Δεν του είχαν ζητήσει ρουσφέτι, επί πρωθυπουργίας τους, ο Κώστας Καραμανλής και ο Αλέξης Τσίπρας και τα λιγότερα του τα ζήτησε ο Αντώνης Σαμαράς, δήλωσε σήμερα ο πρώην πρόεδρος του «Ερρίκος Ντυνάν» ο Ανδρέας Μαρτίνης, δεύτερη ημέρα εξέτασής του ως μάρτυρας στην εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά τα σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας.
Αναλυτικά, ο πρώην πρόεδρος του «Ερρίκος Ντυνάν» εξεταζόμενος αρχικά από τον εκπρόσωπο του ΚΚΕ Γιώργο Λαμπρούλη ρωτήθηκε «αν πλήρωνε ή δεν πλήρωνε ο κόσμος». Ο κ. Μαρτίνης με τη σειρά του είπε «ότι το νοσοκομείο ήταν κοινωφελές ίδρυμα, όταν εγκαινιάστηκε είχα πει ότι ήταν κοινωφελές μνημείο του Ερυθρού Σταυρού. Τώρα λέω ότι ήταν μνημείο διαπλοκής». «Για να επιβιώσει ένα ίδρυμα τέτοια δομής χρειάζεται κάποιοι να πληρώνουν, κάποιοι να μην πληρώνουν και κάποιοι να πληρώνουν με το Ταμείο τους. Εμείς αυτό το υπερβήκαμε και το αυξήσαμε στο διπλάσιο. Οι ελεύθεροι ασθενείς βεβαίως και πλήρωναν. Αυτοί που είχαν κάνει συμβάσεις με τα Ταμεία την αυξήσαμε κατά πολύ. Οι νομικά άποροι δεν υπερέβαιναν τους 1.800» προσέθεσε ο κ. Μαρτίνης.
Ο κ. Λαμπρούλης ρώτησε επίσης εάν η παρουσία των τριών εκπροσώπων του υπουργείου Υγείας στο ΔΣ εμπόδισαν αποφάσεις του Συμβουλίου, με τον κ. Μαρτίνη να απαντά: «Πολλές φορές και εν μέσω συμβουλίων ενημερωνόταν ο υπουργός από αυτούς τους τρεις εκπροσώπους του υπουργείου στο ΔΣ και έλεγε τι θέσεις να πάρουν». Επίσης ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ ρώτησε τον κ. Μαρτίνη «εάν χρονικά το ενδιαφέρον μεταξύ Ντυνάν-Γαία συνέπεσε με την πίεση της Μαρφίν για τα δάνεια του νοσοκομείου» για να πάρει την απάντηση του κ. Μαρτίνη πως ναι.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος ρώτησε «γιατί να συνομολογηθεί ο πλειστηριασμός εκ των προτέρων;» και ο κ. Μαρτίνης απήντησε: «κανένας δεν παραδίδεται πριν πολεμήσει και δεύτερον διορισμένα ΔΣ έχουν συγκεκριμένες αρμοδιότητες. Αυτά που έγιναν εκφεύγουν από τις αρμοδιότητες του ΔΣ του κ. Γεωργιάδη που έδωσε το δικαστήριο». Σε άλλη ερώτηση του κ. Παπαχριστόπουλου, γιατί τη μήνυση που είχε κάνει στον κ. Βγενόπουλο, ο κ. Μαρτίνης απήντησε ότι «τον πίεσε ο τότε υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος». Επίσης είπε ότι ο κ. Λοβέρδος «έπεισε τους περισσότερους να αποσύρουν τη μήνυση εφόσον η τράπεζα συμπεριφέρεται σωστά. Ωστόσο δεν συνέβη τίποτα τέτοιο και μας ενέπαιξαν. Και εμείς αναγκαστήκαμε, μπας και σωθεί το νοσοκομείο, να αποσύρουμε τη μήνυση και να κάτσουμε σαν κότες. Ήταν τραγικό μας λάθος. Και με μέμφεται μεγάλο μέρος του κυπριακού λαού». Επιπλέον, ο κ. Παπαχριστόπουλος ανέφερε ότι ο ίδιος ο τότε υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος είχε πει στη Βουλή ότι «ο ίδιος ζήτησε να αποσυρθεί η μήνυση».
Σε ερώτηση του κ. Παπαχριστόπουλου «εάν η τροπολογία του κ. Μάκη Βορίδη παραβιάζει τον κανόνα ότι μία εταιρεία δεν μπορεί να πάρει κοινωφελές ίδρυμα» ο κ. Μαρτίνης είπε ότι «με την τροπολογία του κ. Βορίδη δόθηκε η ευκαιρία σε κάποιους να κάνουν αυτά που θέλουν», εκτιμώντας ωστόσο ότι «ο κ. Βορίδης πιέστηκε αφόρητα».
Ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ κατήγγειλε ότι «η τροπολογία Βορίδη ήταν φωτογραφική για να πάει το νοσοκομείο στην εταιρεία Ημιθέα. Υπήρξε μεθόδευση να απαξιωθεί το νοσοκομείο και να πάει εκεί που πήγε».
Η εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων κ. Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, ανέφερε πως θεωρεί τον κ. Μαρτίνη αξιόπιστο μάρτυρα, ενώ σημειώνοντας πως «είχατε έλθει έξι φορές σε επιτροπές της Βουλής και ήσασταν ανένδοτος να αποσύρεται τη μήνυση στον Βγενόπουλο», ρώτησε «γιατί, αφού θα ευδοκιμούσαν τα ένδικα μέσα, παραιτηθήκατε; Ποια έγγραφη εξασφάλιση σάς έδωσε η Μαρφίν ότι θα σταματούσε η αντιδικία και είχατε μόνο προφορική διαβεβαίωση μόνο από τον κ. Λοβέρδο;». Ο Ανδρέας Μαρτίνης απάντησε «ντρέπομαι που δεν πέθανα τότε» και συνέχισε λέγοντας «πίστευα πως όταν λέει κάτι ένας υπουργός, εν προκειμένω ο κ. Λοβέρδος, ήταν αλήθεια και όχι εξαπάτηση. Γι’ αυτό και δεν ζήτησα έγγραφη διασφάλιση».
Σε άλλο σημείο της τοποθέτησή του ο κ. Μαρτίνης δήλωσε ότι «με τις τροπολογίες Λοβέρδου ζημιώθηκε το Ντυνάν» και υπογράμμισε ότι όταν του ζήτησε ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης να παραιτηθεί παραιτήθηκε αμέσως «για να μην δει τα επόμενα». Επιπλέον, αναφερόμενος στον πλειστηριασμό του «Ερρίκος Ντυνάν» είπε προς την επιτροπή «αν επωφελήθηκαν κάποιοι, είναι δουλειά της επιτροπής να το βρει».
Ο εκπρόσωπος του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς ρώτησε τον κ. Μαρτίνη «ποιο νομίζεται ότι ήταν το μεγαλύτερο λάθος που είχατε κάνει ως πρόεδρος του Ντυνάν» για να λάβει την απάντηση «Ότι παραιτήθηκα». Στην ερώτηση δε «γιατί αυτά που καταγγέλλει τώρα δεν τα κατήγγειλε τότε» απάντησε: «Αν δεν περνούσα την πόρτα των φυλακών θα νόμιζαν ότι τα έλεγα για αντάλλαγμα για να μην μπω φυλακή. Τα λέω αυτά γιατί υπάρχει δικαστικό σκάνδαλο. Είμαι ο μόνος «δολοφόνος» Έλληνας που με αναπηρία 67% δεν έχω αποφυλακιστεί. Δεν ζητώ ρουσφέτι, αλλά ζητώ να εφαρμοστεί ο νόμος και όχι να καταργείται ο νόμος μόνο για μένα».
Αναφερόμενος στις προσλήψεις που έγιναν ο κ. Μαυρωτάς ρώτησε «αν οι υπάλληλοι αυτοί έπαιρναν μετατάξεις για τον δημόσιο τομέα» και ο κ. Μαρτίνης απάντησε «έτσι αποφάσισε ο υπουργός έτσι έγινε», προσθέτοντας ότι «αν το δημόσιο ήταν συνεπές προς το Ερρίκος Ντυνάν θα επεβίωνε το νοσοκομείο». Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του, ερωτώμενος από τον εκπρόσωπο του Ποταμιού «αν για τις νοσηλείες ζητούσαν κάποιοι ασθενείς ευνοϊκή μεταχείριση» ο κ. Μαρτίνης απήντησε ότι «αν δεν το έκανε ήταν σαν να πυροβολούσε τη μισή Βουλή».
Τέλος, ο πρώην πρόεδρος του «Ερρίκος Ντυνάν» δέχθηκε τις ερωτήσεις του ανεξάρτητου βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου, ο οποίος εστίασε την τοποθέτησή του «στο άνοιγμα των λογαριασμών των πολιτικών που είχαν σχέση με την αγοραπωλησία του Ερρίκος Ντυνάν». Απευθυνόμενος στον κ. Μαρτίνη, του ζήτησε «πει τα πράγματα με το όνομά τους, καθώς ξέρει πολλά», και υπογράμμισε ότι ο ίδιος είχε κάνει τις περισσότερες ερωτήσεις στη Βουλή για το «Ερρίκος Ντυνάν». Επίσης ρώτησε τον πρώην πρόεδρο του Ντυνάν «σχετικά με όσους δεν πλήρωναν τα νοσήλια που έπρεπε, αν υπήρξαν, μεταξύ των πενήτων, και πρώην πρωθυπουργοί όπως ο κ. Σημίτης και ο πρώην υπουργοί όπως ο κ. Χαράλαμπος Αθανασίου» για να λάβει την απάντηση του κ. Μαρτίνη «δεν είμαι λογιστήριο».
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Αντώνης Μπαλωμενάκης, ανοίγοντας τη συνεδρίαση, ενημέρωσε το σώμα ότι ψηφιακός δίσκος με τα 17.000 άτομα των ωφελουμένων (που έχουν νοσηλευτεί στο Ερρίκος Ντυνάν) βρίσκεται στα χέρια της οικονομικής αστυνομίας προκειμένου να απαντηθεί το ερώτημα αν το «Ερρίκος Ντυνάν μετατράπηκε από κοινωφελές ίδρυμα σε ιδιωτική εκλογή επωνύμων».
Ο Γιώργος Γεωργαντάς από τη ΝΔ ζήτησε να διερευνηθεί «ποια είναι τα ονόματα αυτά και αν είχαν ή όχι το δικαίωμα εκπτώσεων ή όχι», ενώ ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος ζήτησε να μπει σε ψηφοφορία το να κληθεί «ο οικονομικός διευθυντής του Ερρίκος Ντυνάν να απαντήσει».
Επιπλέον, ο κ. Μπαλωμενάκης ενημέρωσε το σώμα ότι «σήμερα κατατέθηκαν από το σωματείο των εργαζομένων 4 ομάδες εγγράφων από τα οποία προκύπτει ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν εξοφληθεί. Επίσης, δήλωσε πως εστάλη προς την Περιφέρεια Αττικής έγγραφο για να απαντήσει «με ποια άδεια ίδρυσης λειτουργεί σήμερα το Ντυνάν».
Η Εύη Χριστοφιλοπούλου από το ΠΑΣΟΚ κατήγγειλε ότι «η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τους ισχυρισμούς της μισής κατάθεσης ενός υποδίκου για πολιτική εκμετάλλευση και σκανδαλοθηρία» προκαλώντας την αντίδραση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρου Λάππα, ενώ ένταση δημιουργήθηκε ανάμεσα στον βουλευτή της ΝΔ. Γιώργο Γεωργαντά και τον ανεξάρτητο βουλευτή Νίκο Νικολόπουλο για το άνοιγμα των λογαριασμών, μετά την εισήγηση του Γιώργου Βλάχου «να μην ζητηθεί το άνοιγμα των λογαριασμών παρά μόνο εάν υπάρχουν ενδείξεις».
Τέλος, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία σχολίασε «το πάρτι στο χώρο της υγείας έχει συγκεκριμένο ονοματεπώνυμο και θα βρει το δρόμο να φτάσει τους πολίτες».
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου