Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018

Ανοικτή επιστολή προς τον βουλευτή Φωκίδας για θέματα προστασίας περιβάλλοντος ( του Βασίλη Τραχανά)




Προς τον κ. Ηλία Κωστοπαναγιώτου,  Βουλευτή Φωκίδας
Αγαπητέ σύντροφε, 
Σύμφωνα με πληροφορίες, προωθείται ο περιορισμός της Ζώνης Ελεγχόμενου Κυνηγίου από 240.000 στρέμματα σε 40.000 στρέμματα και η απελευθέρωση του κυνηγίου στην υπόλοιπη ευρύτερη περιοχή. Η πράξη αυτή αφορά στην περιοχή που περικλείεται μεταξύ των ορεινών όγκων της Οίτης, της Γκιώνας και των Βαρδουσίων και δημιουργεί τις προϋποθέσεις  φυσικής καταστροφής και οικονομικού μαρασμού της περιοχής.
Σημειωτέον πρόκειται για μια περιοχή που εμπεριέχει μοναδική πανίδα και χλωρίδα, είναι αναγνωρισμένη διεθνώς από θεσμούς, υπηρεσίες και περιβαλλοντικές οργανώσεις, και πρόσφατα έχει χαρακτηριστεί από την Οργάνωση Προστασίας της Φύσης και την Ορνιθολογική Εταιρεία με πρόταση τους δημοσιευμένη το 2017 ως τοπίο «ιδιαίτερου φυσικού κάλλους» προτείνεται μάλιστα να είναι το πρώτο τοπίο με τον προσδιορισμό «τοπίο άγριας φύσης» όπως προβλέπεται από το Ν.3937/2011.  


Συνειδητοποιώντας τις δυνατότητες που το φυσικό κάλλος της περιοχής προσφέρει, τα  τελευταία χρόνια, νέοι άνθρωποι  αποφάσισαν να μην ξενιτευτούν αλλά να επιμείνουν στον τόπο τους και να αναδείξουν τις ομορφιές και τις δυνατότητες της περιοχής δημιουργώντας δυναμικές περιβαλλοντικές Start Up επιχειρήσεις με αειφόρες δραστηριότητες που όχι μόνο αναδεικνύουν την περιοχή, φέρνουν επισκέπτες και την τονώνουν οικονομικά, αλλά και συντηρούν και προστατεύουν ένα μοναδικό σε φυσική ομορφιά περιβάλλον.
Αν εσείς, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, έχετε εισηγηθεί την άρση του περιορισμού του κυνηγιού, και ληφθεί ανάλογη απόφαση, κυνηγοί θα περιφέρονται όχι μόνο σκοτώνοντας ανεξέλεγκτα και εξαλείφοντας  όποια πανίδα έχει απομείνει αλλά και με την δραστηριότητά τους θα αποδιώχνουν οποιοδήποτε άλλο άνθρωπο θα θελήσει να την επισκεφτεί  προκειμένου να συμμετάσχει σε πολλές δραστηριότητες που οργανώνονται από φορείς και επιχειρήσεις εκεί ( αναψυχή, οικογενειακός τουρισμός,  πολιτιστικές διαδρομές, ιστορικοί περίπατοι, εξέλιξη δικτύου μονοπατιών, οδοιπορία, ποδήλατο, χιονοδρομία, κ.α.)  φοβούμενος μη φάει καμιά αδέσποτη σφαίρα…
Πρέπει αμέσως να σταματήσει η απόπειρα αλλαγής ορίων της ΕΚΠ, προς χάριν , μίας συγκεκριμένης ομάδα πολιτών που θέλει να εξασκεί μία διασκέδαση, επιζήμια και ανταγωνιστική με το περιβάλλον. Μία τέτοια αλόγιστη απόφαση έρχεται σε  ευθεία σύγκρουση με τη λογική της  δυναμικής της αειφόρου ανάπτυξης που κρίνεται απαραίτητη για τον μέλλον της περιοχής.  Η μετατροπή της ΕΚΠ σε ζώνη κυνηγιού θα είναι μία πράξη που θα επιτρέψει μία αντιπαραγωγική δραστηριότητα που θα είναι επιζήμια και καταστροφική για το περιβάλλον αλλά και θα αποτελέσει εμπόδιο στις όποιες προσπάθειες των νέων της περιοχής για αναπτυξιακές πρωτοβουλίες αειφόρας εκμετάλλευσης του μοναδικού φυσικού κάλλους της περιοχής.
Εξ άλλου το κυνήγι μπορεί να συνεχίσει να εξασκείται, αλλά σε κάποιους από τους τομείς της ΕΚΠ .
Το γεγονός ότι ίσως το δασαρχείο της Άμφισσας, δεν έχει την δυνατότητα να στελεχώσει τα κυνηγητικά εκτροφεία καταφύγια, δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι, ώστε να επιτραπεί το κυνήγι σε όλη την πολλαπλάσια σε έκταση περιοχή, με την δικαιολογία ότι οι κυνηγοί έχουν χάσει την υπομονή τους .…
Εσείς,  ως  βουλευτής μας, θα πρέπει να σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων και λαμβάνοντας υπόψη, τις γενικότερες πολιτικο-ιδεολογικές κατευθύνσεις του κόμματος μας και την ανάγκη για προστασία και ανάδειξη της περιοχής, καθώς και την αλληλεγγύη σας προς τις επερχόμενες γενεές, να μην ενδώσετε σε τέτοιου είδους πιέσεις.

Αγαπητέ σύντροφε,
Ολοκληρώνοντας, και σίγουρος ότι θα εξετάσετε σοβαρά την έκκληση μου,  θα ήθελα  να σας κοινοποιήσω ακόμη 2  αποσπάσματα από την ομιλία/παρέμβαση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στο Προοδευτικό φόρουμ «Ενώνοντας Δυνάμεις για μια άλλη Ευρώπη»  στις 17 Μαρτίου 2018.
Ο λόγος είναι ότι οι σκέψεις αυτές όχι μόνο εκφράζουν το κόμμα μας, αλλά απεικονίζουν τις ελπίδες και προσδοκίες όλων αυτών που επιμένουν να βλέπουν την περιοχή μας σαν  πεδίο δράσης  για πραγματοποίηση ενός ονείρου που θα ικανοποιεί και θα εμπνέει το ευρύτερο κοινωνικό καλό, προστατεύοντας και παράλληλα αναδεικνύοντας το πανέμορφο φυσικό περιβάλλον.   Δεν θα πρέπει τα διάφορα μικροκομματικά οφέλη να επικρατήσουν ώστε να αντιμετωπιστεί η περιοχή κοντόφθαλμα, παραχωρώντας την στην ικανοποίηση της κυνηγητικής ευχαρίστησης που στόχο έχει να καταναλώσει και να εξαντλήσει ένα μοναδικό φυσικό κεφάλαιο. Επιστημονικές μελέτες έχουν καταδείξει ότι αργά ή γρήγορα το κυνήγι θα απαγορευτεί εξ αιτίας του κινδύνου εξάλειψης της πανίδας. Ας σκεφτούμε με τα μάτια στραμμένα στο μέλλον και ας δουλέψουμε μαζί σε λύσεις που θα ωφελήσουν και τις επερχόμενες γενιές. Γιατί :
Οι αξίες που πρεσβεύουμε είναι αυτές που τροφοδοτούν τη δύναμη της λογικής προόδου και της ευημερίας απέναντι στον κίνδυνο της οπισθοδρόμησης  που ορθώνεται μπροστά μας
……………….
Και πιστεύω ότι έχει έρθει η ώρα αυτές οι αξίες να μπουν στην πρώτη γραμμή και οι ικανότεροι να αγωνιστούν και τις υπερασπιστούν είναι οι νέοι άνθρωποι που πρέπει να βάλουμε στην πρώτη γραμμή της διεκδίκησης.
Αποσπάσματα ομιλίας/παρέμβασης του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στο Προοδευτικό φόρουμ «Ενώνοντας Δυνάμεις για μια άλλη Ευρώπη»  στις 17 Μαρτίου 2018.


«Είναι σαφές ότι δεν μπορούν να υπάρξουν πραγματικά προοδευτικές εξελίξεις που να μην περιέχουν μια συγκεκριμένη και αποτελεσματική στρατηγική στα ζητήματα του περιβάλλοντος. Αυτό δεν μπορεί να είναι υποσημείωση  σε γενικές πολιτικές αποφάσεις αλλά δομικό στοιχείο μιας προοδευτικής στρατηγικής».  
Απόσπασμα ομιλίας/παρέμβασης του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στο Προοδευτικό φόρουμ «Ενώνοντας Δυνάμεις για μια άλλη Ευρώπη»  στις 17 Μαρτίου 2018.

                                                                                                                 Με εκτίμηση
   Τραχανάς Βασίλης


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

κυριε τραχανα εγραψεσ αποσπασματα του πρωθυπουργου,κοιτα λοιπον και βρεσ στο καρτερια πιο παλια τον οκτωμβριο συγκεκριμενα ομιλια του αποστολου στην αμφισσα και διπλατου καθοτανε ο συντροφοσ κωστοπαναγιωτου.εκει να δεισ κοροιδια και ψεματα.τιποτα αλλο απλοσ θα καταλαβεισ πολλα