Η δύναμη μιας ενοποιημένης Γερμανίας η οποία θα μπορούσε να κατέχει σχεδόν ολόκληρη την Ευρώπη, μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου το 1989, φαινόταν πως ήταν ένας από τους μεγαλύτερους φόβους της πρώην Βρετανίδας πρωθυπουργού, Μάργκαρετ Θάτσερ.
Στις 30 Δεκεμβρίου, μυστικά έγγραφα που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας από την πρώην κυβέρνηση, έδειξαν ότι η Θάτσερ πίστευε πως η Σοβιετική Ένωση θα μπορούσε να λειτουργήσει ως «αντίβαρο» απέναντι σε μία ισχυρή ενωμένη Γερμανία.
Το National Archive δημοσίευσε έναν τεράστιο αριθμό από αρχεία του 1989 και του 1990 που βρίσκονταν στο γραφείο της πρώην κυβέρνησης και στο κυβερνητικό κτίριο του Cabinet Office. Πολλά από τα εν λόγω αρχεία αποκαλύπτουν τα σχέδια για την επανένωση της Γερμανίας.
Ήταν γνωστό ότι κατά το διάστημα της θητείας της, η Θάτσερ δεν είχε καλές σχέσεις με τον τότε Γερμανό καγκελάριο, Χέλμουντ Κολ.
Ένα από τα αρχεία περιέχει ένα σημείωμα της Θάτσερ από το 1990, στο οποίο απηύθυνε έκκληση στον τότε Αμερικανό πρόεδρο, Τζωρτζ Χέρμπερτ Ουώκερ Μπους. Προφανώς ο Μπους ήταν τότε πολύ ανήσυχος με τις γερμανό-βρετανικές σχέσεις και ιδιαίτερα προβληματισμένος από την πρόταση της Θάτσερ η οποία ανέφερε ότι θα μπορούσε να υπάρξει μία αμοιβαία συνεννόηση μεταξύ της Σοβιετικής Ένωσης και των ΗΠΑ. «Ο Μπους δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αντιληφθεί τους Ρώσους ως συμμάχους στον «πόλεμο» εναντίον της Γερμανίας, έγραψε ο Τσαρλς Πάουελ, ένας σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής, απαντώντας στο σημείωμα της Θάτσερ.
Ο Πάουελ είπε επίσης ότι η ΗΠΑ μετέφρασαν λάθος την έκκληση της Θάτσερ κι ότι ο Μπους δεν έπιασε «τα ψιλά γράμματα» στο εν λόγω σημείωμα. Αυτό που έλεγαν η Θάτσερ κι ο Μπους επί της ουσίας ήταν αρκετά παρόμοιο, απλά η Θάτσερ τόνιζε ότι δεν πρέπει να απομονωθούν οι Ρώσοι από τις συζητήσεις για το μέλλον της Ευρώπης και ότι η Σοβιετική Ένωση ήταν η μόνη χώρα ισοδύναμου μεγέθους σε σύγκριση με μία ενωμένη Γερμανία, κι ως εκ τούτου θα μπορούσε να λειτουργήσει ως πολιτικό αντίβαρο.
Ξεχωριστά έγγραφα που κυκλοφόρησαν το 2009 από το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών κατέδειξαν την αντίθεση της Θάτσερ σε μία γερμανική ενοποίηση. Επίσης υποδεικνύουν ότι η «Σιδηρά Κυρία» διατηρούσε καλές σχέσεις με τον σοβιετικό ηγέτη, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.
Τα έγγραφα αποκάλυψαν επίσης ότι η Θάτσερ είχε συναντηθεί τον Μάρτιο του 1990 με ιστορικούς επιδιώκοντας να μάθει τη φύση του γερμανικού λαού. Μερικά από τα αρνητικά χαρακτηριστικά των Γερμανών τα οποία επισημάνθηκαν στις τότε συζητήσεις ήταν η έλλειψη ευαισθησίας για τα συναισθήματα των άλλων, η εμμονή με τον εαυτό τους και η τάση για αυτο- οίκτο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου