Τρίτη 5 Ιουνίου 2018

Το πιο Folli Follie κόλπο: «Τρελή-τρέλα» 700 εκατ. πούλησαν οι Κουτσολιούτσοι

Βροχή οι αγωγές απ' όλο τον κόσμο, τεράστια δυσφήμηση για τη χώρα στην πιο κρίσιμη στιγμή - Οι συνέταιροι στην Ελλάδα παίρνουν τον έλεγχο των Attica ενώ οι Κινέζοι της Fosun... σφυρίζουν αδιάφορα - Αγωνία για τους 1.000 εργαζομένους και βαρύτατες ευθύνες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς



Σε εφιάλτη για εργαζομένους και επενδυτές εξελίσσεται η υπόθεση της Folli Follie, διασύροντας την αξιοπιστία της ελληνικής αγοράς. Κυβέρνηση και Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αντιμετωπίζουν το πρωτοφανές φιάσκο με ένα μείγμα αμηχανίας και αδράνειας με αποτέλεσμα έναν μήνα μετά τις καταγγελίες του fund QCM να μη γνωρίζει κανείς τι είναι αλήθεια και τι ψέματα
Στο μεταξύ οι μέτοχοι και οι ομολογιούχοι της Folli Follie μέσα σε 22 ημέρες υπέστησαν ζημιές που ξεπερνούν τα 700 εκατ. ευρώ και φοβούνται -δικαιολογημένα- για τα χειρότερα.

Η υπόθεση της Folli Follie ξεκίνησε στις 3 Μαΐου όταν ο Γκάμπριελ Γκρέγκο, επικεφαλής του fund Quin­tessential Capital Management (QCM), παρουσίασε στη Νέα Υόρκη μία έκθεση για την ελληνική εταιρεία με τον τίτλο «Η άλλη ελληνική Parmalat». Η έκθεση περιλάμβανε βαρύτατες κατηγορίες για τη Folli Follie. Αμφισβητούσε τις πωλήσεις της, υποστήριζε ότι τα σημεία πώλησης είναι 289 και όχι 587 όπως δηλώνει η ίδια, έθετε ερωτήματα για τα υψηλά αποθέματα και τις μεγάλες απαιτήσεις στον ισολογισμό του ομίλου κ.λπ. Μεταξύ άλλων, το QCM επισήμανε ότι η F.F. αν και είναι εταιρεία λιανικών πωλήσεων με κέρδη και τζίρο που συνεχώς αυξάνουν, ταυτόχρονα έχει αρνητικές ταμειακές ροές.
folli-follie_03
Γκάμπριελ Γκρέγκο, ο Αμερικανοϊσραηλινός «τρομοκράτης» του fund QCM

Γκάμπ

Επιπλέον αμφισβήτησε την αξιοπιστία των ορκωτών λογιστών της στις θυγατρικές της στην Ασία. Με δυο λόγια, το QCM αμφιβάλλει για τις πωλήσεις ύψους 1,4 δισ. και την ύπαρξη ταμείου 446 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρει ο ισολογισμός της F.F. Η εταιρεία αντέδρασε διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς του QCM. Δήλωσε ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη, ενώ ακολούθησε και ανακοίνωση-απάντηση στις κατηγορίες για τα οικονομικά στοιχεία. Ωστόσο περιείχε κάποια λάθη προκαλώντας σχόλια σε διεθνή μέσα ενημέρωσης. Τριάντα δύο ημέρες μετά δεν υπάρχει από τους αρμόδιους καμία τεκμηριωμένη απάντηση για το τι πραγματικά έχει συμβεί. Το QCM κατηγορεί, η F.F. διαψεύδει, ενώ στις 25 Μαΐου η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς διέκοψε τη διαπραγμάτευση της μετοχής, μετά από αίτημα της Folli Follie μέχρι την ολοκλήρωση του ελέγχου από την Ernst & Young. Στο μεταξύ η μετοχή είχε χάσει τον τελευταίο μήνα σχεδόν το 70% της αξίας της, με το 30% στις τελευταίες επτά συνεδριάσεις. Από τα 15,6 κατρακύλησε στα 4,8 ευρώ. Στις 3 Μαΐου η κεφαλαιοποίησή της ήταν 1,027 δισ. και στις 25 Μαΐου είχε υποχωρήσει στα 321,3 εκατ. ευρώ.

Γιατί καθυστέρησε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς; 

Την ίδια ημέρα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανακοίνωσε ότι η Folli Follie στην επιστολή που έστειλε ζητώντας την αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής, δήλωσε αδυναμία παροχής στοιχείων που αφορούν τις οικονομικές της καταστάσεις. Είχαν περάσει 22 ημέρες από τις καταγγελίες του QCM για να πληροφορηθούν οι επενδυτές ότι η εταιρεία δεν μπορούσε να δώσει στοιχεία για τον ισολογισμό της!

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χαράλαμπος Γκότσης, ένας 75χρονος συνταξιούχος καθηγητής που βρέθηκε στη θέση αυτή με αρωγό τους δεσμούς του με τον Γιάννη Δραγασάκη, υποτίμησε εξαρχής την κατάσταση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Γκότσης το πρωί της Παρασκευής 4 Μαΐου που ξεκίνησε η ελεύθερη πτώση της Folli Follie βρισκόταν σε συνεδρίαση με χρηματιστές. Κάποιοι από αυτούς στο περιθώριο της συνάντησης του είπαν ότι η περίπτωση της F.F. είναι σοβαρή υπόθεση, ότι πολλά έχουν ακουστεί τελευταία και πως θέλει προσοχή. Ο κ. Γκότσης λέγεται ότι τους απάντησε: «Ανοησίες, συμβαίνουν αυτά τα πράγματα, θα εκτονωθεί». Στη συνέχεια πήρε το αεροπλάνο και έφυγε για τη Βουδαπέστη, όπου σκόπευε να μείνει όλη την εβδομάδα για κάποιο συνέδριο. Τη Δευτέρα, όμως, το απόγευμα αναγκάστηκε να πάρει το αεροπλάνο και να επιστρέψει εσπευσμένα στην Αθήνα γιατί το Χρηματιστήριο κλονιζόταν από ανάλογες φήμες που παρέσυραν πτωτικά και άλλες μετοχές και η κυβέρνηση αναρωτιόταν τι συμβαίνει.

Αν ένα ανάλογο περιστατικό είχε συμβεί στις ΗΠΑ, τη Βρετανία ή οπουδήποτε αλλού στον προηγμένο κόσμο, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα είχε διακόψει άμεσα τη διαπραγμάτευση των μετοχών μέχρι να αποσαφηνιστεί τι πραγματικά συμβαίνει, ώστε να έχουν όλοι οι επενδυτές την ίδια ενημέρωση. Ταυτόχρονα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που διαθέτει αρμόδιες διευθύνσεις και εξειδικευμένο προσωπικό, θα έστελνε άμεσα ελεγκτές στα γραφεία της Folli Follie για να ερευνήσουν τα οικονομικά στοιχεία. Αν στις πρώτες δύο-τρεις ημέρες δεν παρουσιάζονταν τραπεζικές αποδείξεις για την ύπαρξη του ταμείου, η σκυτάλη θα πέρναγε στον εισαγγελέα. Οπωσδήποτε καμία εποπτική αρχή δεν θα περίμενε από τις 3 έως τις 25 Μαΐου για να δηλώσει η εταιρεία «αδυναμία παροχής στοιχείων».
folli-follie_02
Δημήτρης Κουτσολιούτσος, ο πατριάρχης της οικογένειας

Δη

Κυβερνητική εμπλοκή 

Ο πρόεδρος της επιτροπής αρχικά επιδίωξε να δικαιολογήσει το γεγονός ότι δεν σταμάτησε άμεσα τη διαπραγμάτευση της μετοχής λέγοντας (στον 9,84) ότι δεν είχε τα νομικά εργαλεία. Στη συνέχεια αναδιπλώθηκε και έδωσε συνέντευξη σε εφημερίδα λέγοντας ότι σε αυτές τις περιπτώσεις δεν πρέπει να σταματάς τη διαπραγμάτευση της μετοχής. Στο τέλος, είπε στη Βουλή ότι η υπόθεση της FF είναι «πρωτόγνωρη», αν και ο μετοχικός ακτιβισμός είναι παλιά μόδα στις ΗΠΑ που έχει έρθει και στην Ευρώπη.

Ωστόσο, πίσω από την αδράνεια και την ομφαλοσκόπηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς δεν κρύβονται μόνο τα τραγικά λάθη και η απειρία του κ. Γκότση. Τη διαχείριση της κρίσης επιδείνωσε η εμπλοκή της κυβέρνησης. Η υπόθεση FF είναι εξαιρετικά σοβαρή. Έχει 1.000 εργαζόμενους στη χώρα και ενισχύει την εντύπωση για greek statistics, σε μια περίοδο όπου η κυβέρνηση σχεδιάζει έξοδο στις αγορές. Επιπλέον στην αγορά κυκλοφόρησαν πληροφορίες που ήθελαν την οικογένεια Κουτσολιούτσου να βρήκε κυβερνητικά ερείσματα που της εξασφάλισαν πίστωση χρόνου ως το τέλος Μαΐου.

Γενικότερα, φαίνεται πως από κυβερνητικά στελέχη δόθηκε γραμμή να δοθούν χρονικά περιθώρια για χειρισμούς από την πλευρά της FF, πριν οι διαδικασίες πάρουν δικαστική ή άλλη μορφή. Η προθεσμία που έδωσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στη διοίκηση της Folli Follie να παρουσιάσει το ταμείο -στο τέλος του 2017 διέθετε 446 εκατ. σύμφωνα με τον ισολογισμό της- αρχικά ήταν μία εβδομάδα. Στη συνέχεια παρατάθηκε για 2 ημέρες και μετά δόθηκε και νέα παράταση για μία ακόμη εβδομάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Δ. Κουτσολιούτσος στη χρονική ανάσα που πρόσφερε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προσπάθησε απεγνωσμένα και προς διαφορετικές κατευθύνσεις να επιτύχει μια επιχειρηματική συμφωνία. Ενα deal με όρους και προϋποθέσεις που θα έβγαζαν την οικογένεια και την εταιρεία από τη δύσκολη θέση. Εκτός συνόρων λέγεται έγιναν αλλεπάλληλες προσπάθειες εξεύρεσης κεφαλαίων. Οι πληροφορίες θέλουν να έγιναν κρούσεις και να αναζητήθηκαν -χωρίς επιτυχία, τουλάχιστον μέχρι στιγμής- περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ. Η άμμος στην κλεψύδρα τελειώνει χωρίς να έρχεται η πολυπόθητη συμφωνία. Ταυτόχρονα η πίεση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την αδράνεια εντεινόταν. Κάτω από τις συνθήκες αυτές η Επιτροπή ανακοίνωσε στις 25 Μαΐου ότι η εταιρεία δηλώνει πως δεν μπορεί να παράσχει τα οικονομικά στοιχεία που ζήτησε.

Πλήγμα για την ελληνική κεφαλαιαγορά 

Το πλήγμα στην αξιοπιστία της ελληνικής κεφαλαιαγοράς είναι τεράστιο. Η Folli Follie δεν είναι μια οποιαδήποτε εταιρεία. Είναι μια ελληνική πολυεθνική με περίπου 7.500 μετόχους, μεταξύ των οποίων περισσότερα από 100 funds από όλο τον κόσμο. Το μετοχολόγιό της περιλαμβάνει τα μεγαλύτερα ονόματα στον κόσμο των επενδύσεων και των αγορών. Η Fidelity έχει το 8,3%, ενώ σημαντικό ποσοστό έχει και το Vanguard Group. Στο μετοχολόγιο φιγουράρουν επίσης ονόματα όπως η Norges Bank, η BlackRock, η Templeton, η Allianz κ.ά.

Επιπλέον, η FF είχε εκδώσει ομόλογα που βρίσκονται κυρίως στα χέρια πελατών του private banking. To ένα ομόλογο εκδόθηκε στο Λουξεμβούργο, είναι μετατρέψιμο, ύψους 250 εκατ. ευρώ και λήγει τον Ιούλιο 2019. Το άλλο που λήγει τον Νοέμβριο του 2021, εκδόθηκε στην Ελβετία, το ύψος του είναι 150 εκατ. φράγκα και είναι unsecured, δηλαδή δεν έχει εξασφαλίσεις. Οι μέτοχοι της FF ήταν περισσότερο ξένοι και λιγότερο Έλληνες. Αντίθετα, φαίνεται ότι αρκετά από τα ομόλογα που είχαν ελκυστικά επιτόκια (3,5% και 1,75%) βρίσκονται στα χέρια αρκετών Ελλήνων, τόσο θεσμικών επενδυτών όσο και ιδιωτών. Οι ξένοι επενδυτές έχουν παρακολουθήσει την υπόθεση της Νεοχημικής, η οποία πουλήθηκε στον αμερικανικό κολοσσό της Carlyle και στη συνέχεια επέστρεψε και πάλι στους ιδιοκτήτες της με αναστροφή της πώλησης καθώς οι Αμερικάνοι υποστήριζαν ότι τα πράγματα δεν ήταν όπως τους τα είχαν πει. Ακολούθησε τον Οκτώβριο του 2015 η κατάρρευση της εισηγμένης στο Λονδίνο ελληνικής εταιρείας λογισμικού Globo, μετά από καταγγελίες και πάλι του QCM για λογιστικές ατασθαλίες. Και τότε, όπως και στην περίπτωση της FF, το QCM είχε σορτάρει τις συγκεκριμένες μετοχές, δηλαδή είχε πουλήσει μετοχές που δεν κατείχε, ποντάροντας στην πτώση της τιμής.

Η αγορά μούδιασε από την επίθεση κατά της Folli Follie και την τουλάχιστον ασθενική αντίδραση της τελευταίας. Η διοίκηση της FF υποστηρίζει ότι πρόκειται για συντονισμένη διασπορά παραπλανητικών ειδήσεων, η οποία έχει δημιουργήσει αδικαιολόγητα έντονα αρνητικό κλίμα για την εταιρεία. Οι χρηματιστές αναφέρουν ότι οι ξένοι επενδυτές έγιναν ξαφνικά πιο επιφυλακτικοί και πλέον ακούν όλο και συχνότερα τη φράση «άσ’ το για τώρα και θα δούμε αργότερα». Οι ελεγκτικές εταιρείες έγιναν αποδέκτες συγκεκριμένων ερωτημάτων από ξένους πελάτες που αποκαλύπτουν ανησυχία, ενώ στους οικονομικούς και νομικούς ελέγχους που είναι σε εξέλιξη , οι ξένοι πελάτες έγιναν πιο απαιτητικοί. Με τη χώρα να φιλοδοξεί από τον Αύγουστο να επιστρέψει στις αγορές, η υπόθεση Folli Follie ήταν αυτό που δεν χρειαζόταν, καθώς ανακαλεί μνήμες greek statistics και περνάει το μήνυμα πως το σύστημα στη χώρα είναι σάπιο.

Μέχρι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος στα οικονομικά της εταιρείας από την Ernst &Young, δεν θα μάθουμε τι πραγματικά συμβαίνει στη Folli Follie. Αν ο έλεγχος κινηθεί με ταχύτατους ρυθμούς, εκτιμάται ότι θα έχουμε τεκμηριωμένα αποτελέσματα και από τις δραστηριότητες στην Ασία περίπου προς τον Σεπτέμβριο. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μετά τον θόρυβο αποφάσισε να προσφύγει στην Δικαιοσύνη κατά της Folli Follie κατηγορώντας την εταιρεία για παρεμπόδιση ελέγχου και άρνηση παροχής στοιχείων. Σημειώνεται ότι στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα. Το σύστημα πληροφορικής έχει προβλήματα και το επίσημο site της Επιτροπής την προηγούμενη εβδομάδα δεν λειτουργούσε, ενώ οι υπάλληλοί της αποφάσισαν νέα 48ωρη απεργία. Μέχρι να ωριμάσουν οι ενέργειες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και ο έλεγχος της Ernst &Young, η αβεβαιότητα θα συνεχίζεται με άγνωστες επιπτώσεις στην εταιρεία.

Fosun ο Κινέζος εταίρος και η διαφοροποίηση της Attica 

Οσο η αμφιβολία εδραιώνεται και μετά την πρωτοβουλία της Κεφαλαιαγοράς να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, φίλοι, συνέταιροι και σύμμαχοι παίρνουν αποστάσεις ασφαλείας. Η Fosun, ο κινεζικός όμιλος που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος μετά την οικογένεια Κουτσολιούτσου, αφού αρχικά στήριξε με αγορές τη μετοχή -αυξάνοντας το ποσοστό του στο 16%-, εξέδωσε ανακοίνωση ότι έχει σταματήσει τις αγορές από τις 11 Μαΐου. Ο εκπρόσωπός τους στο Δ.Σ. της FF έστειλε επιστολή ζητώντας εξηγήσεις. Σύμφωνα με τη Fosun απαντήσεις ακόμη δεν έχουν λάβει, ανησυχούν ιδιαίτερα για τις εξελίξεις και ζητούν από τις Αρχές να προστατευτούν τα συμφέροντα των μετόχων μειοψηφίας. Αποστάσεις ασφαλείας πήραν και οι επιχειρηματίες Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος, Κων/νος Τζουβελεκάκης και Αλέξης Σγουμπόπουλος που είναι συνέταιροι της FF στα πολυκαταστήματα Αttica. Πρόκειται για μια λιανεμπορική επιχείρηση η οποία παρά την κρίση πηγαίνει εξαιρετικά. Οι τρεις επιχειρηματίες έσπευσαν να προστατεύσουν τα πολυκαταστήματα από τη θύελλα της FF. Ασκησαν το δικαίωμα μετατροπής που είχαν από ομολογιακό και μέσω εταιρείας συμφερόντων της πλευράς του Κ. Λαμπρόπουλου απέκτησαν την πλειοψηφία μειώνοντας τη συμμετοχή της FF στο 40%. Ταυτόχρονα έδωσαν στη FF την απαραίτητη έγκριση για να ενεχυριάσει στις τράπεζες το 40% των Attica έναντι των δανείων της.
folli-follie_04
Μαρίζα και ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος

Η Μ


«Παρών» ο Τζώρτζης 

Στα κεντρικά γραφεία της FF στον Αγιο Στέφανο επικρατεί βαρύ κλίμα. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν ενημερωθεί με κάποιο e-mail ή άλλο τρόπο από τη διοίκηση, ενώ τα ανώτερα στελέχη διακριτικά ερευνούν τι υπογραφές έβαλαν κατά καιρούς. Ο Διευθύνων Σύμβουλος Τζώρτζης Κουτσολιούτσος όταν εκδηλώθηκε η επίθεση του QCM ήταν στο εξωτερικό. Αμέσως έφυγε για το Χονγκ Κονγκ να συναντήσει τον πατέρα του και δημιουργό του ομίλου, Δημήτρη Κουτσολιούτσο, ο οποίος ζει μόνιμα εκεί. Αν και στην αγορά πολλοί στοιχημάτιζαν, σχεδόν με βεβαιότητα, ότι δεν θα επιστρέψει στην Ελλάδα, ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος τους διέψευσε και την περασμένη Τρίτη εμφανίστηκε κανονικά στο γραφείο του. Είδε στελέχη, έκανε συναντήσεις με τις τράπεζες που ανησυχούν για τα δάνεια τους, επικοινώνησε με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κ.λπ. Την περασμένη Πέμπτη συναντήθηκε με τις τράπεζες. Τα δάνεια της FF στις ελληνικές τράπεζες είναι ενήμερα και είναι της τάξης των 50 εκατ. ευρώ.

Ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος εμφανίστηκε απέναντι στις τράπεζες με διάθεση συνεργασίας και αποδέχθηκε να ενεχυριάσει το 40% των πολυκαταστημάτων Αttica για να προσφέρει τις επιπλέον εξασφαλίσεις που αξίωναν οι τράπεζες. Είπε στους τραπεζίτες ότι η εταιρεία δέχεται σκόπιμη επίθεση με ψευδείς κατηγορίες, ότι είναι βιώσιμη και θα εκπληρώσει τις οικονομικές της υποχρεώσεις προς τράπεζες και ομολογιούχους, ενώ πρόσθεσε πως συνεργάζεται με την Ernst &Young δίνοντας στοιχεία για τον έλεγχο. Εγγυήθηκε για τις δραστηριότητες στην Ελλάδα που διευθύνει ο ίδιος και επιφυλάχθηκε να απαντήσει για τις θυγατρικές στην Κίνα όταν θα έχει στοιχεία. Στην αγορά δεν πιστεύουν πως οι βασικοί μέτοχοι έβαλαν το χέρι τους στο ταμείο της FF.

Υποστηρίζουν πως λόγω της έντασης του ανταγωνισμού, οι επιδόσεις της FF παρουσίαζαν κάμψη και εξισορροπούσαν τις απώλειες με λογιστική μόχλευση των θυγατρικών στην Ασία. Οι τελευταίες δεν υποχρεούνται να τηρούν τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, ενώ το QCM αμφισβήτησε και την αξιοπιστία των ορκωτών ελεγκτών της εταιρείας στην Ασία, όπου η FF παρουσιάζει πωλήσεις περίπου 1 δισ. Στο Χονγκ Κονγκ εδρεύει η θυγατρική Folli Follie Group Soursing Limited. Κάτω από την ομπρέλα της συγκεκριμένης εταιρείας, που διαχειρίζεται ο πατριάρχης της οικογένειας Δημήτρης Κουτσολιούτσος, υπάγονται περισσότερες από δέκα διαφορετικές εταιρείες στην Ασία, ενώ η συγκεκριμένη θυγατρική εμφανίζεται να έχει ταμείο 280 εκατομμύρια.

Οπως λέει επιχειρηματίας που γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα, «υπάρχουν δύο εταιρείες. Η μία είναι αυτή που γνωρίζουν ο κόσμος, οι μέτοχοι, ο Τζώρτζης κ.λπ. Η άλλη είναι αυτή που γνωρίζει μόνο ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος. Η εταιρεία μετά το 2000 με την επέκταση στην Κίνα και τις άλλες ασιατικές αγορές βρέθηκε πάνω στο κύμα. Οι πωλήσεις και τα κέρδη αυξάνονταν ενώ το concept, μια «φθηνή Prada» είχε μεγάλη επιτυχία. Ομως από το 2010 και μετά τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν. Η Κίνα έγινε πιο δύσκολη αγορά, δραστηριοποιήθηκαν Αμερικανοί και Ευρωπαίοι ανταγωνιστές της FF. Το μοντέλο άρχισε να φθίνει και αυτό αποτυπωνόταν στις επιδόσεις της εταιρείας. Με λογιστική μόχλευση μπορείς ένα-δύο χρόνια να συντηρήσεις τα νούμερα και να αναδιατάξεις την εταιρεία ώστε να αποδίδει και πάλι. Αν όμως αυτό συνεχιστεί χωρίς η εταιρεία να προσαρμοστεί κατάλληλα, η τρύπα μεγαλώνει και γίνεται ανεξέλεγκτη».

Μέχρι να καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα ο έλεγχος της Ernst &Young, κανείς πλην του Δημήτρη Κουτσολιούτσου δεν γνωρίζει τι συνέβη στην FF. Πιθανόν πωλήσεις, αποθέματα και ταμείο συγχέονταν και μπερδεύονταν λόγω των παρακαταθηκών. Για παράδειγμα, η FF έδινε σε έναν έμπορο λιανικής εμπόρευμα 300.000 ευρώ με παρακαταθήκη και το έγραφε στις πωλήσεις. Μετά από τον χρόνο που είχαν συμφωνήσει, π.χ. την επόμενη σεζόν, ο έμπορος επέστρεφε το εμπόρευμα που δεν πούλησε, π.χ. 150.000 ευρώ, και εξοφλούσε το υπόλοιπο που είχε διαθέσει. Ομως η FF έκανε επιλογές που απέχουν πολύ από το προφίλ μιας πολυεθνικής. Αντί να επιλέξει έναν εκ των τεσσάρων διεθνών ελεγκτικών οίκων, προτίμησε να συνεργαστεί με μικρές, άγνωστες ελεγκτικές εταιρείες. Η απουσία από τις λογιστικές καταστάσεις ενός ελεγκτικού μηχανισμού με διεθνές κύρος και ισχύ δεν βοηθά. Ιδιαίτερα όταν υπάρχουν ερωτήματα, αφού η εταιρεία δείχνει να αυξάνονται συνεχώς τα κέρδη και οι πωλήσεις αλλά ταυτόχρονα παρουσιάζει συνεχώς αρνητικές ταμειακές ροές με τις θυγατρικές στην Ασία να απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων κίνησης.

Πολλές ελληνικές εταιρείες έχουν οικογενειακό χαρακτήρα και αυτό δεν τις εμποδίζει να είναι επιτυχημένες. Ακόμη κι αν πρόκειται για πολυεθνική εταιρεία, δεν ενοχλεί που ο πατέρας είναι εκτελεστικός πρόεδρος, η μητέρα εκτελεστική αντιπρόεδρος και ο γιος διευθύνων σύμβουλος καθώς εμπλέκονται άμεσα με τις δραστηριότητες της εταιρείας. Ωστόσο, εκτός από τους συγγενείς εξ αίματος, στο Δ.Σ. της FF μετέχουν και εξ αγχιστείας συγγενείς. Συγκεκριμένα, μέλος του Δ.Σ. είναι και ο πεθερός του Τζ. Κουτσολιούτσου, Ζαχαρίας Μαντζαβίνος.

Ο τελευταίος είναι και ο πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου. Πρόκειται για το τριμελές όργανο του Δ.Σ. που παρακολουθεί και αξιολογεί την αποτελεσματικότητα του συστήματος εσωτερικού ελέγχου και έχει την ευθύνη προσαρμογής της εταιρείας στις παρατηρήσεις και στους ελέγχους των εποπτικών αρχών και των ελεγκτών. Μια σημαντική λεπτομέρεια είναι ότι ο κ. Μαντζαβίνος ήταν στην επαγγελματική του ζωή οδοντίατρος. Καθηγητής μεν, αλλά οδοντίατρος.

Από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που έχει την ευθύνη παρακολούθησης του εσωτερικού ελέγχου των εισηγμένων, του ελέγχου των χρηματοοικονομικών τους καταστάσεων, της ανεξαρτησίας των ορκωτών κ.λπ. δεν περίμενε κανείς να παραξενευτεί για την επιλογή ενός οδοντιάτρου σε μια τέτοια θέση. Η Fidelity όμως και όλα τα άλλα ισχυρά funds που διατηρούν επί χρόνια σημαντικά μετοχικά ποσοστά της FF, δεν είχαν αναρωτηθεί; Τα funds που είναι μέτοχοι και όχι μόνο ετοιμάζονται μόλις αποσαφηνιστεί η εικόνα και πληροφορηθούν επίσημα τι συμβαίνει, να ξεκινήσουν τις αγωγές και τις μηνύσεις κατά της εταιρείας, των βασικών μετόχων της και της Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Οι διεκδικήσεις στα δικαστήρια είναι ζήτημα χρόνου να ξεκινήσουν και θα κλιμακωθούν μόλις η Ernst &Young συντάξει το πόρισμα του ελέγχου της. Μέχρι τότε όμως στη Folli Follie θα χρειαστεί να πάρουν γενναίες αποφάσεις που θα μεταβάλλουν δομή και λειτουργία της, αλλά θα την κρατήσουν ζωντανή.

folli-follie_05
Η Μαρίζα και ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος


Οικογένεια Κουτσολιούτσου: Τα πάρτυ και οι πτήσεις της μεγάλης χλιδής.Του Διονύση Θανάσουλα

Glam έργα και ημέρες της φαμίλιας των Folli Follie, που βλέπει την αυτοκρατορία με τα ξύλινα πόδια να γκρεμίζεται ημέρα με την ημέρα - Οι βίλες, το ελικόπτερο και οι δεξιώσεις με εφοπλιστές, Σαουδάραβες κροίσους και γαλαζοαίματους.

O Σπετσιώτης μιας κάποιας ηλικίας σήκωσε το κεφάλι του ακούγοντας τον χαρακτηριστικό βόμβο της έλικας του ελικοπτέρου να δυναμώνει. Κάρφωσε το βλέμμα του και γυρνώντας σε έναν φίλο του είπε χαρακτηριστικά: «Του Κουτσολιούτσου είναι. Πρέπει να έχει περάσει πάνω από δέκα φορές σήμερα. Πάει για την Ξυλοκέριζα πάλι».

Η κυρία που άκουσε τη συνομιλία περνώντας χαμογέλασε σφιγμένη, ίσως επειδή ένιωσε λίγο άσχημα, αφού η ώρα ήταν λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι της 18ης Αυγούστου του 2014. Είχε έρθει και η ίδια, όπως έλεγε λίγες ώρες αργότερα στη συντροφιά της, με το ελικόπτερο της οικογένειας Κουτσολιούτσου που έκανε συνεχή δρομολόγια μέχρι τις 8 το βράδυ. Εκείνη την ημέρα στις Σπέτσες σχεδόν όλη η επιχειρηματική ελίτ της χώρας ήταν καλεσμένη στη συγκλονιστική από κάθε άποψη κατοικία της γνωστής επιχειρηματικής οικογένειας.Ενα σπίτι υψηλότατης αισθητικής που δεσπόζει πάνω από τον κόλπο της Ξυλοκέριζας στις Σπέτσες. Σε αυτό μέχρι φέτος γινόταν «το πάρτυ της χρονιάς», όπως το αποκαλούσαν όλοι. Αυτό στο οποίο η Καίτη Κουτσολιούτσου και η νύφη της Μαρίζα γιόρταζαν τα γενέθλιά της η πρώτη και την ονομαστική της γιορτή η δεύτερη. Ηταν ένα μυθικό βράδυ για τους προσκεκλημένους μιας οικογένειας που ξεκίνησε με συνετά βήματα το στήσιμο μιας αυτοκρατορίας, αλλά κάπου στην πορεία χάθηκε στην απατηλή λάμψη της ανθρώπινης ματαιοδοξίας.

Οι πτήσεις του ελικοπτέρου κάθε καλοκαίρι, και όχι μόνο τον Αύγουστο, ήταν συχνότατες, όπως λένε άνθρωποι που τους ξέρουν καλά, αφού μπορεί να το έστελναν επειδή ο Ηλίας Ψηνάκης ήθελε να κάνει μια βουτιά στην εντυπωσιακή πισίνα τους. Τις τελευταίες ημέρες μόνο ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος και ίσως η σύζυγός του, και τα παιδιά τους που έχουν ακόμη σχολικές υποχρεώσεις βρίσκονταν στην Ελλάδα.

Το μόνο σίγουρο, όπως εικάζουν γνωστοί τους, είναι «να μην περιμένετε πάρτυ φέτος τον Αύγουστο. Είναι τέτοια η κατάσταση που θα ήταν αστείο και μόνο ως σκέψη».

folli-follie_07
H βίλα με το ελικοδρόμιο που δεσπόζει πάνω από τον κόλπο της Ξυλοκέριζας στις Σπέτσες, φιλοξενούσε μέχρι φέτος το πάρτυ της χρονιάς...


Οι glam νύχτες και η luxury ζωή

Στα σαλόνια της κοσμικής Αθήνας τις τελευταίες εβδομάδες και στη Μύκονο το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος η οικογένεια Κουτσολιούτσου και το διαφαινόμενο catastrophy story της Folli Follie ήταν πρώτο θέμα συζήτησης.

Η φήμη και μόνο ότι ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος ήταν στη Μύκονο τη στιγμή που η μετοχή της εταιρείας του σημείωνε απώλειες εκατοντάδων εκατομμυρίων έφτανε για να γραφτούν μια ντουζίνα άρθρα. Ωστόσο ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος δεν ήταν στο Νησί των Ανέμων, αλλά στην Αθήνα προσπαθώντας να μαζέψει τα ασυμμάζευτα με κινήσεις που δεν είχαν αίσιο τέλος. Κάποιοι τον θυμούνται εκείνο το αυγουστιάτικο βράδυ στις Σπέτσες να χορεύει ευτυχισμένος στο καθιερωμένο πάρτυ της οικογένειας, ανάμεσα σε ηχηρά ονόματα του επιχειρείν και της ναυτιλίας. Παρόντες ήταν σχεδόν όλοι. Γοητευτικές κυρίες από τη Μέση Ανατολή, πολιτικοί, επιχειρηματίες όπως ο Δημήτρης Κοπελούζος και ο αείμνηστος Θόδωρος Βασιλάκης, εφοπλιστές όπως το ζεύγος Βαφειά, ακόμη και ο τέως βασιλιάς ο Κωνσταντίνος. Το δείπνο με τις λεπτές γεύσεις και τα εκλεκτά κρασιά είχε τελειώσει προ πολλού και οι προσκεκλημένοι είχαν μεταφερθεί στα ψηλότερα επίπεδα της πανέμορφης κατοικίας.

Ο Διονύσης Σαββόπουλος και η Δήμητρα Γαλάνη είχαν επιστρατευθεί για τη συγκεκριμένη βραδιά και η Αλκηστις Πρωτοψάλτη για κάποια άλλη, διασκεδάζοντας την οικογένεια που φάνταζε μέχρι πρότινος άτρωτη όσον αφορά την αυτοκρατορία κοσμημάτων και αξεσουάρ της. Μαζί με αυτά έστησε και ένα lifestyle πολύ μεγαλύτερο από αυτό που της αντιστοιχούσε τελικά, με εντυπωσιακές κατοικίες στα βόρεια προάστια, το ωραιότερο και ίσως ακριβότερο σπίτι στις Σπέτσες, πτήσεις με ελικόπτερα και learjet.

Τελικά, όμως, όπως εύστοχα παρατήρησε γνωστότατη κυρία ισχυρού επιχειρηματία σε φιλική συντροφιά αναφερόμενη στην υπόθεση, «ό,τι λάμπει δεν είναι πάντα χρυσός. Ενίοτε είναι ένα καλογυαλισμένο faux κόσμημα που γρήγορα θα ξεθωριάσει και θα φανεί ότι είναι ψεύτικο». 

folli-follie_06


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΟΚΛΑΣΙΚΟ ΣΤΗΝ ΙΤΕΑ ΣΑΠΙΖΕΙ ΣΕ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ , ΕΧΟΝΤΑΣ ΓΙΝΕΙ ΦΩΛΙΑ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΤΑΣΙΑΚΟΣ ΞΕΝΩΝΑΣ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΩΝ.
ΝΤΡΟΠΗ Σ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΕΒΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΑΠ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ.