Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017

Το… ζόμπι του Grexit επιστρέφει!

Έντονη ανησυχία από τις επιθετικές δηλώσεις του υποψήφιου κυβερνητικού εταίρου της Μέρκελ. Θέτει σε αμφισβήτηση τη συμφωνία για το χρέος της 15ης Ιουνίου.


Το… ζόμπι του Grexit επιστρέφει!

Πριν στεγνώσει το μελάνι στο ανακοινωθέν του Eurogroup της 15ης Ιουνίου, μια άκρως επικίνδυνη για την Ελλάδα αμφισβήτηση της συμφωνίας έρχεται από την Γερμανία, καθώς επιχειρείται να τεθεί πάλι σε κίνηση το… ζόμπι του Grexit.
Ενώ ως πρόσφατα, πριν «ξεφουσκώσει» η δημοσκοπική δυναμική του Μάρτιν Σουλτς και του SPD, η κυβέρνηση έβλεπε στις γερμανικές εκλογές μια ευκαιρία για άνοδο στην εξουσία μιας φιλικότερης, σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης, τώρα οι εκλογές του Σεπτεμβρίου μετατρέπονται σε απειλή, καθώς το Κόμμα Φιλελευθέρων (FDP) ετοιμάζεται για θριαμβευτική επιστροφή στην Bundestag και ο χαρισματικός νεαρός ηγέτης του θα γίνει, εκτός απροόπτου, κυβερνητικός εταίρος της Α. Μέρκελ, πιθανόν διεκδικώντας για το κόμμα του το υπουργείο Οικονομικών.
Μια συμμαχία με τους Φιλελεύθερους, «φυσικούς» συμμάχους των Χριστιανοδημοκρατών σε όλη τη διάρκεια της μεταπολεμικής περιόδου, θα δημιουργούσε ένα κυβερνητικό σχήμα στο Βερολίνο με πολιτική γραμμή στα πολιτικά και οικονομικά ζητήματα της ευρωζώνης πολύ πιο σκληρή από αυτή της σημερινής κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού» και μάλιστα με… άγριες διαθέσεις ανατροπής ακόμη και του τελευταίου, ατελούς συμβιβασμού για το ελληνικό χρέος.
Σε αυτό το πλαίσιο, προκαλούν… ανατριχίλες στην Αθήνα οι δηλώσεις του 38χρονου ηγέτη του FDP, Κρίστιαν Λίντνερ, ο οποίος, μιλώντας στο “Politico” επανέφερε χωρίς περιστροφές την ιδέα Σόιμπλε για μερική διαγραφή του ελληνικού χρέους, σε συνδυασμό, όμως, με μια «προσωρινή» ή και μόνιμη έξοδο από την ευρωζώνη!
«Η ελάφρυνση χρέους», τόνισε, «πρέπει να συνδυασθεί με μια τουλάχιστον προσωρινή αποχώρηση από την ευρωζώνη. Ένα ξεχωριστό νόμισμα για την Ελλάδα κρύβει κινδύνους, αλλά επίσης θα σηματοδοτήσει μια στρατηγικής σημασίας αλλαγή, με νέες ευκαιρίες για την Αθήνα».
Ο Λίντνερ εξήγησε, επίσης, ότι αν επιτραπεί στην Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ, ενώ θα διαγραφεί μέρος του χρέους της, αυτό θα δημιουργήσει ηθικό κίνδυνο και θα είναι άδικο για χώρες, όπως η Πορτογαλία, που ανταπεξήλθαν σε σκληρούς όρους ενός προγράμματος διάσωσης, τα τελευταία χρόνια.
Το χειρότερο, ίσως, στις δηλώσεις Λίντνερ είναι ότι προβάλλει και μια επιχειρηματολογία υπέρ της ανατροπής της συμφωνίας της 15ης Ιουνίου, που λειτουργεί προστατευτικά για την Ελλάδα: όπως λέει ο 38χρονος πολιτικός, όσα έχουν συμφωνηθεί είναι αντίθετα με ό,τι ψήφισε το γερμανικό Κοινοβούλιο, κατά την έγκριση του τρίτου προγράμματος για την Ελλάδα, πρωτίστως σε σχέση με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.
Το 2018, υπογραμμίζει, ο ίδιος δεν πρόκειται να προσυπογράψει την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους χωρίς Grexit, κάτι που, όπως επισημαίνει και το “Politico” είναι πολύ σημαντικό, δεδομένου ότι η τελευταία συμφωνία αφήνει τις τελικές αποφάσεις για το χρέος στην κυβέρνηση που θα έχει την εξουσία στην Γερμανία το 2018 και στην οποία πιθανότατα θα συμμετέχει το FDP.
Κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι η συμφωνία για το χρέος δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών και θα πρέπει να ενεργοποιηθούν τα μέτρα ελάφρυνσης, με μοναδική προϋπόθεση να έχει εφαρμόσει η Ελλάδα τα συμφωνημένα στο πλαίσιο του  οικονομικού προγράμματος. Άλλωστε, τη συμφωνία έχουν προσυπογράψει όλα τα μέλη της ευρωζώνης και όχι μόνο η Γερμανία και η γαλλική πλευρά, υπό την ηγεσία του Μακρόν, εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει ως «εγγυητής», έναντι των αναθεωρητικών διαθέσεων του Βερολίνου.
Όμως, η εμπειρία έχει δείξει ότι οι ευρωπαϊκές συμφωνίες μπορεί να έχουν κάθε φορά τόσες ερμηνείες, όσες και οι κυβερνήσεις που τις υπογράφουν ή καλούνται να τις εφαρμόσουν. Εξάλλου, ο Λίντνερ δεν δείχνει διάθεση για συμβιβασμούς με τον Μακρόν στις προτάσεις του Γάλλου προέδρου για την ευρωζώνη, αλλά, αντίθετα, υιοθετεί πολεμικούς τόνους και τις χαρακτηρίζει «σοβιετικού χαρακτήρα»…

Δεν υπάρχουν σχόλια: