Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017

Αυτή είναι η διάσημη Κολοπετινίτσα που ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Βρίσκεται στην Φωκίδα και η παράδοση λέει ότι το χωριό στο παρελθόν διέθετε καλά πετεινάρια για κοκορομαχίες!




Η «Κολοπετινίτσα» αποτελεί το αγαπημένο «μη μέρος» των Ελλήνων, ένα τοπωνύμιο που αναφέρουν όταν θέλουν να μιλήσουν για κάτι που δεν υπάρχει, ή είναι αόριστο ή πολύ μακρινό.
Και όμως, η Κολοπετινίτσα υπάρχει – και μάλιστα βρίσκεται πολύ πιο κοντά στο Αθηναϊκό κέντρο απ’ ότι μπορεί να φανταστεί κανείς.
 Βρίσκεται στην ενδοχώρα στο μέσο περίπου της απόστασης από την Ιτέα, στο Γαλαξείδι. Έχει πληθυσμό 141 κατοίκους,
Βρίσκεται στην ενδοχώρα στο μέσο περίπου της απόστασης από την Ιτέα, στο Γαλαξείδι. Έχει πληθυσμό 141 κατοίκους,

Πρόκειται για το χωριό Τριταία της Φωκίδας. Ονομαζόταν Κωλοπετινίτσα μέχρι το 1927 οπότε μετονομάστηκε σε Μονοδένδρι και στην συνέχεια σε Τριταία. Το 2011 η Τριταία – ή Κολοπετινίτσα, είχε 141 κατοίκους. Η Τριταία είναι ένα μικρό χωριό της Φωκίδας, κοντά στην Αγία Ευθυμία και 9χλμ. βορειοδυτικά του κόλπου της Ιτέας, χτισμένο σε υψόμετρο 380μ. Βρίσκεται στην ενδοχώρα, στο μέσο περίπου της διαδρομής από την Ιτέα στο Γαλαξείδι. Η παλαιότερη ονομασία ήταν Κολοπετινίτσα.

Το όμορφο ελληνικό χωριό με το ξεχασμένο όνομα μας θύμισε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος παρομοίασε την απόδοση των προηγούμενων κυβερνήσεων με εκείνες του ΣΥΡΙΖΑ: «Σε σχέση με την προ 2010 εποχή είναι σαν να συγκρίνουμε τη Μπάγερν Μονάχου με τον… Φωστήρα Κολοπετινίτσας».



Το όνομα Κολοπετινίτσα είναι πιθανότατα παραφθορά της Καλοπετεινίτσας, καθώς η παράδοση λέει ότι το χωριό στο παρελθόν διέθετε καλά πετεινάρια για κοκορομαχίες! Η Κολοπετινίτσα είναι και η «πατρίδα» του αξέχαστου «Θύμιου»Κώστα Χατζηχρήστου.... 

mixanitouxronou.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: