Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2020

'Αρση βαρών στην αρχαιότητα (Ο λίθος του Βύβωνα -Αρχαιολογικό Μουσείο της Ολυμπίας) .

 


Στο Πελόπιο, κοντά στην Αρχαία Ολυμπία, βρέθηκε βράχος βάρους 143,5 κιλών, στον οποίο είναι χαραγμένη επιγραφή που χρονολογείται από τον 6ο ΠΧ. αιώνα και αναφέρει:

Βύβων τ' ἐτέρει χερὶ ὑπὲρ κεφαλὰς ὑπερέβαλε τὸ ὄφοια
Δηλαδη "Ο αθλητής Βύβων με ανύψωσε με το ένα χέρι πάνω από το κεφάλι του"."
Αν και δεν ήταν στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων της αρχαιότητας, η άρση βαρών περιλαμβανόταν στους τοπικούς αγώνες και οι γνωστότερες κορυφαίες επιδόσεις αθλητών είναι εκείνες του Βύβωνα και του Ευμάστα.
Από την επιγραφή αλλά και από το ότι η πέτρα ήταν λαξευμένη ώστε να μπορεί ο αθλητής να την πιάνει με το χέρι (λαβή), συμπεραίνεται ότι ο Βύβων ήταν νικητής σε διαγωνισμό άρσης βαρών.
Κανένας σύγχρονος αθλητής δεν έχει σηκώσει 143,5 κιλά με το ένα χέρι, ούτε καν με αλτήρα, πόσο μάλλον πέτρα, που είναι ασύγκριτα πιο δύσκολο εγχείρημα.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Στη Σαντορίνη βρέθηκε μια άλλη ογκώδης πέτρα βάρους 480 κιλών που επάνω της είχε χαραγμένη την πληροφορία ότι ο αθλητής Εύμαστας, γιος του Κριτόβουλου, τη σήκωσε από το έδαφος. Αυτό το αγώνισμα όμως, το σήκωμα δηλαδή βαριών αντικειμένων δεν είχε καθιερωθεί στους μεγάλους πανελλήνιους αγώνες, παρά μόνο γίνονταν περιθωριακά.