Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

Τα 8 προσωπικά στοιχεία που οι έξυπνοι άνθρωποι δεν αποκαλύπτουν στη δουλειά τους

work secrets


Το να μπορείς να μοιράζεσαι τις σωστές πληροφορίες για τον εαυτό σου στο χώρο της δουλειάς, είναι μια μορφή τέχνης. Αποκαλύψεις που την ώρα που γίνονται μοιάζουν με θεμέλια μιας νέας και όμορφης σχέσης, μπορεί να καταλήξουν γρήγορα σε θανάσιμα λάθη.
Το πρόβλημα όμως, είναι πως δεν μπορούμε να χτίσουμε ένα γερό επαγγελματικό δίκτυο αν δεν μοιραστούμε πράγματα με τους συναδέλφους μας. Πρόκειται για μια δύσκολη διαδικασία, καθώς η αποκάλυψη των λάθος πτυχών του εαυτού μας μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη καριέρα μας. Πρέπει να γνωρίζουμε που είναι τα όρια και να προσέχουμε να μη τα διασχίσουμε, καθώς άπαξ και μοιραστούμε κάτι, δεν μπορούμε μετά να το πάρουμε πίσω.
Το TalentSmart εξέτασε περισσότερους από 1 εκατομμύριο ανθρώπους και ανακάλυψε πως τα ανώτερα κλιμάκια των κορυφαίων επιδόσεων ήταν γεμάτα με ανθρώπους που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε συναισθηματική νοημοσύνη (90% των κορυφαίων εκτελεστών, για την ακρίβεια). Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι αυτό το «κάτι» στον καθένα μας που είναι κάπως άυλο. Επηρεάζει το πώς συμπεριφερόμαστε, κατευθύνει τις κοινωνικές περιπλοκές και δημιουργεί προσωπικές αποφάσεις που επιτυγχάνουν θετικά αποτελέσματα.
Οι συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι είναι ειδήμονες στο να διαβάζουν τους άλλους γύρω τους, και αυτή η ικανότητα τους δείχνει τι πρέπει και τι δεν πρέπει να αποκαλύπτουν για τον εαυτό τους στο εργασιακό περιβάλλον. Γι' αυτό και γνωρίζουν πολύ καλά πως δεν πρέπει να αποκαλύπτουν κάποιο από τα 8 ακόλουθα στοιχεία, επειδή υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η αποκάλυψή τους να στείλει, κάποια στιγμή, τη καριέρα τους προς εντελώς λάθος κατεύθυνση.
1. Τις πολιτικές τους πεποιθήσεις
Οι πολιτικές απόψεις κάθε ατόμου είναι στενά συνδεδεμένες με την ταυτότητά του για να συζητηθούν στη δουλειά χωρίς το ρίσκο να δημιουργηθεί πρόβλημα. Μιλώντας ανοιχτά για τις πολιτικές σας πεποιθήσεις και προκαλώντας αυτές των συναδέλφων σας, δεν είναι μόνο αγένεια αλλά στοχοποιεί κι εσάς τους ίδιους.
2. Το ότι πιστεύουν πως κάποιος συνάδελφος είναι ανίκανος
Πάντα θα υπάρχει κάποιος (ή κάποιοι) ανίκανος σε όποια δουλειά κι αν πάτε, το να τον σχολιάζετε αρνητικά όμως δεξιά κι αριστερά δείχνει σαν να το κάνετε για να δείξετε εσείς καλύτεροι. Και κάτι τέτοιο δεν αργεί να γυρίσει μπούμερανγκ.
3. Πόσα λεφτά βγάζουν
Το προφανές. Δεν έχει σημασία αν πιστεύετε πως βγάζετε λίγα ή πολλά, ανακοινώνοντας το ποσό βάζετε αυτόματα τους άλλους στη διαδικασία της σύγκρισης μαζί σας και της αξιολόγησης της δουλειάς σας για να δουν αν το αξίζετε.
4. Το γεγονός πως μισούν τη δουλειά τους
Το τελευταίο πράγμα που θέλει να ακούει κάποιος στο χώρο εργασίας του, είναι ένα συνάδελφο να παραπονιέται για το πόσο μισεί τη δουλειά εκεί. Ακόμη κι αν οι άλλοι νιώθουν το ίδιο, δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από έναν αρνητικό συνάδελφο που δεν έχει ομαδικό πνεύμα.
5. Τις προτιμήσεις τους στη κρεβατοκάμαρα
Ακόμη κι αν είστε «θηρία» στο κρεβάτι, κανείς δεν θέλει πραγματικά να το ξέρει. Μπορεί να γελάσουν ή να πουν κάτι θετικό, σίγουρα, όλοι όμως νιώθουν άβολα μπροστά σε τέτοιες αποκαλύψεις.
6. Τι πιστεύουν πως κάνει κάποιος άλλος στη δική του κρεβατοκάμαρα
Στην ίδια λογική, κανείς δε θέλει να ξέρει τι πιστεύετε πως κάνει αυτός στο κρεβάτι. Είναι ανατριχιαστικό και κάπως τρομακτικό και μόνο καλό δεν κάνει στην εικόνα σας. Κρατήστε τις απόψεις σας για τον εαυτό σας.
7. Πόσο ατίθασοι και party animals ήταν κάποτε
Το παρελθόν μας μπορεί να αποκαλύψει πολλά πράγματα για εμάς, ακόμη κι αν έχουμε αλλάξει ριζικά τρόπο ζωής. Η αποκάλυψή του μπορεί να κάνει τους άλλους να αρχίσουν να σας βλέπουν με εντελώς διαφορετικό μάτι και να παρεξηγούν κινήσεις σας που κανονικά θα περνούσαν απαρατήρητες. Μείνετε στο παρόν, καλού κακού.
8. Το ότι ψάχνουν για δουλειά
Μόλις αποκαλύψετε πως ψάχνετε για δουλειά και είστε ήδη με το ένα πόδι έξω, όλοι θα σταματήσουν να ασχολούνται μαζί σας καθώς, λογικά, οι μέρες σας εκεί είναι μετρημένες. Επίσης, υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο να μη βρείτε άλλη δουλειά και να αναγκαστείτε να μείνετε σε ένα περιβάλλον που σας έχει ήδη αποκόψει επειδή κατάλαβε πως μένετε εκεί από ανάγκη.
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στη HuffPost US και έχει μεταφραστεί από τα αγγλικά

Δεν υπάρχουν σχόλια: