνατείς να αντισταθείς. Εάν έχεις δυσκολία στο να ελέγξεις την ποσότητα και ποιότητα του φαγητού σου να θυμάσαι ότι ένας ειδικός μπορεί να σου φανεί εξαιρετικά χρήσιμος. Μη διστάσεις να τον συμβουλευτείς.

Το σπιτικό φαγητό

Προσωπικά γνωρίζω ανθρώπους που η τηλεργασία τους έχει βοηθήσει να αποκτήσουν περισσότερο υγιεινές συνήθειες και χαίρομαι για αυτό. Ο χρόνος που περνάς στο σπίτι -ακόμα και δουλεύοντας- μειώνει τις πιθανότητες για delivery και αυξάνει τις πιθανότητες να ετοιμάσεις κάτι σπιτικό. Επιπλέον, είναι πιο εύκολο να τηρήσεις ένα πρόγραμμα διατροφής όταν βρίσκεσαι όλη την ημέρα στο σπίτι. «Το να δουλεύω από το σπίτι με κάνει περισσότερο ευέλικτη, μπορώ να κάνω πιο εύκολα διάλειμμα και να προγραμματίσω να τρώω ένα σνακ κάθε 3 ώρες» μου είπε μία φίλη σε σχετική ερώτηση. Ας μην ξεχνάμε, ακόμη, ότι στο σπίτι μπορείς να ετοιμάσεις γεύματα που στο γραφείο θεωρούνται «απαγορευμένα», λόγω έντονης μυρωδιάς, όπως το ψάρι.

Η ηρεμία του σπιτιού

Σε κάποιες περιπτώσεις το περιβάλλον του σπιτιού είναι περισσότερο ήρεμο από ένα στρεσογόνο εργασιακό περιβάλλον. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να επιλέξουμε περισσότερο υγιεινά σνακ όταν δουλεύουμε από το σπίτι, καθώς η επιλογή γίνεται σε συνθήκες ηρεμίας και όχι έντονου στρες και είναι, έτσι, περισσότερο συνειδητή.

Το δικό σου ψυγείο

Στο χώρο εργασίας είναι δύσκολο να έχεις ό,τι χρειάζεσαι για μια ισορροπημένη διατροφή. Το ψυγείο είναι κοινό και μπορείς να μεταφέρεις μόνο μερικά ταπεράκια με αυτά, που χρειάζεσαι κάθε μέρα. Αντίθετα στο ψυγείο του σπιτιού σου μπορείς να έχεις φρούτα, ξηρούς καρπούς, γαλακτοκομικά, αυγά και ό,τι άλλο χρειάζεσαι ώστε η υγιεινή διατροφή κατά την ώρα εργασίας να γίνει παιχνιδάκι.

Ποιες είναι μερικές εύκολες επιλογές για σνακ κατά την τηλεργασία;

Γιαούρτι με φρούτα

Να ένας τρόπος να καταναλώσεις μερικά φρούτα ευχάριστα και να χαρίσεις στον οργανισμό σου μια καλή δόση βιταμινών και ασβεστίου. Αφού πλύνεις τα αγαπημένα σου φρέσκα φρούτα, τα κόβεις σε κύβους, μέσα σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτεις το γιαούρτι (αν προσέχεις το βάρος σου προμηθεύσου ένα γιαούρτι χαμηλών λιπαρών) και ίσως λίγο μέλι αν σου αρέσει. Διαφορετικά μπορείς να προσθέσεις ξηρούς καρπούς ή τριμμένη καρύδα για υπέροχη γεύση.

Μίγμα ξηρών καρπών

Κάνε μία βόλτα σε ένα μεγάλο μαγαζί με ξηρούς καρπούς και θα ανακαλύψεις απίστευτες γεύσεις. Αγόρασε ό,τι θες αρκεί να θυμάσαι «άψητοι και ανάλατοι». Συνδύασε και μερικά αποξηραμένα φρούτα. Όταν επιστρέψεις στο σπίτι, πάρε ένα μεγάλο γυάλινο μπολ και βάλε μέσα όλους τους όμορφους εξωτικούς καρπούς που αγόρασες. Το δικό μου αγαπημένο μίγμα περιλαμβάνει κάσιους, αμύγδαλα, καρύδια Βραζιλίας, κυβάκια καρύδας, αποξηραμένα goji berries και αποξηραμένο μάνγκο. Μία χουφτίτσα από αυτό το μίγμα στο διάλειμμα σου θα σου δώσει πληθώρα βιταμινών και ιχνοστοιχείων και θα σε γεμίσει ενέργεια και όρεξη για δουλειά!

Μπουκίτσες παξιμαδιού

Διάλεξε το αγαπημένο σου παξιμάδι μπουκίτσα. Μπορεί να είναι από χαρούπι ή κριθαρένιο. Διάλεξε και το αγαπημένο σου τυρί. Ιδανικά κάποιο που να μπορείς να το αλείψεις, όπως μαλακό ανθότυρο ή κατίκι. Πρόσθεσε από πάνω μερικά ντοματίνια, πιπεριές και μαϊντανό. Ο συνδυασμός πρωτεϊνών και φυτικών ινών θα σε κρατήσει χορτάτο για αρκετή ώρα.

Smoothie

Εδώ μπορείς να πειραματίζεσαι μέχρι να βαρεθείς. Αρκεί να έχεις τα βασικά: γάλα, φρούτα, μέλι, φυστικοβούτυρο ή κακάο. Οι συνδυασμοί είναι ατελείωτοι. Η συμβουλή μου: πρόσθεσε μισή μπανάνα για να πετύχεις υπέροχη κρεμώδη υφή!

Φρέσκος χυμός φρούτων

Εάν δε θες να πάρεις όλες τις θερμίδες που σου δίνει ένα smoothie, τότε απόλαυσε έναν απλό χυμό από φρέσκα φρούτα. Μπορείς να προσθέσεις ακόμη και λαχανικά και έχεις εξίσου άπειρες επιλογές. Να μία ευκαιρία να φας τις 5 μερίδες σου από φρέσκα φρούτα και λαχανικά τώρα που εργάζεσαι από το σπίτι! Απλά βάλε μπρος τον αποχυμωτή και άφησε τη φαντασία σου να δουλέψει. Εγώ πρόσφατα ανακάλυψα το συνδυασμό αχλάδι, καρότο, σταφύλι και κόλλησα!

Με ποιους τρόπους μπορούμε να ενισχύσουμε τη φυσική δραστηριότητα κατά την τηλεργασία;

Τώρα που γλυτώνεις χρόνο από το πήγαινε-έλα στη δουλειά άσε τις δικαιολογίες και ξεκίνα την άσκηση! Τι μπορείς να κάνεις;

Δεκάλεπτα ή εικοσάλεπτα διαλείμματα για γυμναστική μέσω βίντεο

Στο youtube θα βρεις, σίγουρα, κάποιο βίντεο με τη γυμναστική που σου αρέσει. Ακόμη και αν η γυμναστική δεν είναι το φόρτε σου, ο χορός αποτελεί μια διασκεδαστική εναλλακτική και θα δώσει σίγουρα μία ευχάριστη νότα στην καθημερινότητα σου!

Σώσε χρόνο για το σαββατοκύριακο

Μιας που βρίσκεσαι στο σπίτι, στο διάλειμμα της δουλειάς μπορείς να κάνεις μερικές δουλειές του σπιτιού, που κανονικά θα έκανες το σαββατοκύριακο. Για παράδειγμα, να βάλεις σκούπα ή μερικά πλυντήρια. Έτσι, το σαββατοκύριακο θα έχεις περισσότερο χρόνο για γυμναστήριο ή βόλτα στην εξοχή.

Άλλαξε καρέκλα

Πλέον πάρα πολλοί εργαζόμενοι σε γραφείο αλλάζουν την κλασσική καρέκλα γραφείου με μία μπάλα ισορροπίας. Ναι, καλά διάβασες. Η μπάλα ισορροπίας σε βοηθά να κρατάς τη σπονδυλική σου στήλη ευθυγραμμισμένη και να βελτιώσεις τη στάση του σώματος σου. Μπορείς να ξεκινήσεις με 30 λεπτά την ημέρα και να αυξάνεις λίγα λεπτά κάθε μέρα.

Τεντώσου

Θυμήσου ότι μερικά διαλείμματα για να τεντώσεις τους μυς σου είναι απαραίτητα, όταν εργάζεσαι πολλές ώρες μπροστά από μία οθόνη. Δυστυχώς, η δουλειά από το σπίτι σημαίνει μειωμένες ευκαιρίες για κοινωνικοποίηση με συναδέλφους και περισσότερες ώρες ακινησίας. Βάλε το ξυπνητήρι σου να χτυπά κάθε μία ώρα για να στο θυμίζει και κάνε μερικά stretching στο σβέρκο και τη σπονδυλική σου στήλη.

Ποιος είπε ότι δεν μπορείς να γυμνάζεσαι και να δουλεύεις ταυτόχρονα;

Όταν κάνεις μία χρονοβόρα συζήτηση από το τηλέφωνο για κάποιο εργασιακό ζήτημα, εκμεταλλεύσου αυτό το χρόνο και κάνε βηματισμούς μέσα στο σπίτι από τη μία άκρη ως την άλλη. Ή μήπως ήρθε η ώρα να ξεθάψεις εκείνον το διάδρομο που είχες αγοράσει κάποτε;

Ποιος ξέρει, μπορεί να ξεθάψεις ακόμα και τα βαράκια…

Χρησιμοποίησε ένα βαράκι στο αριστερό σου χέρι, αν χρησιμοποιείς το ποντίκι με το δεξί, ή το αντίστροφο για όσο χρόνο διαβάζεις ένα μακροσκελές κείμενο. Κάνε μερικές επαναλήψεις και στη συνέχεια ένα μικρό διάλειμμα από τη δουλειά για να γυμνάσεις και το άλλο χέρι.

Κλείνοντας

Σίγουρα, δεν είναι κάθε μέρα κατάλληλη για όλα τα παραπάνω. Αυτό που έχει σημασία είναι να μην παραμελείς την υγεία και ευεξία σου λόγω των νέων συνθηκών εργασίας. Οι ζωές μας αλλάζουν και όσο πιο γρήγορα προσαρμοστούμε τόσο το καλύτερο για όλους μας!

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: