Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018

Δελφοί - Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018




Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδος

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


            Το 2018 είναι το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς, στο πλαίσιο του οποίου θα πραγματοποιηθούν ποικίλες δραστηριότητες, εκδηλώσεις και εορτασμοί σε ευρωπαϊκό, εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Ο κύριος στόχος του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς είναι να ενθαρρύνει όσο το δυνατόν περισσότερο κοινό να ανακαλύψει και να εξερευνήσει την πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης, αλλά και να τονώσει το αίσθημα της ευρωπαϊκής ταυτότητας. Το σύνθημά του είναι: «Η κληρονομιά μας: όταν το παρελθόν συναντά το μέλλον». Κατά τη διάρκεια αυτού του Έτους όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες καλούνται να λάβουν μέρος στις ποικίλες δραστηριότητες που διοργανώνονται στην Ευρώπη και έχουν ως σκοπό την γνωριμία με την πολιτιστική κληρονομιά.
            Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδος συμμετέχει στον εορτασμό με σειρά εκδηλώσεων που έχουν ως τίτλο: «Το αρχαίο θέατρο των Δελφών». Το συγκεκριμένο μνημείο επιλέχθηκε αφενός λόγω του έργου «Αποκατάσταση αρχαίου θεάτρου Δελφών», που είναι σε εξέλιξη με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος, και αφετέρου λόγω της συμβολικής του διάστασης στην αρχαία αλλά και τη σύγχρονη ιστορία των Δελφών.
            Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων θα διοργανωθεί την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2018 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών ημερίδα για το ευρύ κοινό, στην οποία θα παρουσιαστούν τα νεώτερα επιστημονικά στοιχεία του έργου της ανάδειξης του μνημείου και θα συζητηθεί η συμβολή του έργου στην πνευματική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Θα ακολουθήσει μουσική εκδήλωση με τίτλο “Η μουσική που κάνει τη σιωπή και κλαίει” του συνθέτη Δημήτρη Μαραμή.
            Το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018 θα πραγματοποιηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών στρογγυλή τράπεζα με θέμα τα επιστημονικά προβλήματα και τα τεχνικά ζητήματα που έχουν προκύψει κατά την εκτέλεση του έργου καθώς και οι μέθοδοι αντιμετώπισής τους. Έχουν κληθεί για να καταθέσουν τις απόψεις τους Εφορείες Αρχαιοτήτων οι οποίες εκτελούν έργα αναστήλωσης σε αρχαία θέατρα.
            Από τις 20 Οκτωβρίου έως τις 20 Νοεμβρίου θα υλοποιούνται στον Αρχαιολογικό Χώρο και το Μουσείο των Δελφών ξεναγήσεις σε τοπικούς συλλόγους και εκπαιδευτικά προγράμματα σε σχολικές μονάδες και κοινωνικές δομές, προκειμένου να γνωρίσουν από κοντά το έργο της ανάδειξης του αρχαίου θεάτρου Δελφών.
Η συμμετοχή στο πρόγραμμα θα είναι ελεύθερη μετά από έγκαιρη κράτηση.
Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε όπως επικοινωνήσετε με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδος: 22650 82313 (Περβολαράκη Ειρήνη-Παπαθανασίου Θεοδώρα).


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ποιας κληρονομιας, του βωξίτη θα εννοείτε;