Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2018

Πνοές ανέμων - μουσείο Δελφών

EΛΛHNIKH ΔHMOKPATIA
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΦΩΚΙΔΟΣ

Έδρα Εφορείας: Αρχ/κό Μουσείο Δελφών
Tαχ. Δ/νση        : Κεντρικό ΕΛΤΑ Άμφισσας
Ταχ. Θυρίδα  90
Άμφισσα, Τ.Κ. 33100
Πληροφορίες   : Βασιλείου Μ.
Τηλέφωνο        : 22650 82313
FAX                  : 22650 82966
E-mail:              : efafok@culture.gr








ΠΡΟΣ: Τα ΜΜΕ του Ν. Φωκίδας





ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής δράσης της Διεύθυνσης Μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού Περιβάλλον & Πολιτισμός 2018 με ευρύτερο θέμα Πνοές Ανέμων η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδος διοργάνωσε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «...φύσα αεράκι, φύσα με...» για μαθητές Δημοτικού στο αρχαιολογικό μουσείο Δελφών και στον αρχαιολογικό χώρο της Κίρρας.
Στο αρχαιολογικό χώρο της Κίρρας παρακολούθησαν το πρόγραμμα συνολικά 143 μαθητές από τα Δημοτικά Σχολεία της Κίρρας και της Δεσφίνας. Οι μικροί μαθητές με τη βοήθεια παρουσίασης εικόνων σε διαφάνειες συζήτησαν για τη μυθολογία του ανέμου, τον Αίολο και τον Ίκαρο, τη λειτουργία των ανεμόμυλων του Γαλαξειδίου, τη χρήση του ανέμου στη ναυσιπλοΐα και την αρχαία τεχνολογία μελέτης και πρόβλεψης των καιρικών φαινομένων. Στη συνέχεια έγινε ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο των νεωσοίκων, στο μεσαιωνικό πύργο και το αρχαίο λιμάνι της Κίρρας.
Αντίστοιχα στο αρχαιολογικό μουσείο Δελφών παρακολούθησαν το πρόγραμμα συνολικά 74 μαθητές από τα Δημοτικά Σχολεία Δελφών και Άμφισσας, οι οποίοι μετά την παρουσίαση της μυθολογίας και της αρχαίας και σύγχρονης τεχνολογίας για την παραγωγή αιολικής ενέργειας ξεναγήθηκαν στο μουσείο αναζητώντας τα «μαγικά φτερά των αρχαίων» στα εκθέματα του μουσείου. Το ίδιο πρόγραμμα παρουσιάστηκε από τους υπαλλήλους της Υπηρεσίας μας σε ομάδα 15 μελών της Εταιρείας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας της Άμφισσας στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Άμφισσας.
Στο τέλος του κάθε προγράμματος οι μαθητές και τα μέλη της Εταιρείας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας ζωγράφισαν και κατασκεύασαν χάρτινες βεντάλιες και χάρτινο «φουρφούρι» με καλαμάκι και πινέζα, και έλαβαν το έντυπο υλικό του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού για τις Πνοές Ανέμων.

Η Προϊσταμένη της Εφορείας   

Αθανασία Ψάλτη
Αρχαιολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια: