Σάββατο, 11 Φεβρουαρίου 2017

Handelsblatt: Προς συμφωνία Ε.Ε. - ΔΝΤ

Γερούν Ντάισελμλπουμ, Πολ Τόμσεν, Κριστίν Λαγκάρντ
Γερούν Ντάισελμλπουμ, Πολ Τόμσεν, Κριστίν Λαγκάρντ | AP Photo/Virginia Mayo

Επικαλούμενη πληροφορίες από κύκλους των Βρυξελλών, η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt γράφει στη διαδικτυακή της έκδοση ότι οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ φαίνεται να βρίσκουν κοινό τόπο στις διαφωνίες τους σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης.
Θα τελειώσει η ατέρμονη αβεβαιότητα με την αξιολόγηση; Θετικά τα νέα, σύμφωνα με τη Handelsblatt. Παραμένει βέβαια το ερώτημα εάν η Αθήνα θα αποδεχθεί αυτούς τους όρους.
Σε θετική περίπτωση οι εκπρόσωποι των θεσμών θα επιστρέψουν στην Ελλάδα την ερχόμενη εβδομάδα, ανέφεραν οι ίδιες πηγές επισημαίνοντας ότι μόνο και μόνο μια συμφωνία ανάμεσα στους δανειστές αποτελεί επιτυχία.
Ποια είναι αυτή η συμφωνία; Κατά την εφημερίδα, το ΔΝΤ αποδέχεται το στόχο του 3,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα αλλά για περιορισμένο χρονικό διάστημα, ίσως το 2018 και 2019, εκεί που ζητούσε μείωση στο 1,5% για να είναι βιώσιμο το χρέος.
Το άλλο ερώτημα, ποια θα είναι τα μέτρα λιτότητας για το διάστημα μετά το 2020, παραμένει ωστόσο ανοιχτό, συνεχίζει η γερμανική εφημερίδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες της, αυτό θα ξεκαθαριστεί αργότερα, όπως και για τυχόν ελάφρυνση του χρέους, που ζητά το ΔΝΤ αλλά απορρίπτει η γερμανική κυβέρνηση.
Η Handelsblatt υπενθυμίζει ότι την περασμένη εβδομάδα ο Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ) είχε συζητήσεις στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.
Ρόλος των Ευρωπαίων και κυρίως της Γερμανίας είναι να συνεχίσει να ζητά την τήρηση των σχετικά φιλόδοξων δημοσιονομικών στόχων, αναφέρει στην εφημερίδα στέλεχος των διαπραγματευτών, ενώ οι δομικές μεταρρυθμίσεις που επιβάλλονται στη ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να επενεργούν «διαρκώς». Οι λεπτομέρειες θα ξεκαθαριστούν από τα κλιμάκια των θεσμών στην Αθήνα.

EFSYN.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: