Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2020

Μετρό Θεσσαλονίκης και αρχαιολογικά ευρήματα Ρωμαϊκής περιόδου



Τα ξημερώματα εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, (ΚΑΣ), η μελέτη απόσπασης, μεταφοράς και επανατοποθέτησης του αρχαιολογικού συμπλέγματος της Μέσης Οδού που αποκαλύφθηκε κατά τις ανασκαφές στο σταθμό Βενιζέλου του Μετρό της Θεσσαλονίκης. 


Είμαστε και επισήμως πλέον η μόνη χώρα στον κόσμο που καταστρέφει τα μνημεία και τον πολιτισμό της. 


Όταν στη Νάπολη της Ιταλίας, στη Σόφια της Βουλγαρίας και σε πολλές πόλεις ανά τον κόσμο, αντίστοιχα ρωμαϊκά και βυζαντινά μνημεία που αποκαλύφθηκαν κατά τις ανασκαφές στην πορεία εκτέλεσης έργων Μετρό είτε έμειναν κατά χώρα και ενσωματώθηκαν πλήρως στον σταθμό, όπως στον κεντρικό σταθμό Μετρό της Νάπολης, είτε μετακινήθηκε ολόκληρος ο σταθμός, προκειμένου να παραμείνουν τα μνημεία αμετακίνητα στη θέση τους, όπως συνέβη στον κεντρικό σταθμό Μετρό της Σόφιας για αντίστοιχης εποχής ευρήματα με τα δικά μας.


Αλλά στα υπόλοιπα κράτη της Ευρώπης, οι αρχαιολογικές αρχές οι αντίστοιχες με το ΚΑΣ είναι ανεξάρτητες και δρουν με καθαρά επιστημονικά κριτήρια. Δεν ελέγχονται αποκλειστικά από την εκάστοτε κυβέρνηση, ούτε διορίζονται από αυτήν κάθε φορά μετά τις εκλογές, αποτελώντας στην πραγματικότητα κυβερνητικά φερέφωνα και εκτελώντας εντεταλμένη υπηρεσία

Γιάννης Α. Μυλόπουλος -απόσπασμα δημοσιεύματος (tvxs.gr)


Η συνέχεια στο Συμβούλιο της Επικρατείας

Υπενθυμίζεται ότι στο ΣτΕ έχουν καταθέσει αίτηση ακύρωσης της απόφασης απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων στον σταθμό «Βενιζέλου», ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, η Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων, ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟΑ Αττικής, Στερεάς και Νήσων, ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων, επίσης η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και η Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία, καθώς και η Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Η δικάσιμος έχει οριστεί για τις 6 Νοεμβρίου.

ΣΚΑΙ.tv

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Απορία :
Πως είναι δυνατόν η “μαραθώνια” συνεδρίαση για το θέμα, που ξεκίνησε αργά το απόγευμα της Τετάρτης 23/9 και ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης 24/9 να κρατήσει τόσες ώρες και η απόφαση νάναι ομόφωνη ;

Ανώνυμος είπε...

Και ύστερα απαιτούμε από τους Τούρκους να σεβασθούν την Αγιά Σοφιά…

Ανώνυμος είπε...

ποιά σχέση έχει λέει ο εργολάβος με τον επικεφαλή του ΚΑΣ;