Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου 2017

SZ: Η γερμανική κυβέρνηση αλλάζει στάση προς την Ελλάδα

«Ο κυβερνητικός συνασπισμός αλλάζει στάση αναφορικά με τη διάσωση της Ελλάδας» είναι ο τίτλος άρθρου στο πρωτοσέλιδο της Suddeutsche Zeitung του Μονάχου, όπου φιλοξενούνται αποκλειστικές δηλώσεις του επικεφαλής της Κ.Ο. του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Ευρωβουλή και αντιπροέδρου τoυ CSU, Μάνφρεντ Βέμπερ.
«Στους κόλπους της γερμανικής κυβέρνησης αυξάνεται εμφανώς η διάθεση για μια σημαντική αλλαγή πορείας αναφορικά με την πολιτική διάσωσης της Ελλάδας» σημειώνει η SZ επικαλούμενη τον Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος προτείνει ότι τόσο η Ευρώπη όσο και η Γερμανία θα πρέπει να σταματήσουν να επιμένουν στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
«Από τη στιγμή που το ΔΝΤ εμμένει στο ενδεχόμενο κουρέματος (του ελληνικού χρέους), τότε θα πρέπει να το αφήσουμε να αποχωρήσει», αναφέρει ο Μ. Βέμπερ.
Όπως σημειώνει η SZ, η άποψη αυτή διά στόματος Βέμπερ -ο οποίος χαίρει της εμπιστοσύνης τόσο της καγκελαρίου Μέρκελ (CDU) όσο και του αρχηγού του CSU Χορστ Ζέεχοφερ- θα πρέπει να εκληφθεί ως ένα σημαντικό μήνυμα.
Κι αυτό επειδή ο Ευρωπαίος πολιτικός, που είναι παράλληλα και αντιπρόεδρος του CSU, απομακρύνεται από τη μέχρι πρότινος γερμανική θέση, ότι το ΔΝΤ θα πρέπει απαραίτητα να μετέχει στο τρέχον, τρίτο δανειακό πρόγραμμα.
Αυτή τη θέση όμως πάντα εξέφραζαν τόσο η Άνγκελα Μέρκελ όσο και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, παρατηρηθεί η εφημερίδα.
Σύμφωνα με τον Βέμπερ, η συμμετοχή του ΔΝΤ «υπό τις μέχρι σήμερα συνθήκες ήταν πολύ χρήσιμη λόγω της τεχνογνωσίας του πάνω στην εξυγίανση υπερχρεωμένων χωρών. Αλλά τώρα οι όροι έχουν αλλάξει. Το ΔΝΤ επιμένει να θέτει ως όρο για τη συμμετοχή του ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους».
Ωστόσο ο Βέμπερ θεωρεί ότι «κάτι τέτοιο θα ήταν εξαιρετικά άδικο για άλλες ευρωπαϊκές χώρες που υλοποίησαν τους όρους των δικών τους προγραμμάτων διάσωσης χωρίς ελάφρυνση χρέους», εννοώντας τις Ισπανία, Ιρλανδία, Κύπρο και Πορτογαλία.
Η γερμανική εφημερίδα σχολιάζει τα λεγόμενα Βέμπερ σαν μια «διαφαινόμενη αλλαγή στάσης εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας CDU/CSU».
Στο ίδιο κλίμα και η δήλωση του Βέμπερ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Δεν επιθυμούμε ο Ντόναλντ Τραμπ και οι ΗΠΑ να αποφασίζουν για το μέλλον της Ελλάδος και της ευρωζώνης. Η Ε.Ε. είναι σε θέση να αντιμετωπίζει τα προβλήματα της με τις δικές της δυνάμεις»
Σε σχόλιο της με τίτλο «Επικίνδυνο πόκερ» η Tagesspiegel σχολιάζει την επανεμφάνιση της ρητορικής Σόιμπλε περί Grexit.
«Είναι μερικές εικόνες που δύσκολα μπορεί κανείς να ξεχάσει: κλειστές τράπεζες, ουρές μπροστά από ΑΤΜ, συνταξιούχοι διαδηλωτές. Το καλοκαίρι του 2015 η Ελλάδα παραλίγο να αποχωρήσει από την ευρωζώνη».Τότε το ενδεχόμενο Grexit ή αλλιώς Graccident ακουγόταν σαν το όνειρο κάποιων πολιτικών στην Ελλάδα και όχι σαν μια γενική τάση στην Ευρώπη.
«Για την πιθανότητα κάποιοι αιθεροβάμονες πολιτικοί να επιτρέψουν ένα Grexit σήμερα δεν γίνεται ούτε λόγος. Ενάμιση χρόνο μετά την κορύφωση της ελληνικής κρίσης η κατάσταση έχει αλλάξει αποφασιστικά: μετά το Brexit και την εκλογή του νέου Αμερικανού προέδρου, ο οποίος έχει βάλει στο μάτι τη διάσπαση της Ευρώπης, πραγματικά κανένας υπεύθυνος πολιτικός στην Ευρώπη δεν επιθυμεί να διακινδυνεύσει επανεμφάνιση του ελληνικού δράματος».
Για τον λόγο αυτό προκαλεί τόσο μεγάλη εντύπωση όταν σήμερα πολιτικοί όπως ο Σόιμπλε μιλούν εκ νέου για πιθανή αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ. «Ένα είναι σίγουρο: όπως και το καλοκαίρι του 2015, έτσι και τώρα υπάρχει μεγάλη δόση τακτικισμών στο παιχνίδι».
Σύμφωνα με τον σχολιογράφο, ο Σόιμπλε έχει δίκιο όταν λέει ότι η Ελλάδα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις, αλλά όταν κάνει λόγο ξανά για Grexit είναι σαν να επαληθεύει τις «προφητείες» εκείνων που έχουν προβλέψει επανειλημμένα το ενδεχόμενο αυτό.
Τέλος, σύμφωνα με το δημοσίευμα, εάν σε αυτή την «παρτίδα πόκερ» μπει και ο Έλληνας πρωθυπουργός για εσωπολιτικούς λόγους τότε ο κίνδυνος θα είναι ο εξής: «εάν δεν υπάρξει συμφωνία, η Ελλάδα δεν θα λάβει νέα δάνεια (...) Αλλά η Ε.Ε. δεν θα μπορέσει να πληρώσει μια ελληνική χρεοκοπία. Πολύ περισσότερο σήμερα από ό,τι το 2015».
Πηγές: Deutsche Welle, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: