Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

Την εκ νέου ενοχή του Τσοχατζόπουλου ζητά η εισαγγελέας


Η εισαγγελέας του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, ενώπιον του οποίου εκδικάζεται σε δεύτερο βαθμό η υπόθεση για το “μαύρο πολιτικό χρήμα”, ζήτησε να κριθούν ένοχοι τόσο ο Άκης Τσοχατζόπουλος όσο και 11 ακόμη κατηγορούμενοι.
Την ενοχή των 12 εκ των συνολικά 16 κατηγορουμένων για την υπόθεση του “μαύρου πολιτικού χρήματος” με πρωταγωνιστές μεταξύ άλλων τον Άκη Τσοχατζόπουλο, τη σύζυγό του, Βίκυ και τον πρώην Γενικό Διευθυντή Εξοπλισμών, Ιωάννη Σμπώκο, εισηγήθηκε η εισαγγελέα του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, Αναστασία Δημητριάδου.
Η εισαγγελική λειτουργό έκρινε πως θα πρέπει να καταδικαστούν όπως και στο πρωτόδικο δικαστήριο 12 από τους κατηγορούμενους, καθώς επίσης και να αθωωθούν τέσσερις κατηγορούμενοι, λόγω αμφιβολιών. Μίλησε για ένα “δαιδαλώδες δίκτυο τραπεζικών λογαριασμών και εξωχώριων εταιριών με στόχο την νομιμοποίηση της παράνομης περιουσίας του πρώτου κατηγορούμενου, Άκη Τσοχατζόπουλου.
Όσο για το ακίνητο του Διονυσίου Αρεοπαγίτου, κατά την Αναστασία Δημητριάδου, “αποδείχθηκε ότι η πώληση του ακινήτου που κατέληξε στην ιδιοκτησία της κατηγορουμένης ήταν εικονικές. Οι αγοραπωλησίες επέτρεψαν τη μεταβίβαση για να συγκαλύψει την αληθινή προέλευση των χρημάτων.
Η σημερινή ακροαματική διαδικασία στιγματίστηκε από τις αντιδράσεις τόσο του Άκη Τσοχατζόπουλου όσο και της Βίκυς Σταμάτη, στα όσα ανέφερε η εισαγγελική λειτουργός στην αγόρευσή της. Μάλιστα, η σύζυγος του πρώην υπουργού, αγανακτισμένη για τα όσα ακούγονταν, αποχώρησε διαμαρτυρόμενη από τη διαδικασία. Το λόγο έλαβε και ο αναπληρωτής εισαγγελέας της έδρας, Σταμάτης Δασκαλόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε σε “εγκλήματα διαφθοράς πολιτικού προσώπου” και σε “παράνομες χρηματορροές δωροδοκίας και στη χρησιμοποίηση του παράνομου χρήματος”.
Αναλυτικότερα, η εισαγγελέας του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων στην πολύωρη αγόρευσή της ζήτησε μεταξύ άλλων να κηρυχθούν ένοχοι οι:
- Άκης Τσοχατζόπουλος: “Μέσω του χρηματοπιστωτικού συστήματος αποπειράθηκε και πέτυχε να νομιμοποιήσει μίζες που έλαβε από το Tor M1” είπε και αναφέρθηκε αναλυτικά στην προμήθεια των οπλικών συστημάτων Τor Μ1 και στα υποβρύχια, καθώς και στον τρόπο που ο τότε υπουργός χειρίστηκε τις συμβάσεις. Παράλληλα, μίλησε για τις εταιρίες που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, όπως η Torcaso και η Nobilis, οι οποίες είχαν ως πραγματικό ιδιοκτήτη τον πρώην υπουργό, χαρακτηρίζοντάς τες “ισχυρότατες οικονομικά, όπως φαίνεται και από τις καταθέσεις στους λογαριασμούς τους”.
Η αντίδραση του Άκη Τσοχατζόπουλου ήρθε όταν η εισαγγελέας Δημητριάδου αναφέρθηκε στο ΚΥΣΕΑ και στα όσα τα μέλη του, ανάμεσά τους ο πρώην υπουργός Κώστας Σημίτης και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, κατέθεσαν πριν μερικούς μήνες στο δικαστήριο.
Εισαγγελέας: Σύμφωνα με τους μάρτυρες, ο υπουργός Άμυνας ενημέρωνε το ΚΥΣΕΑ και εισηγούντο σχετικά. Όλοι είχαν απόλυτη εμπιστοσύνη στον υπουργό, όπως κατέθεσαν.
Α. Τσοχατζόπουλος: Απίθανα πράγματα ακούμε...ποιος τα λέει αυτά;
Πρόεδρος: Σας παρακαλώ..
Βίκυ Σταμάτη: “Η κατηγορουμένη είναι έξυπνη γυναίκα, εργαζόμενη και απόλυτα ικανή να κατανόηση από που προέρχονταν τα χρήματα. Απέκρυψε τον τρόπο απόκτησης περιουσίας και μετέτρεψε μέρος της περιουσίας σε εργασίες και απέκρυψε την προέλευση της περιουσίας” είπε η εισαγγελική λειτουργός, με αποτέλεσμα την αποχώρηση της Βίκυς Σταμάτη από την αίθουσα λέγοντας: “Αποχωρώ είναι παραλήρημα θέατρο παραλόγου”.
Αρετή Τσοχατζοπουλου: Κατά την εισαγγελέα, η κόρη του πρώην υπουργού γνώριζε την παράνομη προέλευση των χρημάτων, εξαιτίας της συγγενικής σχέσης του με τον Ακη Τσοχατζόπουλο
Αστέριος Οικονομίδης: Σύμφωνα με την εισήγηση, “από 2002 - 2007 με οργάνωση και στόχο, προχώρησε εν γνώση του στη συγκάλυψη την προέλευσης των χρημάτων, αποκρύπτοντας πως προέρχονταν από το αδίκημα της δωροδοκίας” και αυτό γιατί μεταξύ άλλων γνώριζε τα πραγματικά περιστατικά για την αγοραπωλησία συγκεκριμένων ακινήτων, ενώ είχε πέσει σε αντιφάσεις σχετικά με το ακίνητο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου.
Γιώργος Σαχπατζίδης: “είχε γνώση για την παράνομη προέλευση της περιούσιας και βοήθησε στην απόκρυψή της με δικές του εταιρίες και λογαριασμούς σε μία προσπάθεια να αποκρύψει τη σχέση του με Ακη Τσοχατζόπουλο”.
Ευφροσύνη Λαμπροπούλου: η λογίστρια του Άκη Τσοχατζόπουλου είχε σαν επιδίωξη να αποκρύπτει πρόσωπα και να μεταβιβάζονται μέσω λογαριασμών της ποσά, σύμφωνα με την Αν. Δημητρίου. “Γνωρίζει τα πάντα για τον πρώτο κατηγορούμενο, πόσο μάλλον την απόκρυψη της παράνομης περιουσίας του πρώτου” ανέφερε μεταξύ άλλων.
Ιωάννης Σμπώκος: “Γνώριζε την παράνομη προέλευση της περιουσίας του πρώτου κατηγορούμενου. Και οι δύο προσπάθησαν να κρατήσουν τυπικές σχέσεις εντός του χώρου εργασίας τους, αλλά δεν προκύπτει στα μηνύματα που του έστελνε ο πρώην υπουργός” είπε ηγ εισαγγελέας και πρόσθεσε “υπήρξαν δαιδαλώδεις διαδρομές πολλές εκ των οποίων σχεδίασε ο ίδιος ο Ιω. Σμπώκος, ενώ διαχειρίστηκε μέρος της περιουσίας για την απόκρυψή της”.
Νίκος Ζήγρας: Χαρακτηρίστηκε ως ο “εξ απορρήτων του πρώτου, η ασπίδα του που ποτέ δεν θα έκανε κάτι σε βάρος του”. Για τον ξάδελφο του Ακη Τσοχατζόπουλου υποστήριξε πως ο τελευταίος επιβεβαιώσε τις κατηγορίες σε βάρος συγκατηγορουμένων του και αποδέχτηκε το δικό του ρόλο.
Ενοχή πρότεινε επίσης και για τους: χρηματιστές Οράτιο Μελά και Νίκο Αντωνιάδη, τη δικηγόρο, Μαρία-Ταλίτα Τσεκούρα και την πρώην σύζυγο Τσοχατζόπουλου, Γκούντρουν. Αντίθετα, την απαλλαγή τεσσάρων κατηγορουμένων λόγω αμφιβολιών κυρίως ως προς το δόλο ζήτησε η εισαγγελέας. Πρόκειται για τους Παναγιώτη Σταμάτη, Νίκου Καρατζά, Νίκου Γεωργουλάκη και Γιώργου Κωνσταντάτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: