Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2020

Η Μονή που κρέμεται σε απόκρημνο βράχο του Παρνασσού και ο διατηρητέος οικισμός έκπληξη σε 2,5 ώρες από Αθήνα



Μόνο δέος μπορεί να νιώσει κανείς αντικρίζοντας τη μονή που κρέμεται σε απόκρημνο βράχο στον Παρνασσό. Ο λόγος για την Αγιά Ιερουσαλήμ, στην Αμφίκλεια, η οποία συναντάται στη χαράδρα Βαρσάμω, που πήρε το όνομά της από κάποια Βαρσάμω που σκοτώθηκε στην περιοχή μαζεύοντας σεληνόχορτα.

Χτισμένη μέσα σε μια μεγάλη σπηλιά, μέρος της οποίας καταλαμβάνεται από το ναό, η μονή χρονολογείται από τον 11ο αι. μ.Χ. και σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία ιδρύθυκε από μοναχούς -Βενέδικτους, Ιωαννίτες και Ναΐτες- που έφυγαν από τα Ιεροσόλυμα πριν από το 1204.

Κάτω από τον ναό υπάρχει μια μεγάλη κρύπτη, η οποία χρησιμοποιούνταν από τους μοναχούς ως κρυψώνα κειμηλίων της εκκλησίας, όταν κινδύνευαν από κατακτητές, ενώ πάνω από τον ναό παρατηρείται μια άλλη σπηλιά, γνωστή και ως «το κελί του παππού», όπου λέγεται ότι εδώ κατοικούσε κάποιος ασκητής.

Κατά την εποχή της Τουρκοκρατίας ο ναός λειτούργησε ως καταφύγιο των κατοίκων της Αμφίκλειας, ενώ λέγεται ότι εδώ είχε το καραούλι του ο Οδυσσέας Ανδρούτσος.

Ο ναός είναι αφιερωμένος στην Παναγία Ιερουσαλήμ, ωστόσο υπάρχουν και πληροφορίες που αναφέρουν ότι μπορεί να ήταν αφιερωμένος στην Αγία Ιερουσαλήμ, τοπική αγία της Φθιώτιδας. Η πρόσβαση στο ναό είναι σχετικά εύκολη μέσα από μονοπάτι στη χαράδρα του Κεραμιδίου.




Ο διατηρητέος οικισμός – έκπληξη στους πρόποδες του Παρνασσού

Μια ιστορική κωμόπολη 2,5 ώρες από την Αθήνα

O διατηρητέος οικισμός της Αμφίκλειας αποτελεί ιδανική επιλογή για ένα χαλαρωτικό σαββατοκύριακο στον Παρνασσό. Με μεγάλο της ατού το γεγονός ότι βρίσκεται σε απόσταση 2,5 ωρών από την Αθήνα και μόλις 17 χλμ. από το δημοφιλέστερο χιονοδρομικό της χώρας, συναντάται στους βορειοανατολικούς πρόποδες του Παρνασσού.

Πρόκειται για μια αρκετά low profile επιλογή, συγκριτικά με την κοσμοπολίτικη και πολυσύχναστη Αράχωβα, ωστόσο αρκετά ενδιαφέρουσα και με πολλές όμορφες εικόνες και εμπειρίες να προσφέρει στους επισκέπτες της.

Βασικό χαρακτηριστικό της ιστορικής κωμόπολης είναι η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της, με τα πέτρινα σοκάκια, τις παραδοσιακές βρύσες και εκκλησίες.

Από τα αξιοθέατα που σίγουρα κερδίζουν την προσοχή του επισκέπτη το Μουσείο Άρτου και η λίμνη Καλλιδρόμου (γνωστή και ως Νευρόπολου), ενώ στον Βοιωτικό Κηφισό έχει την δυνατότητα κανείς να περπατήσει πάνω σε πετρόχτιστα γεφύρια, να παρατηρήσει τη χλωρίδα και την πανίδα κατά μήκος του, ή και να κάνει canoeing στα νερά του.

Φυσικά, μια περιήγηση στον Εθνικό Δρυμό Παρνασσού δεν μπορεί να λείψει από την ατζέντα του επισκέπτη της περιοχής, καθώς η Αμφίκλεια βρίσκεται στα όρια του πυρήνα του. Κοντά στην κωμόπολη βρίσκεται και η εντυπωσιακή μονή της Αγίας Ιερουσαλήμ, που μοιάζει να κρέμεται σε επιβλητικό βράχο.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι χαρακτηριστικό του οικισμού είναι η μέχρι σήμερα εφαρμογή των ρουμελιώτικων ηθών και εθίμων, τα οποία διατηρούνται αναλλοίωτα στο χρόνο.

newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: