Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018

Ελλάδα: 2ος δημοφιλέστερος προορισμός για τους Ρώσους


Περισσότεροι από 900.000 Ρώσοι τουρίστες αναμένεται να επισκεφτούν ελληνικούς προορισμούς ως το τέλος του έτους


Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώνεται το Αφιερωματικό Ετος Τουρισμού Ελλάδας – Ρωσίας 2017-2018, το οποίο αποτέλεσε πρωτοβουλία της Υπουργού Τουρισμού, Ελενας Κουντουρά, και της Ομολόγου της, Alla Manilova, και το οποίο συνιστά στρατηγικό πυλώνα διαπεριφερειακής σύμπραξης με τη στήριξη του ιδιωτικού τομέα και των τουριστικών φορέων.
Ένα Αφιερωματικό Έτος Τουρισμού, το οποίο αποτελεί ένα πρωτοποριακό επιχειρησιακό πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών με στόχο την ανάδειξη νέων ελληνικών περιφερειακών προορισμών, των ανταγωνιστικών τους πλεονεκτημάτων, την αντίστοιχη δημιουργία νέων θεματικών προϊόντων και τη διεύρυνση της ελληνικής τουριστικής προσφοράς με ουσιαστική ενίσχυσή της τουριστικής ροής από τη Ρωσία προς την Ελλάδα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

10 νέες πτήσεις
Στο πλαίσιο του Αφιερωματικού Ετους Τουρισμού Ελλάδας – Ρωσίας 2017-2018, να σημειωθεί, ότι η Ελλάδα αποτέλεσε τον 2ο δημοφιλέστερο προορισμός Ρώσων τουριστών στον κόσμο. Καταγράφηκε ρεκόρ συμμετοχής της Ελλάδας σε εκθέσεις τουρισμού στην Ρωσία με μεγάλη συμμετοχή Ελλήνων συνεκθετών ενώ συνολικά πραγματοποιήθηκαν 31 δράσεις στις δύο χώρες και 16 ταξίδια εξοικείωσης Ρώσων δημοσιογράφων και στελεχών της ρωσικής ταξιδιωτικής βιομηχανίας σε ελληνικούς προορισμούς.
Επίσης, δρομολογήθηκαν 10 νέες πτήσεις από περιφερειακά αεροδρόμια της Ελλάδας απευθείας με αεροδρόμια της Ρωσίας και 6 με ενδιάμεσους σταθμούς. Οι ελληνικοί προορισμοί είναι από τους λίγους ευρωπαϊκούς που δεν επηρεάστηκαν αρνητικά από την αύξηση του ευρώ έναντι του ρουβλίου και την πολιτική των μεγάλων «εκπτώσεων» των τουρκικών ξενοδόχων. Η Ελλάδα σημείωσε άνοδο άνω του 1% στη συνολική κίνηση Ρώσων ταξιδιωτών και 5% στα οργανωμένα πακέτα διακοπών το 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία του ROSTOURISM και της Ενωσης της Ρωσικής Τουριστικής Βιομηχανίας (ATOR), παρά τη μείωση του ρυθμού ανάπτυξης του εξερχόμενου τουρισμού της Ρωσίας.
Επιπρόσθετα, υπήρξε νέο πλαίσιο διμερούς συνεργασίας μεταξύ ελληνικών και ρωσικών περιφερειών για συνεργασία στους τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού, του εμπορίου και της αεροπορικής συνδεσιμότητας.
Εμφαση στο city break
Παρά τις οικονομικές δυσκολίες, την αστάθεια της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ρουβλίουκαι τη στροφή των Ρώσων τουριστών σε τουριστικούς προορισμούς εντός της Ρωσίας, λόγω της φιλοξενίας του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου, η Ελλάδα φέτος βελτίωσε σημαντικά την θέση της στον τομέα του οργανωμένου τουρισμού σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
Το 2018 αναδείχθηκε δημοφιλής προορισμός των Ρώσων επισκεπτών για πρώτη φορά και τους χειμερινούς μήνες (αύξηση 5% το 1ο εξάμηνο του έτους), δίνοντας έμφαση στο city-break σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τα οργανωμένα επαγγελματικά ταξίδια Ρωσικών εταιρειών, την φιλοξενία Ρωσικών εθνικών και συνολικά αθλητικών ομάδων για προπονητικό τουρισμό και τον οργανωμένο εκπαιδευτικό τουρισμό σχολείων και πανεπιστημίων της Ρωσίας.

Στο πλαίσιο του κεντρικού σχεδιασμού των αρμόδιων για τον τουρισμό Υπουργών της Ελλάδας και της Ρωσίας πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά η διασύνδεση 9 Περιφερειών της Ελλάδας και 30 Περιφερειών της Ρωσίας, όπου περιελάβανε εκτενείς παρουσιάσεις του τουριστικού προϊόντος των Περιφερειών των δύο χωρών, B2B συναντήσεις και συναντήσεις εργασίας με έμφαση στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα των Περιφερειών και τα θεματικά τουριστικά προϊόντα (πολιτιστικό τουρισμό, θρησκευτικό-προσκυνηματικό, σχολικό, συνεδριακό, θαλάσσιο και τουρισμό υγείας και ευεξίας).
Να σημειωθεί, ότι το Υπουργείο Τουρισμού καθ’ όλη τη διάρκεια του Αφιερωματικού Ετους λειτούργησε ως «γέφυρα» για τον συντονισμό των δράσεων με τα συναρμόδια Υπουργεία, τις Περιφέρειες και τον ιδιωτικό τομέα  για να προωθηθούν από ελληνικής πλευράς  πρόσθετες στοχευμένες επιχειρησιακές δράσεις στη Ρωσία
Ντέπη Χιωτοπούλου

Ντέπη Χιωτοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: