Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020

Παγώνη: Εκκενώνονται κρεβάτια ΜΕΘ για να δεχτούν ασθενείς με κορωνοϊό

«Ο Ευαγγελισμός έχει φρακάρει. Δεν μπορεί να πάρει άλλους ασθενείς» 

Παγώνη: Εκκενώνονται κρεβάτια ΜΕΘ για να δεχτούν ασθενείς με κορωνοϊό



Η μεγάλη αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα έχει φέρει σε οριακή κατάσταση αρκετά νοσοκομεία, που πλέον διαμορφώνουν περισσότερες κλίνες ΜΕΘ για να υποδεχτούν ασθενείς με Covid-19.     


H πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, δήλωσε το πρωί πως στα νοσοκομεία όλη της χώρας νοσηλεύονται 580 ασθενείς με κορωνοϊό και ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων είναι τα 68 έτη, ενώ υπάρχουν και νέοι άνθρωποι στις ΜΕΘ, ακόμα και 17 ετών, χωρίς υποκείμενα νοσήματα.    

«Έχουν ξεκινήσει να εκκενώνονται ΜΕΘ που δεν ήταν Covid-19 για να μετατραπούν και αυτές σε Covid-19», είπε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, επιβεβαιώνοντας πως σήμερα εκκενώνονται Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στο Αττικό, ενώ θα ακολουθήσουν το Γεννηματά και άλλα νοσοκομεία.   

«Αυτή τη στιγμή ο Ευαγγελισμός έχει φρακάρει. Δεν μπορεί να πάρει άλλους ασθενείς, είναι γεμάτος και με κρούσματα Covid-19» τόνισε. «Εφημερεύαμε προχθές. Από τα περιστατικά που μπήκαν Covid-19, τα μισά διασωληνώθηκαν. Αυτό σημαίνει ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά», εκτίμησε η κα Παγώνη.   

Όπως είπε, τα κρούσματα που καταγράφονται σήμερα είναι αποτέλεσμα της κατάστασης που επικρατούσε πριν από 15 ημέρες, περί τις 5 Σεπτέμβρη, που επέστρεψαν και οι τελευταίοι εκδρομείς λίγο πριν ανοίξουν τα σχολεία.    

Παναγιωτόπουλος: Επιλεκτική αναστολή δραστηριοτήτων και όχι πλήρες κλείσιμο   

Ο καθηγητής δημόσιας υγείας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμώνων, Τάκης Παναγιωτόπουλος προειδοποίησε πως η χώρα βρίσκεται σε κομβικό σημείο σχετικά με το αν θα καταγράψει μεγάλη εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, «δηλαδή σχεδόν διπλασιασμό τους κάθε λίγες ημέρες»   

Για το σενάριο lockdown ξεκαθάρισε πως αυτό που συζητείται δεν είναι ένα πλήρες κλείσιμο, αλλά μια επιλεκτική αναστολή σε δραστηριότητες και ενδεχομένως σε περιοχές. Τα ακριβή μέτρα θα εξαρτηθούν από τα επιδημιολογικά δεδομένα, τόνισε ο καθηγητής, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο μείωσης του επιτρεπόμενου ωραρίου για κάποιες δραστηριότητες.    

Σύμφωνα με χθεσινό ρεπορτάζ του Open TV, ήδη στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός νοσηλεύονται 30 ασθενείς ενώ σήμερα άνοιξε και δεύτερη ΜΕΘ για κορωνοϊό. Την ίδια στιγμή, 23 ασθενείς νοσηλεύονται στις ΜΕΘ του νοσοκομείου «Σωτηρία», όπου υπάρχουν μόλις 5 κενές κλίνες, ενώ γεμάτη είναι η ΜΕΘ στο «Θριάσιο» όπου νοσηλεύονται 8 ασθενείς. Τέλος στο «Αττικό», υπάρχουν μόλις 3 κενές κλίνες.   

Προκειμένου να αποσυμφορηθεί η κατάσταση, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πως από σήμερα, προσθέτει 40 νέες κλίνες σε Αττική και Χαλκίδα, ενώ τρία επιπλέον νοσοκομεία μπαίνουν στη μάχη κατά του κορωνοϊού- το Λαϊκό, το Ιπποκράτειο και το Γεννηματάς. 



Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: